SANJAO JU JE

Majka mu se pojavila u snu, i nadahnula da napiše najveći hit... U Hrvatskoj je izašla knjiga jednog od legendarnih Beatlesa

Paul McCartneY

 Ag News/backgrid/backgrid Usa/profimedia/Ag News/backgrid/backgrid Usa/profimedia
Hrvatski prijevod knjige koju je napisao Paul McCartney, izdaje Rockmark

Ime Paula McCartneyja postalo je sinonimom za glazbenu genijalnost, kreativnost i nevjerojatnu karijeru koja traje već sedam desetljeća. No, dok je publika diljem svijeta upoznata s njegovim glazbenim stvaralaštvom, on ju je uspio iznenaditi jedinstvenim autobiografskim djelom "LYRICS: Moj autoportret kroz pjesme". Kako saznajemo, više od šesto stranica knjige objavljene 2021. godine sada je dostupno i u hrvatskom prijevodu (Rockmark), u mekom uvezu.

Kroz priče o pjesmama, intimnim komentarima, neotkrivenim pričama i osobnim fotografijama McCartney nas vodi na putovanje od vremena The Beatlesa, preko Wingsa, sve do svoje solo karijere. Otvoreno progovara i o nizu osobnih trenutaka koji su mu obilježili život, osvrnuvši se kroz pjesme na odnos s prvom suprugom Lindom McCartney ili odnos s Johnom Lennonom.

McCartney otkriva priče iza nekih od svojih najpoznatijih pjesama, uključujući bezvremenske hitove kao što su "Yesterday", "Let It Be" i "Hey Jude", a otkriva i anegdote o tome što ih je nadahnulo, poput trenutka kada je melodiju za "Yesterday" sanjao u snu te je isprva nazvao "Scrambled Eggs", kao i trenutaka kada mu je, također u snu, došla vizija majke koja ga je nadahnula da napiše "Let It Be".

Ono što "LYRICS" čini posebnim autentični su uvidi u kreativni proces jednog od najistaknutijih svjetskih autora glazbe. McCartney se prisjeća i suradnje s Johnom Lennonom, govoreći o njihovoj igri natjecanja koja je često rezultirala njihovim najboljim materijalom. Također, opisuje kako se poigravao jezikom, što je vidljivo u pjesmama poput "Penny Lane" te kako je eksperimentirao s različitim melodijama i instrumentima, primjerice u pjesmama "Blackbird" i "Eleanor Rigby".

image
/Igor Maračić

Uz bogatstvo kreativnih uvida, njegove su pjesme zrcalile društvena i politička previranja svog vremena. "Blackbird" je tako bila McCartneyjeva oda borbi za građanska prava u SAD-u, dok je "Eleanor Rigby" duboko promišljanje o samoći i prolaznosti vremena, inspirirana njegovim životom u Liverpoolu. Pjesme poput "Band on the Run" prenose njegovu želju za slobodom i svježim početkom nakon raspada The Beatlesa.

Osim glazbenih priča, McCartney kroz pjesme otkriva i dublje, osobne trenutke koji su oblikovali njegov život. "Maybe I‘m Amazed" je ljubavna pjesma posvećena Lindi McCartney. Njome izražava zahvalnost za njenu podršku u teškim trenucima, dok pjesme poput "Dear Friend" i "Too Many People" otkrivaju emocionalne slojeve njegova odnosa s Johnom Lennonom, posebno nakon raspada benda.

Uz priče i stihove, knjiga donosi više od stotinu nikad prije viđenih fotografija, rukopisa i osobnih suvenira, omogućujući fanovima da zavire u McCartneyjev svijet te kroz ovaj naslov dobiju uvid u osobni pogled na jedan izniman životni put.

"Lyrics: Moj autoportret kroz pjesme" je nezaobilazno djelo za svakog ljubitelja glazbe, povijesti i umjetnosti. Kroz stihove koje svi znamo i volimo, McCartney čitatelje vodi kroz svoju prošlost, ali i kroz povijest popularne glazbe, nudeći jedinstveni uvid u svoju kreativnost i filozofiju.

Kada je 2021. objavljena, knjiga "Paul McCartney: LYRICS" izazvala je veliku pažnju diljem svijeta. Dvije godine kasnije objavljeno je originalno izdanje mekog uveza kojem je pridodano sedam novih pjesama i koje u hrvatskom prijevodu nosi naslov "LYRICS: Moj autoportret kroz pjesme".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 14:16