SARAJEVO FILM FESTIVAL 2024

Trideseto izdanje svjetski poznate smotre otvoreno svjetskom premijerom novog filma oskarovca Danisa Tanovića

Ekipa filma ”Nakon ljeta” redatelja Danisa Tanovića na crvenom tepihu prije premijere

 Antonio Balić/Cropix
Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović rekao je na otvorenju da je festival već 30 godina posvećen prikazivanju odličnih filmova

Trideseto izdanje Sarajevo Film Festivala otvoreno je u petak u večernjim satima u Narodnom pozorištu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Svečanost je vodila sarajevska glumica Maja Izetbegović, a jubilarno je izdanje prestižne filmske smotre počelo svjetskom premijerom novog filma renomiranog bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića "Nakon ljeta".

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival sadržava 20 programa, a u sklopu njih bit će prikazano 247 filmova iz 70 država. Četrdeset i šest filmova u Sarajevu će imati svjetsku premijeru, 11 će ih imati međunarodnu premijeru, a njih 14 europsku. Glavnim će gradom BiH od 16. do 23. kolovoza prodefilirati oko 100 filmaša.

image

Danis Tanović sa suprugom

Antonio Balić/Cropix

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović rekao je na otvorenju da je festival već 30 godina posvećen prikazivanju odličnih filmova te da je svojevrsna refleksija onoga što se danas zbiva diljem svijeta, a najavio je i kako će festival rasti i razvijati se.

Jedno od šest Srca Sarajeva koje festival uručuje istaknutim filmskim umjetnicima u petak je uručeno palestinskom redatelju Eliji Suleimanu. Marjanović je prilikom uručenja Srca Sarajevu Suleimanu rekao da je njegov autorski glas unikatan te da je više puta u svojim radovima uhvatio suštinu ljudskosti. Dodao je da Suleiman vješto kombinira humor, melankoliju i nadu. "Tvoj nam je otvorio oči", dodao je Marjanović.

image

Elia Suleiman

Antonio Balić/Cropix

Suleiman tijekom prigodnog govora nakon primanja nagrade rekao da će se si transplantirati srce koje je dobio u Sarajevu kako bi njegovo bilo veliko poput sarajevskog. Dodao je da je nagrada pravovremena jer svijetu treba nježnosti te da film svijet treba učiniti manje nasilnim mjestom.

Za nagrade će se natjecati ukupno 54 filma u različitim kategorijama, njih 19 imat će svjetsku, devet međunarodnu, tri europsku, a 23 regionalnu premijeru. U kategoriji igranog filma za naslov najboljeg natjecat će se osam ostvarenja uključujući dva u kojima je Hrvatska uključena kao koproducent.

Tko će od njih dobiti nagradu Srce Sarajeva odlučivat će žiri kojemu je na čelu proslavljeni američki redatelj i scenarist Paul Schrader.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 09:19