VRIJEDNO PREPORUKE

U krimi-zapletu ove Netflixove serije ima štošta, od šverca oružja do IRA-e te dobrodušnih pijanaca. No, ne može joj se poreći šarm

serija Bodkin

 /Youtube Screenshot/netflix
Bodkin stereotipni je gradić iz turističke mitologije Irske: pub, pivo, muzika, stare zavade i dobrodušni pijanci. Ali i mjesto kriminalističkog misterija

Serija "Bodkin" naslov nosi po istoimenom fikcionalnom gradiću na obali južne Irske. Spomenuti Bodkin stereotipni je gradić iz turističke mitologije Irske: pub, pivo, muzika, stare zavade i dobrodušni pijanci.

Ali Bodkin je i mjesto kriminalističkog misterija. Jer pred dvadeset je godina na lokalnoj folklornoj fešti netragom nestalo troje ljudi. Dvadeset godina kasnije u Bodkin stoga stiže američki novinar (Forte), autor podcasta o istinitim zločinima. Njemu i asistentici priključuje se ozbiljna londonska novinarka Dove (Cullen), koju je redakcija sklonila iz Londona nakon što joj je ubijen izvor. Za razliku od dobronamjernog podkastera, Dove poznaje ambijent kao svoj džep jer je i sama malomišćanska Irkinja.

Serija "Bodkin" kreatora Jeza Scharfa u osnovi je krimi-misterij. U krimi-zapletu ima štošta, od šverca oružja do IRA-e. Ali, dok razvija krimi-zaplet, "Bodkin" se istodobno bavi zavičajem i identitetom, percepcijom kulture i njenim brendiranjem. Najzabavniji dio serije je sudar između turistificirane predodžbe Irske američkog furešta te ciničnog pogleda žene koja je odande pobjegla jer ju je zavičaj - sada turistički razvikan - nepodnošljivo gušio.

Serija je razvučena na prenategnutih sedam epizoda. Pokatkad šlajfa na mjestu. Ali ne može joj se poreći da ima šarma te da spretno balansira intrigu i humor.

BODKIN (Irska 2024.), kreator: Jez Scharf, uloge: Siobhán Cullen, Will Forte, David Wilmot, Netflix

Ocjena. 4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 00:58