U 86. GODINI

Umro je glumac poznat po ulozi Tarzana, njegova je životna priča nevjerojatna: sin mu je ubio suprugu, bivšu Miss

Cameron Ely
 

 Mwp/backgrid/backgrid Usa/profimedia/Mwp/backgrid/backgrid Usa/profimedia
Elyju je ponuđena kultna uloga nakon što je bivši igrač NFL-a Mike Henry, naglo odustao jer ga je čimpanza ugrizla za čeljust.

Ron Ely, najpoznatiji po ulozi Tarzana u televizijskoj seriji iz 1960-ih, preminuo je u svom domu u Los Alamosu u Santa Barbari u Kaliforniji. Vijest je potvrdila njegova kći Kirsten Casale Ely na društvenim mrežama.

‘Tarzan‘ se izvorno emitirao na televizijskoj mreži NBC od 1966. do 1968., a tijekom tog vremena glumac je slomio nekoliko kostiju i navodno su ga napale životinje dok je izvodio vratolomije. Ely je u intervjuima često znao govoriti, naime, da je radio vlastite vratolomije, radeći izravno s tigrovima, čimpanzama i drugim divljim životinjama koje su, poznato je, bile Tarzanovi prijatelji i sluge.

Elyju je, poznato je, ponuđena kultna uloga nakon što je bivši igrač NFL-a Mike Henry, naglo odustao jer ga je čimpanza ugrizla za čeljust.

Iako Ron Ely nije bio toliko poznat kao Johnny Weismuller, olimpijski plivač koji je glumio Tarzana u filmovima 1930-ih i 1940-ih, njegova je interpretacija svakako pomogla u definiciji Tarzana. "Bio je glumac, pisac, trener, mentor, obiteljski čovjek i vođa" napisala je Kirsten Ely u objavi na Instagramu. "Stvorio je snažan val pozitivnog utjecaja gdje god je otišao. Utjecaj koji je imao na druge je nešto čemu nikada nisam svjedočila ni kod jedne druge osobe - bilo je nešto uistinu čarobno u njemu."

image

Ron Ely

Mary Evans/af Archive/mary Evans Picture Library/profimedia/Mary Evans/af Archive/mary Evans Picture Library/profimedia

Glumac se 2019. tragično vratio u vijesti kada je njegovu 62-godišnju suprugu, Valerie Lundeen Ely, nasmrt izbo njihov 30-godišnji sin Cameron Ely, kojeg je naknadno ubila policija. Ron Ely, koji je bio kod kuće tijekom tog događaja, osporio je izvješće tužitelja da je pucanje na njegovog sina bilo opravdano. "Ako nije imao pištolj ili nije imao oružje, koja je bila osnova za pucanje u njega?", rekao je stariji Elyjev odvjetnik John Burris 2020. godine.

Naime, kako se pisalo, pokazalo se da je njihov sin, inače sportski tip i zvijezda Harvarda, obolio od rijetke bolesti, koja mu je utjecala na psihu. U to doba, jedna je sestra znala govoriti da ga se boji. Policija je rekla da je imao pištolj, no kasnije se pokazalo, tijekom suđenja da ga ipak nije posjedovao.

image

Ron Ely

Mwp/backgrid/backgrid Usa/profimedia/Mwp/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Početkom 1980-ih, Ely je bio domaćin izbora za Miss Amerike i tamo je upoznao Valerie, Miss Floride, i bivšu stjuardesu. Vjenčali su se 1984. godine. Par je imao troje djece, a Ely se povukao iz glume kako bi se usredotočio na svoju obitelj 2001. godine. "Kasno sam u životu stvorio obitelj. Odlučio sam prestati glumiti i raditi kod kuće, kao autor, kako bih mogao biti s djecom tijekom cijele škole i moći prisustvovati njihovim sportskim utakmicama i stvarima", rekao je za londonski Daily Express 2013. godine, izražavajući interes za vrijeme ponovnog ulaska u glumu.

image

johnny weismuller, ron ely, james pierce

-/universal Images Group/profimedia/-/universal Images Group/profimedia

Nakratko će se vratiti u televiziji filmu "Expecting Amish" iz 2014. godine.

Također je napisao par detektivskih romana s protagonistom po imenu Jake Sands, "Noćne sjene" iz 1994. i "East Beach" iz 1995. godine.

Rođen u Herefordu u Teksasu, a odrastao u Amarillu, oženio se svojom srednjoškolskom ljubavi 1959., ali se razveo dvije godine kasnije. Uz Kirsten Casale Ely, nadživjela ga je spomenuta kći Kaitland Ely Sweet.

Umro je krajem rujna, no njegova je obitelj tek danas obavijestila širu javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 10:41