ZAGREBAČKA KATEDRALA

Koncert orguljaškog dua Quattro Obbligato

Orguljaški duo Quattro Obbligato, Elizabeta Zalović i Mirta Kudrna, trenutno je jedini aktivni sastav ove vrste u Hrvatskoj, a djeluje od 2006. godine.

Od svog osnutka duo je održao niz koncerata u zemlji i inozemstvu, od kojih ističemo nastupe u Katedrali u Đakovu na Đakovačkom vezovima, crkvi sv.Petra u Beču i Bazilici Srca Isusova u Zagrebu, Katedrali u Sarajevu, te crkvi sv.Petra i Pavla u Mostaru povodom 800 godina franjevačkoga reda i na Orguljaškom festivalu u Požeškoj katedrali.

Program koncerata uključuje skladbe za orgulje domaćih i inozemnih autora 18., 19. i 20. stoljeća. Vrijedi posebno istaknuti i praizvedbu skladbe A. Klobučara posvećenu ovom duu.

Skladbe iz programa snimljene su na orguljama u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu, uz producenta prof. Maria Penzara.

Godine 2009. CD „Quattro Obbligato“ je bio nominiran za Porina u kategoriji najbolje skladbe i najbolje snimke. Koncert orguljaškog dua Quattro Obbligato povodom rođendana Anđelka Klobučara održat će se u Zagrebačkoj katedrali, 11. srpnja 2010. godine u 19:00 sati.

Mirta Kudrna, rođena u Zagrebu, diplomirala je orgulje na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi prof. Huberta Berganta. Tijekom i nakon studija nastupala je solistički i u komornim sastavima, sudjelovala na orguljaškim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, te na snimanjima nekoliko nosača zvuka sakralne glazbe.

U sezoni 1994/95 osvojila je nagradu HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora (Toccata u g-molu Franje Dugana). Usavršavala se na nekoliko stručnih seminara Hannfried Lucke (Austrija), José Luis González Uriol (Španjolska), Bine Katrine Bryndorf (Danska),Roman Perucki (Poljska).

Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu se u akademskoj godini 2004/05 usavršavala se u klasi prof. Maria Penzara u interpretaciji barokne glazbe sa osobitim naglaskom na 18 leipziških korala J.S.Bacha. Članica je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Hrvatskog društva crkvenih glazbenika, te The Incorporated Association of Organist (London). Predaje orgulje na Institutu za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ u Zagrebu i glazbena je urednica na Hrvatskom radiju i televiziji.

Elizabeta Zalović stekla je osnovnoškolsko i srednješkolsko obrazovanje u Donjecku (Ukrajina) i u Zagrebu. Na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu diplomirala je glazbenu teoriju. Orgulje je studirala na Institutu za crkvenu glazbu u klasi prof.Mirte Kudrne, a poslije je diplomirala na Muzičkoj Akademiji u klasi prof. Ljerke Očić.

Kao orguljaš nastupala je u zemlji i inozemstvu; na Danima hrvatske glazbe, Međunarodnom festivalu orgulja Organum Histriae, Muzičkom biennalu Zagreb, Glazbenoj tribini u Puli, festivali suvremene glazbe Trieste Prima. Usavršavala se na Muzičkoj Akademiji u klasi prof. Penzara. Predaje orgulje na Institutu za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ u Zagrebu .

Skladbe iz programa snimljene su na orguljama u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu, uz producenta prof. Maria Penzara.

Program

A. Klobučar: Tri stavka za orguljaški duo

* Intrada

* Canzona

* Ricercar

J. Rutter: Variations on an Easter theme for organ duet

A.Klobučar: Hommage a Cecchini - orgulje solo E.Zalović

G.Merkel: Sonata for Organ Duet, Op.30

* Allegro moderato

* Adagio

* Allegro con fuoco – Fuga

A. Klobučar: Cantabile e Scherzo - orgulje solo M.Kudrna

N. Hakim: Rhapsody for organ duo

* Allegro molto

* Andante sostenuto

* Vivace

* Andante tranquillo - Allegro giocoso

* Maestoso - Allegro molto

A. Klobučar: Balada za orguljski duo - praizvedba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 00:43