DOBA BUNTOVNIŠTVA

Nekad je bila kapelica, sada postaje Muzej punk kulture bivše Jugoslavije. Uoči otvaranja pogledajte ove senzacionalne fotografije

Balkan Pank

 Jože Suhadolnik/
Gostovanje u Zagrebu najavljuje veliko otvorenje Muzeja punk kulture u Ljubljani, planirano za proljeće iduće godineu.

U sklopu suradnje s Muzejom suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, Muzej punk kulture iz Ljubljane 8. listopada donosi poseban kulturni događaj posvećen slovenskoj punk sceni 1980-ih, jednoj od najvažnijih u bivšoj Jugoslaviji. Ovaj događaj pruža jedinstvenu priliku da se proživi atmosfera jedne od najburnijih i najkreativnijih glazbenih era, koja je oblikovala ne samo slovensku, već i jugoslavensku i europsku rock‘n‘roll povijest.

Kako navode. "Glavna zvijezda večeri bit će Esad Babačić, poznati slovenski književnik, pjesnik i frontman kultne punk grupe Via Ofenziva, koji će izvesti izbor stihova iz zbirke "Antologija slovenske punk poezije: ZAMENITE MI GLAVO". Ova antologija, koja je postala ključni dokument punk poezije, okuplja najznačajnije tekstove iz tog razdoblja, otkrivajući buntovnički duh i snažnu političku i društvenu kritiku koja je obilježila punk scenu. Recital će pratiti glazbeni kolektiv Revolucija volkov, čiji zvuk nosi autentičnu energiju punk pokreta, a večer će dodatno obogatiti video i foto projekcije iz arhiva Muzeja punk kulture".

Dio večeri bit će izložba 13 portreta jednog od najvažnijih slovenskih fotografa i kroničara punk scene, Jožeta Suhadolnika. Njegove fotografije, koje dokumentiraju esenciju slovenskog punka, bilježe žestoku energiju i buntovnički duh tadašnje scene. Suhadolnikovi portreti donose autentične trenutke ključnih glazbenih događaja i lica koja su definirala slovenski punk.

Događaj u Zagrebu najavljuje veliko otvorenje Muzeja punk kulture u Ljubljani, planirano za proljeće iduće godine. Muzej će biti smješten na Kodeljevom, mjestu koje nosi duboku simboliku za slovensku punk scenu. Upravo je tu, 1978. godine, legendarna grupa Pankrti, pioniri slovenskog i jugoslavenskog punka, stvarala svoje prve hitove, uključujući čuveni album Dolgčajt. Kodeljevo je, zajedno sa Šiškom, srce ljubljanskog punka, pa je prirodno da će Muzej punk kulture biti smješten upravo u nekadašnjoj sakralnoj kapelici Jelovšek, koja će biti transformirana u umjetnički prostor posvećen alternativnoj kulturi.

image

Balkan Pank

Jože Suhadolnik/
image

Balkan Pank

Jože Suhadolnik/

Muzej će kroz stalnu postavu, povremene izložbe i multimedijalne prezentacije prikazivati raznovrsne aspekte punk pokreta, uključujući glazbu, vizualnu umjetnost, poeziju i književnost. Ovaj muzej postat će centar koji slavi nasljeđe punk subkulture, ne samo u Sloveniji, nego i na prostoru cijele bivše Jugoslavije, otkrivajući kako je taj pokret, iako započet u Londonu, pronašao svoj jedinstveni izražaj u srcima Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Beograda i drugih gradova.

Događaj u MSU Zagreb posebno naglašava povezanost slovenskog i hrvatskog punk pokreta, podsjećajući na zajedničku glazbenu i kulturnu povijest dvaju gradova. Punk scena u bivšoj Jugoslaviji bila je obilježena intenzivnom interakcijom između Ljubljane, Zagreba i Rijeke, stvarajući jedinstveni kulturni prostor u kojem su bendovi poput Pankrta, Parafa, Azre, i kasnije Let 3, pisali povijest. Pjesma "Zagreb je hladan grad" zagrebačkog benda Film i kultna Lublana je bulana Pankrta postale su simboli ovih gradova, zauvijek povezujući glazbenike i publiku s obje strane granice.

image

Balkan Pank

Jože Suhadolnik/

Muzej punk kulture predstavlja značajan projekt očuvanja i isticanja nasljeđa punk pokreta, koji je duboko obilježio urbanu kulturu bivše Jugoslavije. Iako je punk započeo u Velikoj Britaniji, njegovi korijeni brzo su se raširili i pustili duboko u gradove poput Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Pule, Beograda i Skopja. Ovaj događaj u Zagrebu označava i širi kulturni projekt povezivanja bivših jugoslavenskih gradova kroz sjećanje na zajedničku povijest i kulturne vrednote koje su nas ujedinile. Muzej punk kulture bit će više od običnog muzeja – postat će živi prostor interakcije, edukacije i kreativnog izražavanja. Uz izložbene eksponate poput glazbenih instrumenata, originalnih nošnji, koncertnih plakata i fanzina, posjetitelji će moći doživjeti atmosferu tog vremena kroz interaktivne postave, glazbene slušalice i punk radionice. Također, muzej će ponuditi edukativne sadržaje koji istražuju društveni, politički i umjetnički utjecaj punk pokreta, te povezivati prošle i nove generacije ljubitelja ove kulture.

Ljubitelji glazbe, povijesti i kulture pozvani su u MSU Zagreb 8. listopada u 19:00 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 12:03