SUKOB JAKIH KARAKTERA

Oasis je zakopao ratnu sjekiru, ali jedan drugi kultni sastav više nikada neće nastupati zajedno: ‘Ništa od pomirenja!‘

Johnny Marr, Morrissey

 Tolga Akmen/luca Carlino/nurphoto/afp/
Ove se godine na glazbenu scenu vratio legendarni Oasis, a nakon dugogodišnje pauze je novu pjesmu objavio i Linkin Park

Legendarni bend Oasis nedavno je objavio svoj veliki povratak na glazbenu scenu nakon 15 godina pauze. Braća Liam i Noel Gallagher posljednjih desetak godina nisu bili u dobrim odnosima i malo tko je mislio da će se ikad pomiriti. Upravo zato je vijest o njihovom povratku odjeknula cijelim svijetom, a svi najavljeni koncerti za 2025. su se rasprodali. Ove se godine na scenu vratio i Linkin Park koji je s glazbom pauzirao na sedam godina. Frontmen benda Chester Bennington preminuo je 2017. godine, a od tada sastav nije objavljivao nove stvari niti su nastupali. Sve do nedavno kad su predstavili novu pjevačicu i bubnjara, objavili novu pjesmu i najavili album.

image

Oasis

Courtesy Everett Collection/everett/profimedia

Iako je 2024., kako se čini, godina pomirenja i povratka, postoji jedan legendarni bend koji nema planove vratiti se nastupima, a sve zbog loših odnosa između članova. Riječ je o kultnom sastavu The Smiths, čiji su članovi Morrissey i Johnny Marr već godinama u sukobu. Tom sukobu se ne nazire kraj, a pogotovo nakon posljednjih izjava obojice članova sastava.

Prošli je mjesec Morrissey, pjevač The Smithsa, rekao kako je bend dobio ogromnu ponudu kako bi se ponovno okupili sljedeće godine. Istaknuo je kako je on bio zainteresiran za to, ali da je gitarist Johnny Mar ignorirao ponudu. Prošli je tjedan rekao kako je Marr odgađao objavljivanje albuma s najvećim hitovima benda. Morrissey je tada rekao i da Marr ima prava na ime benda, što mu daje mogućnost da nastavi s turnejama s The Smithsima, ali s drugim pjevačem. Tako bi Marr uskratio Morrisseyu "značajna financijska sredstva" koja su mu potrebna za život. Pjevač tvrdi i da je upravo on smislio ime The Smiths u svibnju 1982. godine.

image

Johnny Marr

Tolga Akmen/Afp

A ni Marr nije ostao dužan na riječima. U utorak su njegovi menadžeri objavili priopćenje u kojem su istaknuli da je gitarist kontaktirao pjevača putem njegovih predstavnika. Kako oni kažu, Marr je htio da zajedno rade na tome da zaštite ime benda nakon što je treća osoba htjela iskoristiti isto jer to ime nije bio "zaštitni znak" kultnog sastava.

"Nedostatak odgovora je doveo do toga da Marr sam registrira zaštitni znak. Naknadno je Morrisseyevim odvjetnicima dogovoreno da će taj zaštitni znak imati obostranu korist za Morrisseya i Marra", pisalo je u priopćenju. Menadžeri su dodali i da je Marr u siječnju 2024. godine potpisao prijenos zajedničkog vlasništva na Morrisseya, a da još uvijek čekaju pjevačev potpis.

image

Morrissey

Dorival Rosa/Brazil Photo Press Via Afp

Marr je u priopćenju istaknuo da nije ignorirao ponudu za turneju benda nego da je rekao "ne". Što se tiče albuma s najvećim hitovima, odbio je to napraviti jer prema njemu postoji previše takvih. Rekao je i kako ne planira nastupati s novim pjevačem.

Sastav The Smiths osnovan je 1982. godine u Manchesteru, a u njemu su bili Morrissey, Johnny Marr, Andy Rourke i Mike Joyce. Njihov je sastav brzo postao jedan od najznačajnijih bendova koji iz Britanije. The Smiths su 1983. godine potpisali ugovor s izdavačkom kućom Rough Tradeom, pod kojom su objavili sve svoje albume - "The Smiths", "Meat Is Murder", "The Queen Is Dead" i "Strangeways, Here We Come".

Unatoč vrlo uspješnoj karijeri, bend se iznenada raspao 1987. godine, prije nego što je izašao njihov posljednji album "Strangeways, Here We Come". Najveći su razlog bile tenzije koje su se pojavile između članova benda, a pogotovo između Morrisseya i Marra koji su imali vrlo sličan, "snažni" karakter.

Tijekom godina su se pojavili i neki drugi, navodni razlozi za raspad benda. Jedan od njih je bio taj da je Marr odlučio uzeti pauzu od grupe 1987. godine jer je bio iscrpljen rasporedom pisanja, snimanja i turneja. Drugim članovima benda se to nije nimalo svidjelo pa je Marr napustio grupu zauvijek. Pričalo se i o tome da je Morrisseyu smetalo to što je Marr radio s drugim glazbenicima.

image

Johnny Marr

Robin Pope/Nurphoto Via Afp

Navodno je jedan od razloga bio taj što je Morrissey htio obrađivati popularne pop pjesme iz 60-ih godina, uključujući pjesme "Twinkle" i "Cilla Black", što je smetalo Marru. "To je bila kap koja je prelila čašu, stvarno. Nisam formirao grupu kako bih izvodio pjesme Cille Black", rekao je gitarist 1992. godine.

Morrissey je pak jednom prilikom rekao da se bend raspao jer im je falila menadžerska figura zbog čega su imali financijske probleme. Marr se godinama kasnije složio s tim. Bend je inače otpustio nekoliko menadžera tijekom petogodišnje karijere, a sav je pritisak tada bio na Marru koji je imao 23 godine.

image

Morrissey

Dorival Rosa/Brazil Photo Press Via Afp

"To je ono zbog čega se bend raspao. Do ovog dana nismo upoznali nikog tko misli da je velikom rock grupom trebao upravljati 23-godišnji gitarist. Smatrali su da se s nama ne može upravljati. Kad smo otpuštali menadžere, ja sam se morao nositi s tim. Nisam bio spreman na to i to je postalo neodrživo. Nismo mogli nastaviti", rekao je Marr ranije.

Nekoliko godina kasnije je rekao da se bend pak nije raspao samo zbog nesporazuma jer, kako je rekao, on ne bi dopustio da nešto tako beznačajno bude razlog propasti projekta u koji je uložio sve. "Bend se ne bi raspao samo zbog pogreške u komunikaciji. Ne bih napustio svoj vlastiti bend koji sam formirao i uložio sve samo zbog nesporazuma, znate? Postalo je neodrživo. Imao sam osjećaj da sam ostao bez izbora i to je u redu. To je apsolutno u redu, da, bilo je tužno, ali je bilo suđeno", rekao je za Rolling Stone.

image

Morrissey

Luca Carlino/Nurphoto Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:08