DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Jazz koncert na tvrđavi Lovrjenac zainteresirao mnoge. Posebno se istaknula mlada vokalistica

 Bozo Radic/Cropix
Organizacija Međunarodne glazbene mladeži već trinaestu godinu zaredom okuplja mlade jazz glazbenike u dobi od 18 do 26 godina iz cijeloga svijeta

Koncerti na glazbenom programu Dubrovačkih ljetnih koji nisu posvećeni glazbi klasičnog repertoara svake godine privlače vrlo velik broj slušatelja, pa je tako bilo i uvečer 16. srpnja, kada je na tvrđavi Lovrjenac održan koncert Svjetskog jazz orkestra glazbenih mladeži pod vodstvom američkog trombonista i pedagoga Luisa Bonille. Organizacija Međunarodne glazbene mladeži već trinaestu godinu zaredom okuplja mlade jazz glazbenike u dobi od 18 do 26 godina iz cijeloga svijeta. Članovi ovog orkestra svake se godine odabiru iznova na godišnjim audicijama i svakog ljeta, nakon tjedna zajedničkih proba i uvježbavanja repertoara, orkestar odlazi na turneju, koja ih je ove godine dovela i pred Dubrovačku publiku.

image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix

Program koncerta na Lovrjencu sastojao se od nekoliko poznatih i manje poznatih jazz standarda kao što su "Emily" Johnnyja Mandela u aranžmanu Boba Florencea, "Pete‘s Feet" američkog jazz pijanista Jima McNeelyja i "Little Pumpkin" Thada Jonesa. Ovogodišnju postavu orkestra čini 18 talentiranih mladih glazbenika iz ukupno 15 zemalja s raznih krajeva svijeta, od Australije, Sjeverne i Južne Amerike do Europe. Svi su se oni u svojim improvizacijama pokazali kao vrlo kvalitetni solisti, koji ujedno savršeno funkcioniraju kao ansambl, pogotovo s obzirom na činjenicu da orkestar ne djeluje stalno i da svake godine ima nove članove. Međusobna usklađenost i uvježbanost orkestra posebno dolazi do izražaja zbog jedne specifičnosti u njihovom nastupu: naime, dirigent Luis Bonilla ne stoji čitavo vrijeme pred orkestrom, već glazbenike uvodi u početak svake skladbe, nakon čega odlazi u publiku, dok članovi orkestra nastavljaju međusobno komunicirati i izvoditi skladbu potpuno samostalno. Pokraj odličnih instrumentalista, svojom zanimljivom bojom glasa i jednostavnim scenskim nastupom posebno se istaknula mlada vokalistica Milica Anđelić koja dolazi iz Srbije, a ove je godine završila preddiplomski studij jazz pjevanja na Umjetničkom sveučilištu u Grazu. U njezinoj izvedbi čuli smo pjesme "From this Moment on" Colea Portera, pjesmu "How Deep Is Your Love" Bee Geesa u jazz-verziji napisanoj posebno za ovu pjevačicu te njezin vlastiti aranžman rumunjske narodne pjesme "Ma fakut muma frumoase".

image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix
image
Bozo Radic/Cropix

Na kraju ovog vrlo uspješnog koncerta, publika Dubrovačkih ljetnih igara mlade je glazbenike nagradila dugotrajnim pljeskom, a orkestar je kao dodatak izveo pjesmu "I Love Being here with You" Peggy Lee.

image
Bozo Radic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2024 14:36