ŠALABAHTER IZ FILMA

‘Venom 3: Posljednji ples‘ sve što nema u priči i režiji nadoknađuje šašavošću i karizmom Toma Hardyja

Tom Hardy kao Venom u filmu ”Venom 3: Posljednji ples”

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
"Venom 3" sadržava mnogo općih mjesta i predvidljivih rješenja. Redateljica i scenaristica Kelly Marcel pokušala je u priču ubaciti neke alegorije, no ispale su nespretne

Nedugo nakon što je debitirao u 300. broju strip serijala "Čudesni Spider-Man" koji je izašao u svibnju 1988. godine, Venom je postao jedan od najpopularnijih neprijatelja Čovjek-pauka. Pripadnik vanzemaljske rase Klyntar, Venom je bezobličan simbiont koji preživljava tako što se poveže s domaćinom, najčešće čovjekom. Taj novi oblik života dobije asortiman posebnih sposobnosti. Njegov je najpoznatiji domaćin Eddie Brock, osramoćeni novinar koji mrzi Spider-Mana jer ga je jednom prilikom raskrinkao kao lažova.

Venom se, međutim, morao namučiti da bi tu popularnost pretočio u filmsku karijeru. Prvi se puta u nekom scenariju pojavio 1997., međutim taj je projekt propao. Na filmu je debitirao 2007., u filmu "Spider-Man 3" Sama Raimija. Isprve se u filmu trebao pojaviti tek na tren, međutim producent filma Avi Arad smatrao je da Raimi forsira svoj omiljene negativce - Dr. Octopusa i Zelenog goblina (slučajno dva od tri najpopularnija Spider-Manova neprijatelja). Redatelj se lika klonio jer je držao da mu nedostaje čovječnosti. Na koncu je popustio.

NOVU EPIZODU "ŠALABAHTER IZ FILMA" O "VENOMU 3" POGLEDAJTE OVDJE:

Nakon što je "Spider-Man 3" u kinima uprihodovao golemih 890 milijuna dolara, Sony je počeo razvijati njegove nastavke, ali i film o "Venomu". Međutim, tu je zapelo. Sam Raimi odustao je od "Spider-Mana 4", a za Venoma nije bilo mjesta u filmovima "Čudesni Spider-Man" (2012.) i "Čudesni Spider-Man 2" (2014.). Treći film je bio u planu, međutim nije zaživio. Čovjek-pauk se 2016. godine vratio na film, međutim ovaj je puta bio dio Marvelova filmskog svemira (MCU). U njemu također nije bilo mjesta za Venoma.

Kad su relativno niskobudžetni i na odrasliju publiku usmjereni filmovi "Deadpool" (2016.) i "Wolverine" (2017.) ostvarili velik uspjeh u kinima, Venom je dobio poticaj koji mu je trebao. Hvaljeni britanski glumac Tom Hardy pristao je igrati Eddieja Brocka i Venoma jer je njegov sin velik ljubitelj simbionta. Režije filma prihvatio se Ruben Fleischer, redatelj komedija "Zemlja zombija", "Ekspresna pljačka" i "Gangsterski odred". "Venom" je izašao 2018. i u kinima uprihodovao 856 milijuna dolara. S obzirom na to da je koštao između 100 i 116 milijuna dolara, to je velik uspjeh. Na nastavku se počelo raditi 2019., a izašao je 2021. godine. Iako mu je, kao i mnogim drugim filmovima, pandemija koronavirusa poremetila planove, "Venom 2" je u kinima ipak uspio uprihodovati 506 milijuna dolara. Njega je režirao poznati glumac Andy Serkis.

Budući da su prvi i drugi "Venom" ostvarili zapaženi uspjeh, a Tom Hardy potpisao ugovor na tri filma, bilo je vrlo izvjesno da će ga ispoštovati. Razvoj trećeg filma o Venomu koji je dobio sufiks "posljednji ples" počeo je 2022. godine. Iako je Serkis bio u konkurenciji za redatelja filma, morao je odustati zbog drugih obveza. Režije se potom prihvatila scenaristica prvih dvaju filmova Kelly Marcel. Scenarij trećeg filma potpisali su ona i Hardy.

Radnja "Venoma 3" nadovezuje se na onu "Venoma 2". Eddie Brock i Venom u meksičkom kafiću u kojem piju doznaju da se Brocka tereti za ubojstvo detektiva Patricka Mulligana. Čuvši to, Brock i Venom krenu prema New Yorku kako bi dokazali da nisu. Istovremeno, počne ih pratiti vanzemaljsko biće Xenophage.

"Venom 3: Posljednji ples" u hrvatska je kina stigao 24. listopada, a kritičar Jutarnjeg lista Damjan Raknić u novoj epizoda serijala "Šalabahter iz filma" donosi tri razloga zbog kojih biste ga trebali pogledati i dva zbog kojih ga trebate preskočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2024 15:21