Nesvakidašnji projekt

Ispred Bakićevog spomenika na Petrovoj gori premijerno će biti izvedena opera Musicville

Spomenik Vojina Bakića na Petrovoj gori

 Robert Fajt/cropix/Cropix
Nakon premijere u Sloveniji i Austriji ova suvremena opera u kojoj sudjeluje petnaest europskih umjetnika napokon će imati i svoju hrvatsku izvedbu u petak, 4. listopada

U podnožju Spomenika ustanku narode Banije i Korduna Vojina Bakića na Petrovoj gori ovog petka i subote dogodit će se nesvakidašnji umjetnički projekt. Nakon izvedbi u Sloveniji i Austriji u petak će biti održana i hrvatska premijera suvremene opere Musicville.

Ovaj međunarodni projekt traje od 2023. do kraja ove godine i za cilj ima transformirati klasičnu europsku glazbenu formu kao što je opera u novu, inovativnu i kreativnu suradnju inspiriranu ekološkom sviješću, prirodom, lokalnim zanatima i tradicijom. U središtu projekta su održive, participativne i interdisciplinarne umjetničke prakse s ciljem aktiviranja različitih zajednica i publike.

Program u petak počinje u 19 sati centralnim performansom pod nazivom Monument of Tenderness. Nakon toga slijedi party na kojem će glazbu puštati DJ Pepi Jogarde. U subotu je na programu "Procesija za palo stablo" - performativna šetnja planinarskom stazom Rimski put koja starta kod lovačkog doma Muljava u 10 sati.

Programom se želi u pomalo zaboravljen dio Hrvatske dovesti posjetitelje željne drugačijeg i s prirodom povezanijeg kulturnog i turističkog doživljaja, ukazati na bogatu prirodnu i kulturnu baštinu Petrove gore te potrebu za njenom obnovom i očuvanjem. Petnaestero međunarodnih umjetnika i umjetnica različitih disciplina, pod vodstvom iskusnih mentora Sare Renar i Ivana Marušića Klifa, nježno će aktivirati osjetila posjetitelja, oživjeti uspavani spomenik i povezati se sa šumom, mješavinom eksperimentalnih melodija i zadivljujućih vizuala. Hrvatski producent i organizator Musicvillea je Lab852.

Ulaz na događanje je besplatan, no potrebna je registracija zbog ograničenog broja mjesta. Registrirajte se na: https://mailchi.mp/06a2e38315e4/musicville.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 14:00