LYDIA LUNCH

A. Dragaš: Mama Lunch nikoga nije ostavila gladnim

 Mladen Pobi/CROPIX
Tek 50 minuta kratak, ali buran koncert sastojao se isključivo od novih pjesama Lunch i trojke iz londonskog Gallon Drunka

ZAGREB - Njujorška pjesnikinja, vokalistica i glumica Lydia Lunch, poznata i iz mnogobrojnih suradnji s The Birthday Party i članovima grupa Sonic Youth, Swans, Einsturzende Neubauten i drugih, u Teatru &td, na prvoj večeri N.O. Jazz Festivala predstavila je novi projekt Big Sexy Noise.

Tek pedeset minuta kratak, ali buran i intenzivan koncert sastojao se isključivo od novih pjesama Lydije Lunch i trojke iz londonskog Gallon Drunka čija formacija nalikuje Doorsima, odnosno Stoogesima kad bi umjesto bas gitare imali orgulje, a zvuči poput The Birthday Party koji su naučili kontrolirati energiju, snagu i bijes.

Vruće porcije bluziranog punka s mnogo gitarske distorzije i feedbacka, vrištećih orgulja, prodornog saksofona i teških bubnjeva čvrsta su, ali i dovoljno elastična podloga za duboki glas i vokalni stil Lydije Lunch, pun seksualnih aluzija, duhovitih najava i bliži pjesničkom spoken word nastupu negoli pjevanju.

Naravno, prema njezinom gospelu, muškarci su svinje koji ne žele plaćati stanarinu, misleći da se seksom sve može platiti. Ne kod punk-rock mame Lydije koja je i u pedesetoj, nalik starijoj sestri također pjesnikinje Sibile Petlevski, još uvijek izazovna, neukrotiva i žestoka, baš poput “velike seksi buke”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 19:29