ŠOKANTNI DETALJI

Stevan i Alain Delon bili su nerazdvojni, no nakon što ga je glumac želio otpustiti, pronađen je mrtav na smetlištu...

Alain Delon na sudu

 Afp/afp/profimedia/Afp/afp/profimedia
I pred smrt su bili u žestokoj svađi, ali nikada nije dokazana glumčeva upletenost. Znakovito je pismo koje je Stevan Marković poslao svom bratu, optužujući ga unaprijed za ubojstvo

Na odlagalištu otpada u selu Yvelines, nedaleko Pariza 1. listopada 1968. u plastičnoj vreći nađeno je nagurano tijelo muškarca vezanih ruku i nogu. Pariška policija je na temelju otisaka prstiju ustanovila da je ubijeni bio jugoslovenski emigrant, Stevan Marković, bliski prijatelj i tjelohranitelj Alaina Delona.

Nakon Delonove nedavne smrti u 88-godini opet su na površinu isplivali šokantni detalji tog misterioznog ubojstva u koje je navodno legendarni glumac bio upleten. Cijeloga života je o tome šutio, a istinu je sada odnio sa sobom u grob.

Nakon prve obdukcije, istražitelji su tad priopćili da je Marković usmrćen udarcem tvrdim predmetom. Međutim, nakon ekshumacije, nova obdukcija pokazala je da je Marković ubijen vatrenim oružjem kalibra 9 mm, koje su u to vrijeme koristili profesionalni ubojice.

Više od tjedan dana od pronalaska tijela na svjedočenje je pozvan i Delon sa suprugom Nathalie.

image

Alain Delon i Stevan Marković: Nakon Delonove nedavne smrti opet su na površinu isplivali šokantni detalji misterioznog ubojstva u koje je navodno legendarni glumac bio upleten

Arhiva/

Stevan, rođen u Beogradu 1937. godine, odrastao je u centru grada, u Sremskoj ulici. Bio je poznat po svojoj hrabrosti i vještinama u uličnim dvobojima. Kružila je legenda da nikada nije izgubio takav dvoboj. Pedesetih godina često je provodio vrijeme s društvom duž Knez Mihailove ulice, na Kalemegdanskoj tvrđavi i savskoj obali, posebno na jazz plesnjacima.

Tragajući za avanturom Beograđanin Stevica, kako su ga zvali, s četvoricom prijatelja krajem ljeta 1958. otišao je na ljetovanje u Istru. Odatle su nekoliko dana kasnije ilegalno prebjegli preko državne granice i domogli se Pariza. Do susreta s Delonom, u ljeto 1965. godine proveo je sedam godina u neimaštini i povremenim poslovima, najviše u fotografiranju stranih turista po Parizu.

On i Delon upoznali su se preko njegovog prijatelja Miloša Miloševića, koji mu je bio susjed iz Sremske ulice. Miloš je 1962. u Beogradu upoznao Delona tijekom snimanja filma Marko Polo‘. Zajedno su otišli u Veneciju, zatim u Pariz, a onda mu je glumac ponudio da mu bude tjelohranitelj.

Izvukao ga iz zatvora

1965. na Miloševu molbu Delon pomaže Markoviću da izađe iz zatvora u Belgiji gdje je dospio jer je odvezao kriminalce u pljačku. Stevan dolazi na nekadašnji Milošev položaj kao Delonov tjelohranitelj jer je Miloš otišao u Hollywood kako bi postao filmski glumac.

Nakon nekoliko manjih uloga i emotivne veze koju je započeo sa fatalnom Barbarom, suprugom glumca Mickeya Rooneya, Milošević 1. veljače 1966. tragično umire u holivudskoj vili američkog glumca, a kraj njega je nađeno i Barbarino tijelo. I danas se ne zna da li je on ubio prvo nju pa sebe ili su oboje ubijeni. Smrt Miloševića mnogi su kasnije dovodili u vezu sa ubojstvom njegovog prijatelja Stevice, koji je tijekom tri godine zajedničkog života s Delonom, s kojim je bio blizak i živjeli su stan do stana, svu zaradu uludo trošio je na klađenje na konjskim trkama i u provodima. Bračnom paru Delon je to sve više smetalo. Pričalo se da je imao i kratku aferu sa glumčevom suprugom Natalie, što mu on, navodno, nikada nije oprostio.

image

Alexander Marković, brat ubijenog, i njegov odvjetnik Roland Dumas

Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia/Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia

Tijekom ljeta 1968. njegov odnos s Delonovima se komplicira. Oni žele prekinuti zajednički život nudeći mu otpremninu od prodaje stare Delonove kuće, ali Stevan postavlja svoje nemoguće uvjete. Pretpostavlja se da je to razlog zbog kojeg se upustio u ucjenu koja ga je, vjerojatno, koštala života.

Te nedjeljne večeri 22. rujna 1968., Marković izlazi iz stana u aveniji Messin, hoda nekoliko minuta do križanja i ulazi u taksi, crni Peugeot 404. Na zadnjem sjedištu čekao ga je muškarac kojeg su kasnije dva svjedoka prepoznala, ali će naknadno oni ipak promijeniti iskaze. Prvi je bio taksist, a drugi Markovićev prijatelj Uroš Milićević, jedan od ključnih svjedoka u kasnijoj istrazi i posljednji koji ga je vidio živog.

O cijelom slučaju tada su pisali svi svjetski i jugoslavenski mediji, a veliku rekonstrukciju je prije nekoliko godina napravio Blic.

Tijekom prvog svjedočenja Delon je čak negirao da je poznavao ubijenog. Međutim, policija je došla u posjed Stevanovih pisama koja je slao prijateljima i u kojima je opisivao svoje loše materijalno stanje i nezadovoljstvo bračnim parom. Pisao je i da mu prijete. Pisma je slao i starijem bratu Aleksandru koji je živio u Jugoslaviji. Kako je otkriveno u jednom od pisama, Marković je namjeravao učiniti ‘nešto veliko‘ ukoliko mu ne budu izašli u susret.

image

Georges Pompidou

-/everett/profimedia/-/everett/profimedia

Eksplicitne fotografije

Posebno je znakovito bilo pismo je pismo koje je Stevan Marković poslao svom bratu u kojem piše: "Ako budem ubijen, za to su 100 posto odgovorni Alain Delon i njegov kum François Marcantoni."

Nakon Markovićeve smrti, u njegovom automobilu pronađene su eksplicitne fotografije, navodno supruge francuskog predsjednika Georgesa Pompidoua, Claude Pompidou, kako sudjeluje u grupnom seksu. Te fotografije su bile potencijalno kompromitirajuće za Pompidoua, koji je tada pripremao predsjedničku kampanju. Također se tvrdilo da su neke od fotografija direktno ciljale na Delona i njegovog kuma.

Delonov prijatelj Borivoj Ackov posvjedočio je tada da je bio prisutan na orgijama s Pompidouovom suprugom, Stevanom Markovićem, Alainom Delonom i Marcatonijem. Sam Pompidou je optužio francuske špijunske službe da mu žele namjestiti skandal.

Uskoro je uhićen i Marcantoni, ali nakon 11 mjeseci pritvora, bez konkretnih dokaza o umiješanosti u ubojstvo, je pušten na slobodu.

Delon je zbog svega bio meta istrage i tada je priznao svoje veze sa podzemljem, ali nikada nije optužen za to ubojstvo.

Aleksandar Marković u istrazi je svjedočio i da je sa bratom Stevanom, Alainom i Nathalie Delon bio na ručku u društvu s Georgesom Pompidouom, koji se tad trebao kandidirati za predsjednika, i njegovom suprugom.

image

Alain Delon na sudu

Afp/afp/profimedia/Afp/afp/profimedia

‘Bez mene nema afere‘

Iako je istraga trajala mjesecima, istina bez većeg uspjeha, Pompidou je uspio pobjediti na predsjedničkim izborima na ljeto 1969. godine.

Delon je više puta ispitivan. "Da nije bilo mene, afera ne bi ni postojala", izjavio je jednom prilikom.

Nakon saslušanja više stotina svjedoka, zbog nedostatka bilo kakvih dokaza suđenje nikada nije održano.

Delon je ostao tajanstven lik u cijeloj priči, a njegova veza s tim događajima ostala je obavijena misterijem.

Francuzi su cijeli slučaj prozvali ‘Aferom Marković‘ i u to je vrijeme praćena s velikom znatiželjom i uz brojne spekulacije. Kombinacija političke intrige, nasilne smrti, seksualnih skandala i povezanosti s poznatim osobama privukla je pažnju medija. Iako slučaj nikada nije bio potpuno razjašnjen, ostao je duboko urezan u kolektivno pamćenje kao jedan od najmisterioznijih događaja u francuskoj povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 17:57