DINOSAUR JR U TVORNICI

Bend koji je imao formativni utjecaj na američki alter-rock

Jedan od najznačajnijih američkih alter-rock bendova večeras nastupa u Velikom pogonu Tvornice kulture, što će biti njihov drugi hrvatski koncert nakon 2009., a i ovaj put nastupit će u originalnoj postavi - J. Mascis, Lou Barlow i Murph.

Iako su međusobne trzavice unutar benda utjecale na raspad grupe 1997. godine, od svog povratka 2005. objavili su tri odlična albuma, a među njima je i najnoviji “I Bet On Sky”, sniman u Mascisevom kućnom studiju u Massachusettsu, koji slovi za jedan od najpristupačnijih koje su ikada snimili.

Cobain ga želio u bendu

Dinosaur Jr imao je formativni utjecaj na američki alternativni rock u ranim 90-ima, a među zasluge im se pripisuje i to što sa sobom na turneju vodili i Nirvanu, prije nego što je trojka iz Seattlea postala popularna. Manje je poznato da je Kurt Cobain u dva navrata pitao Mascisa da mu se pridruži u bendu, što je Mascis glatko odbio ne želeći iznevjeriti vlastiti bend.

Kao predgrupa “dinosaurima” nastupit će kantautor Chris Brokaw. Nakon mladenačke fascinacije punkom i Sex Pistolsima, vrlo je brzo skrenuo u vode alternativnog folka, osnovavši prvo bend Codeine, a nedugo potom i Come u kojem djeluje narednih deset godina.

Posljednji album

2007. s Hugom Raceom (ex-Bad Seeds) i Chrisom Eckmanom udružuje se u projekt Dirtmusic, a njegove reference uključuju i suradnju sa Steveom Wynnom, s kojim je svirao na sedam albuma, s Thurstonom Mooreom iz Sonic Youth, te s frontmenom Lemonheadsa Evanom Dandom. U Zagrebu će promovirati posljednji album “Gambler’s Ecstasy”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 22:37