CINEMA MORRICONE

Mnoštvo Oscarovaca gostuje u Samoboru: skladali su za neke od najpoznatijih filmova

Wayne Pashley

 Matt Winkelmeyer/getty Images/profimedia/Matt Winkelmeyer/getty Images/profimedia
Jedan od vrhunaca festivala bit će koncert posvećen glazbi slavnog skladatelja Ennija Morriconea

International Sound & Film Music Festival (ISFMF), prestižni međunarodni festival posvećen filmskoj glazbi i zvuku, održat će se u Samoboru od 11. do 13. listopada 2024.

ISFMF, koji već godinama okuplja vodeće profesionalce, ove godine donosi bogat i raznolik program koji će sigurno privući ljubitelje filmske i glazbene umjetnosti.

Jedan od vrhunaca festivala bit će koncert "Cinema Morricone", posvećen glazbi slavnog skladatelja Ennija Morriconea. Publiku će na nezaboravno glazbeno putovanje povesti američka flautistica Sara Andon i talijanski pijanist Simone Pedroni, izvodeći najpoznatije filmske teme iz Morriconeova opusa.

image

Ennio Morricone, Taormina, Sicilija

Eric Vandeville/akg-images/profimedia/Eric Vandeville/akg-images/profimedia

Festival će kulminirati svečanom dodjelom nagrada Crystal Pine, koje prepoznaju i nagrađuju izvrsnost u filmskoj glazbi i zvuku, te pružaju priznanje najboljim autorima i dizajnerima zvuka. Ove godine konkurencija je bila iznimno jaka, s pristiglih 1011 radova iz 83 zemlje u 12 kategorija.

„Na ISFMF-u vjerujemo u moć pričanja priča kroz zvuk i glazbu, te njihovu sposobnost povezivanja ljudi preko granica i kultura. Ove godine posvetili smo program raznolikosti, ponosno predstavljajući djela iz različitih kulturnih sredina, svako sa svojim jedinstvenim glasom na globalnoj sceni“, ističu organizatori.

image

Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio, Django Unchained

Andrew Cooper/hollywood Archive/profimedia/Andrew Cooper/hollywood Archive/profimedia

Ove godine, ISFMF je posebno značajan zbog dolaska nekoliko dobitnika Oscara, čiji će doprinos programu dodatno obogatiti festival. Među gostima su: Stuart Wilson, dobitnik Oscara i BAFTA-e za najbolji zvuk za film 1917, poznat po suradnji s redateljima poput Stevena Spielberga, Davida Cronenberga, Bernarda Bertoluccija i Bong Joon-hoa. Njegov impresivan rad uključuje projekte kao što su Star Wars, James Bond, Harry Potter, te umjetničke filmove kao što su Macbeth i Maria-Antoinetta, zatim Mark Ulano, Oscarom nagrađeni snimatelj zvuka za film Titanic, koji je također nominiran za filmove Inglourious Basterds, Ad Astra i Once Upon a Time in Hollywood. Njegova suradnja s redateljem Quentinom Tarantinom traje već više od 29 godina, uključujući rad na filmovima The Hateful Eight i Django Unchained. Tu je i Wayne Pashley, priznati dizajner zvuka, poznat po svom radu na filmovima poput Mad Max: Fury Road, The Great Gatsby, Happy Feet, Australia i Elvis. Njegov rad na filmu Elvis donio mu je i nominaciju za Oscara, a dobitnik je nagrade Crystal Pine za najbolji dizajn zvuka na ISFMF-u 2023. godine.

image

Leonardo DiCaprio i Kate Winslet, Titanik

Topfoto/topfoto/profimedia/Topfoto/topfoto/profimedia

Osim navedenog, tijekom ta tri dana posjetitelji će moći uživati u projekcijama filmova iz službene konkurencije, uz prisustvo filmskih ekipa i Q&A sesije. Program se fokusira na ključnu ulogu zvuka i glazbe u filmskom stvaralaštvu. Poseban umjetnički segment predstavlja izložba "Sve je Pinocchio", koju potpisuju akademski slikar Slaven Macolić i Robert Geček. Umjetnički opus istražuje ljudsku prirodu kroz inovativne vizualne i multimedijalne prikaze.

Ovogodišnji skladatelj u fokusu je Mirko Krstičević, istaknuti hrvatski skladatelj i glazbeni pedagog, čiji će opus biti predstavljen u posebnom segmentu festivala. Srđan Bulat izvest će neke od njegovih skladbi, pružajući publici uvid u Krstičevićev jedinstveni spoj tradicije i suvremenih glazbenih pravaca, koji ga čine jednim od najvažnijih imena na hrvatskoj glazbenoj sceni.

image

Mark Ulano

Izumi Hasegawa/hollywood News Wire Inc./newscom/profimedia/Izumi Hasegawa/hollywood News Wire Inc./newscom/profimedia

Posebnu pozornost zaslužuje i koncert ‘‘Love Clavi u svijetu filmske glazbe‘‘, na kojem će mladi samoborski glazbenici izvoditi filmske skladbe, donoseći svježu interpretaciju omiljenih klasika.

Realizacija ovog 12. izdanja festivala ostvarena je uz partnerstvo Grada Samobora, Turističke zajednice Grada Samobora, Pučkog otvorenog učilišta Samobor, Galerije Prica, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Hrvatskog društva skladatelja (HDS).

Ulaz na većinu događanja je besplatan, a detaljan program festivala i informacije o ulaznicama dostupni su na službenoj web stranici festivala https://isfmf.com/attend/#Samobor,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 11:49