PIŠE NENAD POLIMAC

Osvojili su Grammy, a onda je otkrivena prevara, zbog koje se pjevač ubio tabletama: ‘Pa oni samo otvaraju usta‘

Milli Vanilli

 Michael Putland/avalon/profimedia/Michael Putland/avalon/profimedia
Producent je našao dva plesača, naučio ih pozirati, a album im je poharao Europu. Tako je počela priča o Milli Vanilli

Ja ne tražim pjevače, trebam zvijezde, tako je u najavi za film "Girl You Know It‘s True" objasnio svoj kredo glazbeni producent Frank Farian. Pravim imenom Franz Reuther, rođen je na samom početku rata, a majka je morala prehranjivati njega i još dvoje djece jer im je otac poginuo na bojištu. Namjeravao je postati kuhar, tražio je unosne poslove u kojim se brzo vrti novac i na kraju završio u rock glazbi. Njegovi počeci sredinom šezdesetih nisu baš bili blistavi, ali je sedamdesetih već vladao top-listama, pjesma "Rocky" se 1976. nije četiri tjedna skidala s prvog mjesta njemačke hit-parade. Nije to bio nikakav original, nego njemački prepjev istoimene country pjesme Dickeyja Leeja, no Farian se nikad nije zamarao time što je izvorno, a što prerada. Uostalom, već je tada, kada je formirao super uspješnu grupu Boney M., smislio koncept da pjevači na pozornici ne moraju imati osobite vokalne mogućnosti, neki bi samo otvarali usta i pridržavali bi se glazbene matrice. Sjećate li se Boney M.? Možda ne, ali zasigurno ste nekad naletjeli na neki od njihovih hitova "Daddy Cool", "Rivers of Babylon" i "Rasputin". Ova potonja bila je poznata po bezobraznom refrenu "Ra-Ra-Rasputin, Lover of the Russian Queen", no u Sovjetskom Savezu nitko se zbog toga nije uznemiravao. Uostalom, njihovi su vojnici bezočno smaknuli carsku obitelj.

Fariana su krajem osamdesetih kontaktirala dva plesača, Robert Pilatus i Fabrice Morvan. Nije mu bilo teško uključiti ih u svoju dance grupu, ali je bio pomalo rezerviran kad su mu oni pojasnili da bi htjeli i pjevati. Poturio im je ugovor koji uopće nisu pročitali, a već kad ih je pozvao da otpjevaju demo snimku "Girl You Know It‘s True", bilo je jasno da oni to nisu u stanju. Nikakav problem - Farian je imao pouzdane session muzičare koji su odradili vokale, a Rob i Fab morali su naučiti otvarati usta kako bi se stekao dojam da oni pjevaju. Album je harao Europom, a zatim je pokorio Ameriku i Kanadu. Dobili su i Grammy za najbolje nove nade. Dvojac je bio oduševljen, odjednom su postali zvijezde, svi oko Fariana znali su da to nije njihova zasluga, ali kad su pritisnuli producenta da se na sljedećem albumu moraju čuti njihovi glasovi, on je počeo perfidnu kampanju koja je dovela do medijskog skandala. Otkrilo se, naime, da frontmeni grupe Milli Vanilli uopće ne pjevaju, nego samo otvaraju usta, a i to ne baš usklađeno jer su znalci brzo otkrili razliku između otvaranja usta i snimljenih vokala. Kritičari magazina Rolling Stone proglasili su njihov album jednim od najgorih u sezoni, a nisu bili blaži ni prema Robu i Fabu. Oduzet im je Grammy i grupa se raspala. Njih dvojica nastojali su neko vrijeme životariti na staroj slavi, a kad su se pokušali vratiti, Roba Pilatusa našli su mrtvog u hotelskoj sobi, kobna je bila prekomjerna doza pilula i alkohola.

image

Girl You Know It‘s True

Na fotografiji: Tijan Njie i Elan Ben Ali

Vertical/planet/profimedia/Vertical/planet/profimedia

Prošle godine o njima su snimljena čak dva filma: najprije dokumentarac "Milli Vanilli", emitiran na streaming platformi Paramount+, vrlo dobro ocijenjen, a ništa slabije nije prošao ni igrani film koji sljedeći tjedan stiže u naša kina. Režirao ga je hvaljeni njemački filmaš Simon Verhoeven, sin renomiranog redatelja Michaela Verhoevena i glumice Sente Berger. Dobio je nagradu za najbolji bavarski film godine, što nije preporuka bez vraga.

Girl You Know It‘s True

njem. biograf. glazb. drama, 2023.

REDATELJ: Simon Verhoeven

BUDŽET: oko 15 milijuna dolara

U KINIMA: od 12. rujna

NAJVEĆI SKANDAL NA ESTRADI

Simon Verhoeven

Njegov otac Michael Verhoeven već je bio u Zagrebu, gostovao je na Festivalu tolerancije, a međunarodnu reputaciju uživaju mu antinacistički filmovi "Bijela ruža" i "Zločesta djevojka". Za razliku od oca, Simon se trudio da njegovi filmovi privuku što više gledatelja, pa je tako i ovaj o grupi Milli Vanilli u Njemačkoj još prošle godine zaradio tri milijuna dolara, a svjetska distribucija mu tek počinje.

Fabrice Morvan

Rođen je u Parizu, rano je otkrio da zna plesati i na dance seminaru u Münchenu upoznao je Roberta Pilatusa. Počeli su se družiti i zajedno nastupati s različitim plesnim družinama sve dok nisu kontaktirali Franka Fariana. U filmu ga glumi Elan Ben Ali, koji je primljen na dvije različite škole za izvođače, a ove godine mogli smo ga vidjeti na otvaranju Olimpijskih igara gdje je nastupio u jednom segmentu.

Robert Pilatus

Drugi član dvojca Milli Vanilli pjevati možda nije znao, ali je zato izvrsno plesao i bio dovoljno karizmatičan da na pozornici privuče pažnju. Njegova sestra Carmen Pilatus brinula se oko produkcije i dodavala manje poznate detalje. Ovdje ga glumi Tijan Njie. Za razliku od svoga kolege Elana Ben Alija, ima dosta bogatu karijeru kojoj će eventualni uspjeh ovog filma puno značiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 12:41