15 SERIJA KOJE MORATE POGLEDATI

Svi pričaju o šokantnom obračunu zmajeva u ‘House of Dragon‘, evo još ideja za hit serije dok čekamo sljedeću epizodu

Hit serije ovog ljeta

 screenshot
Srpnja i kolovoz idealni su za nadoknadu epizoda koje niste stigli pogledati, a već od rujna kreću nove serije koje će svi gledati

Strpimo se još malo. Za sljedeću godinu, 2025., najavljuje se možda i najveća TV sezona dosad jer najavljeni su redom finale "Stranger Things" i druga sezona "Wednesday", dva popkulturalna fenomena s Netflixa, a vrlo brzo i nova, sedma sezona mračnog znanstveno-fantastičnog spektakla "Black Mirror". Ako ne bude zastoja u produkciji, na streaming se s kinoplatna prvi put sele i dvije kultne franšize "Alien" i "Blade Runner", a ne smijemo zaboraviti drugu sezonu "Squid Game", koja je 2021. srušila sve rekorde gledanosti.

A sve to je tek vrh ledene sante. Doista, kinodvoranama predviđaju nikad mračniju budućnost; već ove godine sve teže dolaze na pozitivnu nulu, a od bankrota ih spašavaju - crtići.

Ali daleko od toga da se već i ove godine nema što gledati na televiziji. Ili pametnom telefonu, ovisno o preferencijama. Dok čekamo Big Bang streaminga 2025., Jutarnji vam je probrao 30 serija koje će vam skratiti vrele ljetne dane i noći. Neke od njih stari su favoriti, ali možda vam još nisu stigle na red, neke "gore" upravo sada, a neke tek trebaju stići.

Pet ‘starih‘ koje morate nadoknaditi ovog ljeta

1. Silo, SF distopija, prva sezona (Apple TV+)

Adaptacija trilogije romana Hugha Howleyja bolja je nego što je itko očekivao, a nosi je sjajna Rebecca Ferguson u glavnoj ulozi. Priča je čisti SF, ali zaslužuje šansu čak i ako niste poklonik žanra. Točno 10 tisuća ljudi živi u golemom podzemnom silosu, a na površinu ne izlaze jer je svijet satran u nekakvoj nuklearnoj katastrofi. Ili možda nije, a sve skupa je privid? Prva sezona je fantastična, a druga je već naručena. Uskočite na vlak.

2. Yellowstone, vestern drama, pet sezona, (Paramount, Netflix)

Kauboji, konji, pištolji, psovke, rančevi i seks - cijela radnja ove hit vestern sapunice stane u šest riječi. Republikanski mokri san o grubim, ali "ispravnim" Amerikancima koji žive od svoje zemlje i brane je po zakonima Divljeg zapada osmislio je Taylor Sheridan, a skraćeno ga se može opisati još i kao "Nasljeđe" na stočnom ranču u Montani. Glavni boss je Kevin Costner, ali duša serije je senzacionalna Kelly Reilly u ulozi njegove kćeri Beth. Završne epizode emitirat će se u studenome.

3. Fargo, krimi crna komedija, pet sezona (FX)

Nitko nije vjerovao da se može snimiti dobar remake istoimenog remek-djela braće Coen, ali autor Noah Hawley s "Fargom" je učinio nemoguće - isporučio možda nešto još i bolje. Svaka sezona ovog bizarnog krimića priča je za sebe, a nikad nadmašena vjerojatno neće biti druga sezona s Kirsten Dunst i Jessejem Plemonsom. Posljednja emitirana dosad je peta, a ova ukupno 51 epizoda nešto je najuvrnutije i najzabavnije što ćete, ako niste, pogledati ovog ljeta.

4. Cowboy Bebop, SF vestern, jedna sezona (Netflix)

Baš nezapaženo prošla je ova igrana adaptacija kultnog animea Shinichira Watanabea iz 1998. godine. Malo ju je kresnula kritika, malo fanovi, pa ju je Netflix brzo ukinuo, ali ako želite pogledati nešto neobavezno, šareno, produkcijski bogato i uvrnuto, "Bebop" bi mogao biti vaš izbor. John Cho glumi Spikea Spiegela, melankoličnog lovca na ucjene koji putuje galaksijom, fajta se s raznim ološem i izvlači iz nemogućih situacija. Prava ljetna poslastica, koja estetikom podsjeća na ovogodišnji "Fallout".

5. The Haunting of..., horor, dvije sezone (Netflix)

Ljeto bez horora je kao gusti bez šlaga, a ovog ljeta podsjećamo na duologiju Mikea Flanagana koji je "Haunting of the Hill House" i "Haunting of Bly Manor" snimio u sklopu svojeg ugovora s Netflixom. Flanagan je obožavani autor hororaca, "Hill House" je jedna od najboljih horor serija svih vremena, a "Bly Manor" poetična gotička romansa. Tema su, pogađate: uklete kuće. Od svega što je za TV napravio, ove dvije su mu najbolje.

Pet serija o kojima ovog trenutka priča cijeli svijet

1. House of the Dragons, fantasy, druga sezona (Max)

"GoT" ili "HotD"? Teško da će ovaj spin-off ikad nadmašiti originalnu "Igru prijestolja", ali serija koja se radnjom događa 172 godine prije Jona Snowa i Daenerys Targaryen u nekim je segmentima još brutalnija i bolje režirana od prve. Nema tu puno filozofije - Martinov svijet zmajeva, mačeva, seksa i izdaja jednako je čaroban i okrutan kao i uvijek, a svi čekamo da se razmaše Ples zmajeva, odnosno epski okršaj koji je promijenio povijest Westerosa. Uvodnu bitku vidjeli smo u četvrtoj epizodi, i već je zapalila internet. Ako sad krenete gledati sve ispočetka, do finala druge sezone "HotD" (4. kolovoza) morate pogledati 86 epizoda, iliti tri dnevno. Izvedivo.

2. Tour de France: Unchained, druga sezona (Netflix)

Malo što je toliko uzbudljivo, pa čak i ako ne volite bicikle, kao drama iza kulisa najpoznatije i najteže utrke na svijetu. Netflix je opet pogodio, nakon "Last Dance" ima sportski dokumentarni hit koji prati nadljudske napore Tadeja Pogačara, Jonasa Vingegaarda i ostalih terminatora dok pokušavaju osvojiti sveti Tour. Zamislite "Igru prijestolja", ali na biciklima, ne zmajevima.

3. The Gentleman, krimi komedija, prva sezona (Netflix)

Kratko i jasno: ako volite Guya Ritchieja i njegove gangsterske filmove, obožavat ćete i ovih osam epizoda koje je za Netflix napravio kao spin-off svog istoimenog filma. Sve je tu - bizarni engleski lordovi, ludi Rusi, opaki Albanci, živopisni irski Romi i sva ostala mafijaška gamad koju možete zamisliti. Radnju je teško prepričati, ali svi se bore za farme marihuane skrivene na posjedima britanskih bogatuna. Zabavno, stylish, brzopotezno, krvavo i djetinjasto, na najbolji mogući način.

4. Shōgun, jedna sezona (Disney+)

Povijesnu triler dramu koja prati sudbinu britanskog mornara koji je zapeo u okrutnom vojno-političkom obračunu japanskih lordova i samuraja u 17 stoljeću nahvalili su i kritika i fanovi. Divno je snimljena, produkcijski bogata, pametna i na trenutke spektakularna. Naručene su i druga i treća sezona, ovo je najbliže što će Disney ikad doći "GoT" i "LotR".

5. The Boys, četiri sezone (Amazon)

Ludilo od serije. Showrunner Eric Kripke adaptirao je istoimeni strip i Amazonu osigurao prilično veliki hit. U njemu su superjunaci korumpirani, zli i opaki, a odmetnici su zapravo pozitivci koji ih planiraju srušiti. Serija se, ako baš želite, može gledati kao kritika današnjeg društva i politička satira, nisu pošteđeni ni liberali ni konzervativci, a odlično funkcionira i samo kao dobra zabava.

Pet serija koje tek stižu

1. Rings of Power, druga sezona (Amazon, kolovoz)

Najskuplja serija svih vremena, koja je stajala i do 100 milijuna dolara po epizodi, epski je Amazonov pothvat koji u startu nije imao šanse nadmašiti Jacksonovu trilogiju "Lord of the Rings". Ne vjerujte previše kritikama i glasinama - ako ste voljeli "LotR", voljet ćete i "RoP", koji nas radnjom vraća tisuću godina unazad i otkriva kako su nastali Sauron i Gandalf.

2.The Penguin, kriminalistička (Max, rujan)

Matt Reeves sjajan je redatelj, ali osobno nisam pretjerani fan njegova "Batmana". Složit ću se ipak da je Colin Farrell kao Pingvin iz tog filma zaslužio svoju seriju, a ona u rujnu stiže na Max. Traileri otkrivaju da će se stilski i radnjom nasloniti direktno na "Batmana" (sad ga glumi Robert Pattison), ali će se baviti mafijom i korupcijom u Gothamu.

3. Dune: Prophecy, SF (Max, jesen)

Dennis Villeneuve rasturio je kinoblagajne sa svoja dva filma, snima i treći, pa nije bilo sumnje da će Warner Bros. Herbertovu franšizu pokušati dodatno kapitalizirati. Serija "Prophecy" vraća se 10 tisuća godina u prošlost i bavi mističnim sestrinstvom Bene Gesserit, koje želi vladati galaksijom. Glume Olivia Williams i Emily Watson.

4. Star Wars: Skeleton Crew, SF (Disney +, zima 2024.)

Disney zaista nema sreće sa "Star Warsima". Što god da napravi ili snimi, s iznimkom "Mandaloriana" i "Andora", uglavnom se dočeka na nož, politizira, a internet zatrpa mržnja fanova koji priznaju samo Lucasovu trilogiju. Nitko stoga ne zna kako će proći nova serija koju autorski potpisuje Jon Watts koji je "Spider-Manima" pokorio box office i zaradio milijarde. Kao najveća zvijezda najavljen je Jude Law, a radnja prati avanture četvero djece koja su se izgubila u galaksiji.

5. Diplomat, politički triler, druga sezona (Netflix, do kraja godine)

Neočekivani hit koji se najviše isplati gledati zbog sjajne kemije između Keri Russell i Rufusa Sewella. Ona je američka veleposlanica u Britaniji, on je njen otuđeni suprug, a dok pokušavaju spasiti brak, umiješaju se u špijunsko-politički skandal koji završi velikim cliffhangerom. Stoga fanovi jedva čekaju drugu sezonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. srpanj 2024 10:00