FILM O SLAVNOJ UMJETNICI

Wenders odveo Pinu Bausch u 3D

Slavni redatelj dovršio projekt koji je morao čekati čak dvadeset godina. Tehnologija je tek sada dovoljno razvijena da dostojno zabilježi rad legendarne koreografkinje i plesačice

Njemački redatelj Wim Wenders dovršio je snimanje 3D dokumentarca o Pini Bausch, legendarnoj plesačici i koreografkinji koja je preminula u lipnju prošle godine.

Iznenadna smrt

Film o slavnoj umjetnici koja slovi za jednu od najvećih inovatorica suvremenog plesa, Wenders je pokušavao snimiti punih dvadeset godina. “Čekali smo na razvoj tehnologije, kako bi umjetnost Pine Bausch mogla biti dostojno predstavljena. Prvobitna namjera bila je da nas Pina sama vodi kroz svoj svijet. Želio sam snimiti neku vrstu filma ceste koji bi je pratio kroz Brazil, Tursku i druge zemlje. No, onda je iznenada preminula i to u mjesecu kad smo trebali započeti snimanje. Tek nakon par mjeseci shvatio sam da svejedno mogu snimiti film s njezinim ansamblom, koncentrirajući se na njezine instrumente - plesače”, izjavio je redatelj za AFP. Wenders je 3D format opisao i idealnim oruđem za redatelje dokumentarca. “Upravo smo u sredini montaže ali bojim se da će ona potrajati jer smo zašli u nepoznat teritorij.

Zaboravite sve

Snimanje je također bilo izuzetno zahtjevno jer morate zaboraviti sve što ste dosad znali. Svejedno, čini mi se da je 3D budućnost dokumentarnog filma te da taj format više neće biti rezerviran samo za animirane filmove i velike spektakle”, rekao je Wenders dodajući da smatra kako će u budućnosti svi dokumentarci biti snimani u 3D formatu. (A. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 15:22