SVI U ŠIBENIK

Čovjek zaslužan i nagrađivan za glazbu u TV serijama ‘Breaking Bad‘ i ‘Walking Dead‘ stiže na SHIP festival

Nu Genea na SHIP-u 2023.

 Marko Lopac
‘Glazbenoj industriji treba decentralizacija. Mogli smo festival organizirati u Zagrebu, ali time ne bismo postigli ono čemu težimo‘

Poznati svjetski koncept showcase festivala krajem ljeta možete vidjeti i u Hrvatskoj i to drugu godinu zaredom. SHIP festival (12. do 15. rujna), koji će se održati kao i lani u Šibeniku, u ponudi ima nešto što, čini se, nijedan glazbeni festival u Hrvatskoj nema - više od 40 izvođača i više od 90 panelista. Riječ je o festivalu na kojem se okupljaju glazbeni profesionalci (bilo oni koji žele da ih se čuje ili oni koji žele čuti) i koji je već prošle godine polučio izvrsne rezultate, a za ovu godinu organizatori su, čini se, još spremniji.

"Prva godina bila je iznad naših očekivanja. Nadali smo se, ali pokušali smo biti realni i objektivni. No dogodila se neka čarolija, nastupi su bili genijalni, profesionalci iz glazbene industrije oduševljeni organizacijom i raznolikošću bendova i govornika, a predivne i zanimljive šibenske lokacije uokvirile su cijelu stvar. Ove godine pokušavamo nadmašiti sami sebe, imamo spremne izvođače poznate po live spektaklima, gostovat će neki od najpoznatijih glazbenih producenata, panelisti i prezenteri s BBC-ja, direktori najuglednijih magazina, a dodatan plus su i koncerti domaćih bendova koji već imaju veliku bazu obožavatelja", kaže Dražen Baljak, suosnivač Ureda za izvoz glazbe Hrvatska.

image

Zarina Prvasevda na SHIP-u 2023.

Marko Lopac

Ako vam gore navedeno zvuči zanimljivo, obavezno rezervirajte period od 12. do 15. rujna jer ste upravo vi publika koja SHIP ne smije propustiti. Kao što organizatori kažu, na SHIP-u možete očekivati kombinaciju dobrih elemenata glazbene industrije. Tamo ćete imati priliku upoznati i poslušati nadolazeće zvijezde, bendove koji u svojim zemljama već naveliko rasturaju i korak po korak, koncert po koncert osvajaju Europu. Vrhunsku glazbu koju inače ne biste imali priliku čuti negdje uživo (osim ako ne otputujete u neku od europskih zemalja ili Ameriku), na SHIP-u možete slušati uživo i to na 6 različitih stageova. SHIP je prilika i za naučiti nešto novo jer je ujedno i trodnevna konferencija s brojnim panelima namijenjenima za promociju domaćih glazbenika ostatku svijeta, za umrežavanje i razgovor jedan na jedan s ljudima koji imaju respektabilne inozemne karijere u radijskom, organizacijskom, booking i producentskom svijetu. SHIP organizira Ured za izvoz glazbe Hrvatska, a ovo je tek drugo izdanje koje je nastalo na krilima uspjeha prve godine festivala, koji je prema riječima stranih novinara i posjetitelja bio uvjerljivo jedan od najboljih na kojima su bili. Mnogi od njih obećali su se vratiti, a potvrdili su to i kupnjom blind ulaznica koje su se rasprodale u najkraćem mogućem roku nakon objave, što dovoljno govori o povjerenju u festival nakon samo jedne godine održavanja. Sad su i regularne ulaznice u prodaji, a možete ih kupiti putem Entrio sustava.

image

Bad Daughter na SHIP-u 2023.

Valerio Baranovic

Koncert otvorenja SHIP-a (12. rujna na Tvrđavi Sv. Mihovila) pripao je bendu KRIES, poznatom po vrhunskoj svirci i po tome što su jedni od najaktivnijih predstavnika world music scene u regiji. Hvale ih najpoznatiji svjetski časopisi poput Guardiana, škotskog Sunday Heralda i fRootsa nazivajući bend predvodnikom hrvatske glazbe na svjetskim pozornicama. KRIES + još 41 izvođač, između kojih je teško izdvojiti bilo koga, dovoljno je reći da izvođači stižu iz Engleske, Slovenije, Poljske, Makedonije, Slovačke, Turske, Srbije, Austrije, Češke, Italije, Španjolske, Francuske, Mađarske i Amerike.

"Važno nam je prezentirati hrvatsku glazbenu scenu i postati platformom za umrežavanje artista s bookerima i novom publikom, postati kvalitetni kao i drugi showcase festivali u Europi i svijetu. Bitna je i lokacija održavanja festivala, a s obzirom na to da smo žanrovski u potpunosti neograničeni, okupljamo široku i raznoliku publiku koja uživa u live nastupima. Tako će se i ove godine moći uživati u elektronici, indie popu, jazzu, rocku, hip hopu, world musicu, r&b-u, punk-rocku, klasici… To je zaista posebno i jednostavno treba doživjeti SHIP festival uživo", rekao nam je Davor Drezga, suosnivač Ureda za izvoz glazbe Hrvatska.

image

Nu Genea na SHIP-u 2023.

Marko Lopac

SHIP svakako nije tipičan festival na koji dolazite slušati najpoznatije izvođače današnjice na međunarodnoj sceni, već zapravo otkriti izvođače koji će tek postati najpoznatiji. Showcase festival tome i služi, a neki od izvođača već su prepoznati u svijetu po svojoj glazbi i ludim nastupima koji će vas natjerati da ih dobro upamtite. Ovdje pročitajte tko će još sve stati na festivalske pozornice Tvrđave sv. Mihovila, kluba Azimut, Kuće umjetnosti Arsen ili Tunela.

"Osim večernjeg programa tijekom kojeg će nastupiti brojni domaći i međunarodni izvođači, postoji i dnevni program gdje će se održavati paneli na kojima će sudjelovati domaći i međunarodni glazbeni profesionalci s ciljem međusobnog umrežavanja, razmjene ideja i iskustava", dodaje Mirko Burazer.

Odlična stvar oko SHIP festivala je i ta što je zakazan za sam kraj ljeta (produženi godišnji) i što sami birate svoj ritam i koncerte koje želite posjetiti. Festival uz more, vrhunski bendovi, šest lokacija i prilika, kako su spomenuli organizatori, da upoznate vodeće ljude iz regionalne i svjetske glazbene industrije te neke od trenutno najzanimljivijih panelista u svijetu poput primjerice Thomasa Golubića, glazbenog producenta i dobitnika Emmy i Grammy nagrada. Upravo je on "krivac" za top glazbu u serijama "Breaking Bad", "Walking Dead", ali i HBO-ovu "Six Feet Under". Na SHIP stiže i Jeremy D. Larson, direktor Pitchforka, čiji su radovi objavljivani i u The New York Timesu te Rolling Stoneu.

Osim koristi za svakog sudionika, bilo da je riječ o glazbeniku koji se predstavlja širokom spektru profesionalaca iz industrije ili organizatorima koji se međusobno umrežuju, idejni začetnici ovog festivala vide i veliki benefit za Hrvatsku i domaću glazbenu industriju: "Gledamo to kroz prizmu promocije hrvatske glazbene scene na europskim i svjetskim pozornicama. Brojni gosti i profesionalci iz industrije vidjet će nastupe i pozvati u goste naše izvođače, a isto tako će vidjeti i ovu prekrasnu lokaciju i organizirati više koncerata kod nas. Situacija je win-win i jedva čekamo vidjeti kakve će nove suradnje i internacionalne partnere ova priča donijeti", objasnio je Baljak.

image

Mrle (Let 3) na SHIP-u 2023.

Filip Kovacevic

Jedna od prekrasnih lokacija o kojoj Baljak priča je šibenska Tvrđava sv. Mihovila, a festivalske pozornice su još i klub Azimut, Kuća umjetnosti Arsen i Tunel, što daje raznolikost i omogućava planiranje rasporeda slušanja izvođača te panela svima koji će ove godine uspjeti nabaviti svoju ulaznicu za festival. Sve detalje o rasporedu na SHIP-u čitajte ovdje. Odluka da Šibenik bude lokacija organizatorima je bila logična iz više razloga koje itekako treba pohvaliti.

"Svjesni smo da glazbenoj industriji treba decentralizacija. Mogli smo festival puno jednostavnije organizirati u Zagrebu, ali time ne bismo postigli ono čemu težimo. Povijest Šibenika, mediteranski ugođaj i posebnost festivalskih pozornica o kojima pričamo daju dojam da je sam grad jedna velika pozornica ovog međunarodnog festivala. I upravo taj motiv ‘grad je pozornica‘ prenosimo na sve posjetitelje SHIP-a, s domaćinima i koproducentima festivala, Javnom ustanovom u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, TZ Grada Šibenika te TZ Šibensko-kninske županije", pojasnio je Baljak.

Iskoristite zadnju priliku da ljeto ispratite u najboljem mogućem stilu zabavljajući se uz more, uz internacionalnu publiku, fantastične izvođače i zanimljive paneliste.

Festival SHIP organizira Ured za izvoz glazbe Hrvatska (HUZIP, HGU, HUIG, HUOKU) u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, a festival su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatska Turistička Zajednica, HDS ZAMP, Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika i Turistička zajednica Šibensko kninske županije.

image

Porto Morto na SHIP-u 2023.

Valerio Baranovic
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 09:32