71. PULA FILM FESTIVAL

U Puli dodijeljene nagrade: ‘Proslava‘ osvojila Veliku Zlatnu Arenu, evo i ostalih dobitnika

 Goran Šebelić/Cropix
Film redatelja Bruna Ankovića ‘Proslava‘ dobio je i nagradu Kino mreže

U Puli je ove godine bez premca slavio film ‘Proslava‘ redatelja Bruna Ankovića, producentica Ree Rajčić i Tine Tišljar, scenaristice Jelene Paljan i produkcijske kuće Eclectica. Dobitnici su Velike Zlatne Arene za najbolji film koja je dodijeljena u srijedu navečer u Istarskom narodnom kazalištu u Puli. Dobili su i najbolju ocjenu kritike te nagradu Kino mreže, predstavnika nezavisnih kinoprikazivača.

- ‘Proslava‘ je djelo koje zahtijeva potpunu koncentraciju gledatelja. Nelinearno ispričana priča svoju poantu moćno razotkriva tek pri samom kraju ostavljajući puno prostora za diskusiju. U današnje vrijeme pojačanih političkih napetosti ‘Proslava‘ otvara iznimno potrebnu temu kako zle ideologije mogu imati nevine korijene, istaknuto je prilikom dodjele nagrade ovom filmu.

- Ovaj film nastao je velikim trudom, radom i žrtvom cijele ekipe koji su prvi i stoti put išli u Liku. A zahvalila bih se i našim domaćinima u Lici koji su nas ugostili. Sve posvećujemo tom kraju i drago mi je da će se u ovom filmu moći prikazati širem krugu ljudi, kazala je Tina Tišljar. Anković je pak poručio da je to film kojim se želi reći djeci da ne ponavljaju greške svojih djedova i očeva.

Tomiću nagrada za najbolju ulogu

‘Proslava‘ je imala i najbolju mušku ulogu. Osvojio ju je Bernard Tomić za ulogu Mije koji se zahvalio publici, žiriju i redatelju. Istaknuo je skromno da je zbog posvećenosti cijele ekipe filmu došlo do nagrade. ‘Proslava‘ je dobila i Zlatnu Arena za fotografiju koja je dodijeljena Aleksandru Pavloviću te Jeleni Paljan za najbolji scenarij.

image

Bernard Tomić, Zlatna Arena za glavnu mušku uogu u filmu ‘Proslava‘

Goran Šebelić/Cropix

Publiku je pak osvojio film ‘Sveta obitelj‘ redateljice Vlatke Vorkapić koja je dobila nagradu Zlatna vrata Pule. Ovaj je film o Slavoniji i patrijarhalnom društvu osvojio i Zlatnu Arenu za kostimografiju koja je dodijeljena Ivani Zozoli Vargović, zatim za najbolju sporednu žensku ulogu koju je dobila Judita Franković Brdar za ulogu Note. Također, Luna Pilić dobila je nagradu Breza za najbolju debitanticu za ulogu Janje.

Najbolju glavnu žensku ulogu odigrala je Lana Barić za ulogu Sare u filmu ‘Šlager‘ redatelja Nevija Marasovića koja se posebno zahvalila Marasoviću koji joj je dao priliku da radi s njime film, kako kaže na "dječji način". Posebno se zahvalila i svom glumačkom partneru Janku Popoviću Volariću .

- Janko Popović Volarić je podigao moju igru i omogućio mi ovu Arenu i njemu je posvećujem. Hvala i mojoj majci koja mi je vječna podrška, kazala je Barić.

‘Šlager‘ je imao i najbolju glazbu, a Zlatna Arena dodijeljena je Alenu i Nenadu Sinkauzu.

image

Nenad Sinkauz, Zlatna Arena za glazbu u filmu ‘Šlager‘

Goran Šebelić/Cropix

Film Rajka Grlića ‘Svemu dođe kraj‘ koji je otvorio festival osvojio je dvije Zlatne Arene. Imao je najbolju scenografiju, a dodijeljena je Željki Burić. Ovaj je film imao i najbolju sporednu mušku ulogu, i to za ulogu Dinka Horvata kojega je utjelovio Boris Isaković.

Nagrade i Mirkoviću, Miliću...

‘Slatka Simona‘ redatelja Igora Mirkovića dobila je pak Zlatnu Arenu za oblikovanje zvuka koja je dodijeljena Luki Gamulinu i Tihomiru Vrbanecu. Za masku je nagradu dobila Ana Bulajić Črček za film Božji gnjev redatelja Kristijana Milića koji je ujedno dobio i Zlatnu Arenu za specijalne efekte. Dobio ju je Petar Novaković. Zlatnu Arenu za vizualne efekte dobila je pak horor komedija ‘Šalša‘ redatelja Dražena Žarkovića, a dodijeljena je Krstu Jaramu. Zlatnu Arena za montažu zaslužio je Denis Golenja za film ‘Naša djeca‘ redatelja Silvestra Kolbasa, a taj je film dobio i Zlatnu Arenu za režiju koja je pripala Kolbasu.

Zlatna Arena za najbolju Hrvatsku manjinsku koprodukciju dodijeljena je filmu "Domaćinstvo za početnike", redatelja Gorana Stolevskog, dok je Zlatna Arena za glavnu žensku ulogu u Hrvatskoj manjinskoj koprodukciji išla Ilinci Manolache za ulogu Angele Raducani, Bobita u filmu "Ne očekuj previše od kraja svijeta" redatelja Radu Jude.

Nagradu za glavnu mušku ulogu dobio je Leon Lučev za ulogu Mije u filmu "Radnička klasa ide u pakao" redatelja Mladena Đorđevića. Sporednu mušku ulogu najbolje je odigrao Vladimir Tintor za ulogu Tonija u filmu "Domaćinstvo za početnike". Posebno priznanje posthumno je dodijeljena‘o Dušku Valentiću za sporednu mušku ulogu Tileta u filmu "Lost Country", redatelja Vladimira Perišića.

image

Leon Lučev, Zlatna Arena za glavnu mušku ulogu u filmu ‘Radnička klasa ide u pakao‘ u Hrvatskoj manjinskoj koprodukciji

Goran Šebelić/Cropix

Glavni program festivala

Ocjenjivački sud Hrvatskog programa na 71. Pulskom filmskom festivalu činili su Nina Violić, Nina Velnić, Mirta Puhlovski, Goran Marković, Nebojša Slijepčević.

image

žiri: Goran Marković, Nina Velnić, Mirta Puhlovski i Nina Violić

Goran Šebelić/Cropix

U konkurenciji Glavnog programa bilo je 11 filmova iz sekcije Hrvatski film i 11 filmova iz sekcije Hrvatske manjinske koprodukcije. Za Zlatnu arenu od hrvatskih filmova natjecali su se ‘Bosanski lonac‘ Pave Marinkovića, ‘Božji gnjev‘ Kristijana Milića, ‘Frka‘ Svebora Mihaela Jelića, ‘Naša djeca‘ Silvestra Kolbasa, ‘Proslava‘ Bruna Ankovića, ‘Slatka Simona‘ Igora Mirkovića, ‘Svemu dođe kraj‘ Rajka Grlića, ‘Sveta obitelj‘ Vlatke Vorkapić, ‘Šalša‘ Dražena Žarkovića, ‘Šlager‘ Nevia Marasovića i ‘Žena s gumenim rukavicama‘ Maria Šuline.

Od hrvatske manjinske koprodukcije konkurirali su Domaćinstvo za početnike Gorana Stolevskog, ‘Ekskurzija‘ Une Gunjak, KIX Bálinta Révésza i Dávida Mikulána, ‘Lost Country‘ Vladimira Perišića, ‘M‘ Vardana Tozija, ‘Ne očekuj previše od kraja svijeta‘ Radua Judea, ‘Posljednji heroj‘ Žige Virca, ‘Radnička klasa ide u pakao‘ Mladena Đorđevića, ‘Sirin‘ Senada Šahmanovića, ‘Sunce mamino‘ Koste Đorđevića te ‘Živi i zdravi‘ Ivana Marinovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. srpanj 2024 11:08