ARRESTED DEVELOPMENT

Dvostruki dobitnici Grammyja: ‘Naša glazba govori o siromaštvu i nepravdi‘

Arrested Development

 © Todd And Sara Mcphetridge./
Prema Speechu, prepoznatljiv duh Arrested Developmenta iz devedesetih vratio se u zvuk hip hopa danas

- Uvjeren sam da glazba može duboko inspirirati ljude. Ljudi su ti koji zapravo čine promjenu - rekao je Speech, predvodnik društveno-osvještenog Arrested Developmenta, poznate hip hop skupine koja je usprkos poduljim pauzama u svom stvaralaštvu ostala jedno od najzvučnijih imena tzv. "zlatnog perioda" američkog hip hopa.

Uoči Preach the Rič festivala u Martinskoj nedaleko Šibenika i njihovog drugog nastupa u Hrvatskoj, Speech se za Jutarnji osvrnuo na dosadašnju bogatu karijeru, utjecaj njegovog Arrested Developmenta i socijalnu problematiku na kojoj je bazirao stihove koji su mu osigurali čak dva Grammyja 1993. godine.

Kao prvo, ukoliko niste upoznati s Arrested Developmentom, važno je razumjeti vremenski kontekst u kojem se slavna skupina pojavila - razdoblje u kojem se kontroverzni "gangsta rap" s imenima poput Dr. Drea, Eazy-E-ja ili 2Paca nametnuo kao prominentna inačica hip hop glazbe, s naglaskom na nasilje, težak život na ulicama zapadne obale SAD-a i kao što i samo ime kaže - bande i kriminal.

Sa svojom lirskom tematikom i povratkom afroameričkim korijenima, ponudili su publici suprotno od gore spomenutih imena i svojim debitantskim albumom te ujedno i najpoznatijim uratkom "3 Years, 5 Months & 2 Days in the Life of...", uz navedena dva Grammyja (od kojih je jedan za najboljeg novog izvođača 1993. godine), predstavili publici drugačiju stranu hip hopa. Arrested Development zagovarao je tzv. "afrocentričnost", feminizam, ljubav i harmoniju i bio je polarna suprotnost gangsta rapu koji je često prkosio vrijednostima Speecheove grupe.

- Album "3 Years, 5 Months & 2 Days in the Life of..." je bila naša najznačajnija ploča u skoro svakom pogledu. To je najprodavaniji naš album, kritičari su ga najviše nahvalili, najviše smo nagrada pokupili upravo za taj album, a ujedno i moć tog albuma traje do dan danas - objasnio je 55-godišnji Speech, pravog imena Todd Thomas. Nadalje, istaknuo je kako osobno smatra da trenutačno grupa radi "bolji posao nego tada", misleći na nastupe uživo i posljednja diskografska ostvarenja.

Prema Speechu, prepoznatljiv duh Arrested Developmenta iz devedesetih se vratio u zvuk hip hopa danas.

- Definitivno čujem utjecaj kod nekih od mlađih umjetnika, puno više melodičnih rima, muzikalnosti u produkciji itd. Puno toga što je danas aktualno se može čuti na naša prva dva albuma - rekao je i dodao da društvena angažiranost pogađa u srž ljude, odnosno, publiku na kojem se ona god dijelu svijeta nalazila.

- Problemi poput siromaštva i nepravde česti su diljem svijeta i naša glazba govori o tome. Mislim da sloboda svakom slušatelju znači nešto drugo, ali svi žudimo za njom - objasnio je lider Arrested Developmenta kojima je jasna poruka i socijalna osvještenost osigurala mjesto na jednom od najznačajnijih soundtrackova devedesetih - na poziv redatelja Spikea Leeja napisali su pjesmu za film "X" o legendarnom Malcolmu X-u.

Dopiru li poruke Arrested Developmenta i Hrvatima, potvrđeno je već nastupima 2011. godine.

- Volim istočnu Europu najviše od cijele Europe. Među ljudima ima više "duše", kulture svi su prizemljeni. Uz takve stvari, naša glazba i naš nastup postaju samo bolji - naglasio je Speech. Iako nije pretjerano upoznat s hrvatskom hip hop scenom, veseli se nastupu na Preach the Rič festivalu 17. kolovoza, a za mlade, nadolazeće repere te glazbenike ima poruku za kraj.

- Trebamo vas. Budite originalni, autentični onome što stvarno jeste i, u najmanju ruku, proučavajte prošlost kako biste mogli stati na njena ramena i vidjeti dalje! Budite veliki! - rekao je legendarni Speech koji će uz Arrested Development i brojne domaće izvođače začiniti dva dana vrhunske hip hop poslastice u Martinskoj.

Nakon prošlogodišnjeg debija s domaćim i regionalnim snagama organizatori iz Pozitivnog Ritma uz pomoć šibenske grupe HRAM, Blackout Hip-Hopa i CMA Promotion ove godine su digli ljestvicu više i na Martinsku uz svjetske zvijezde Arrested Development dovode i detroitskog rappera hrvatskog porijekla, Valida i njegovog partnera DJ Heada, koji je bio jedan od Eminemovih prvih i najbližih suradnika, beogradske hip hop šampione Bad Copy u punom sastavu (Ajs, Wikluh i Timbe) plus mnoge druge domaće underground rap favorite (BARS, 40 Industry, Pećo…).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 17:07