IN MEMORIAM J.J. CALE (1938-2013)

I MARK KNOPFLER I ERIC CLAPTON NJEMU DUGUJU SLAVU Aleksandar Dragaš o J.J. Caleu

Nije doživio slavu koju zaslužuje, ali bio je jedan od najutjecajnijih gitarista

Od posljedica srčanog udara u petak je umro J.J. Cale, jedan od najutjecajnijih gitarista koji nikada nije doživio slavu kakvu je zasluživao.

Umjesto njega nju su doživjeli Eric Clapton i Mark Knopfler na koje je izvršio izuzetno velik utjecaj iako je dobra dva desetljeća prije izmišljanja artificijelnog chill outa J.J. Cale, rođen 1938. godine u Oklahomi, stvorio organsku laid-back glazbu koja je u njegovu slučaju počivala na jedinstvenoj simbiozi bluesa, folka, countryja i jazza.

Najveći hit

Premda su mu neki zamjerali da se ne želi mijenjati, Neil Young opravdano je smatrao Calea najvećim rock gitaristom uz Jimija Hendrixa iako nije u gotovo pedeset godina dugoj karijeri snimio mnogo albuma te značajnije varirao svoj stil.

U remek-djela valja mu ubrojiti albume “Naturally”, “Troubadour” i “Travel Log”, a u posljednjih deset godina snimio je i lijepe albume “To Tulsa And Back” i “Roll On” te zajednički “Road To Escondido” s Ericom Claptonom.

Caleov najveći hit “Crazy Mama” dospio je 1972. godine do 22. mjesta Billboardove ljestvice singlova, no malo tko ne zna njegove skladbe “After Midnight” i “Cocaine” koje je popularnima učinio Clapton ili “Call Me The Breeze” koju je u svojoj verziji proslavio južnjački rock bend Lynyrd Skynyrd.

Boravak u pustarama

Umjesto ganjanja viskokih naklada, ostvarivanja velikih turneja, pimplanja po studijima, Cale je radije, kako je znao reći, svoje pjesme ostavljao drugima da ih dovrše i s njima postignu hitove. Njega su, pak, više zanimali odlasci na dugotrajne ribičije i boravak u pustarama.

Laid-back glazbu pretočio je u životni stil, nisu ga zanimali žurba, hektična svakodnevica, stres i frenetična popularnost. Radije je bio utjelovljenje “pohvale sporosti” o kojoj je pisao Carl Honore pa se može reći kako je njegovom smrću nestao jedan od velikih podsjetnika na humanije i čovjeku primjerenije analogno doba u kojem su vinilne ploče krckale poput vatre u kaminu.

Prošle godine stigla je vijest da bi mogao nastupiti u Hrvatskoj. Nažalost nije i više nikada neće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:41