BOGATA KARIJERA

Zbogom, Martine: Producent kultnih filmova preminuo u 92. godini

Martin Starger

 Screenshot YouTube
Vijest o smrti američkog producenta Martina Stargera potvrdila je njegova nećakinja za strane medije

Američki biznismen i producent Martin Starger, koji je producirao neke od popularnih filmova kao što su ‘Nashville‘ Roberta Altmana i ‘Maska‘ Petera Bogdanovicha, preminuo je u petak u 92. godini u svom domu u Los Angelesu. Deadline piše da je umro prirodnom smrću, a odlazak je potvrdila njegova nećakinja, casting direktorica Ilene Starger.

"Bio je briljantan, elegantan, izvanredan čovjek. Imao je divan ukus za projekte, a meni je bio poput oca, s obzirom na to da je njegov stariji brat, moj otac, iznenada umro kad sam bila tinejdžerica", izjavila je Starger, prenosi Deadline.

Bio je prvi predsjednik ABC Entertainmenta, i to baš tijekom njegova procvata 70-ih, a na televiziju je doveo neke pamtljive projekte, kao što su ‘Roots‘, ‘Happy Days‘ i ‘Rich Man, Poor Man‘.

Kao izvršni producent, Starger je radio na filmovima kao što su onaj Stanleyja Donena ‘Movie Movie‘ (1978.), ‘Jesenska sonata‘ Ingmara Bergmana, ‘The Muppet Movie‘ (1979.) i ‘The Great Muppet Caper‘ (1981.), ‘On Golden Pond‘ Marka Rydella (1981.), ‘The Last Unicorn‘ (1982.) i ‘Sofijin izbor‘ (1982.) Alana J. Pakule.

Dobio je nominacije za Tonyja 1987. i 1989. za produkciju mjuzikla Andrewa Lloyda Webbera ‘Starlight Express‘ i komediju ‘Lend Me a Tenor‘.

Starger je rođen 8. svibnja 1932. u New Yorku, a stekao je diplomu inženjera filmskih tehnika na City Collegeu. Otišao je u vojsku 1953. te je radio kao filmski fotograf u vojnom studiju za filmsku produkciju. Poslali su ga i u stožer američke vojske u Honoluluu na Havajima, gdje je radio u svim fazama produkcije filmova. Nakon vojske, okušao se i u reklamnoj agenciji BBDO. Nakon toga je uslijedila spomenuta karijera na ABC-u.

U sklopu vlastite tvrtke, Marstar Productions, producirao je filmove kao što su ‘Friendly Fire‘, ‘All Quiet on the Western Front‘, ‘The Merchant of Venice‘, ‘The Elephant Man‘ i ‘Escape from Sobibor‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. srpanj 2024 02:43