SVEMIRKO U BOOGALOOU

‘Pauza mi je svakako dobro došla da se resetiram na osobnom planu, ali sad sam opet ovdje i tu sam da ostanem‘

Svemirko

 /Bruno Mitrović
‘Bit će veselo, a možda čak bude i dobro‘, šali se Vuković uslijed koncerta

"U svakom poslu i svemu što covjek radi, potreban je odmor i odmak od svega. Neko vrijeme za analizu situacije i planiranje idućih poteza. Iako nismo bili aktivni svega godinu i po dana, može se činiti duže jer album nije izašao od 2020. Pauza mi je svakako dobro došla jer sam se uspio malo resetirati na osobnom planu i prebacit pozornost na neke druge stvari u životu. Međutim, sad sam opet nazad i tu sam da ostanem!", poručuje Marko Vuković iz Svemirka koji se nakon višegodišnje pauze vraća svojoj publici. Njegov povratnički koncert, koji se održava danas u Boogaloou, početak je novog glazbenog poglavlja ovoga benda. Kako koncert, tako i pjesma "Po tijelu", koju je Svemirko objavio prije dva tjedna, najavljuju njegov novi album.

Album je trenutno još, kaže Vuković, u infantilnoj fazi pa mu je "teško govoriti o nečem konkretnijem".

image
/Alma Drnovac
image
/Alma Drnovac

"Imam tridesetak stvari koje znaju ići u svakakvim smjerovima pa ću u hodu vidjeti kamo će me to sve odvesti. Bit će defintivno drugačije, ali ne mogu pobjeći od sebe", objašnjava glazbenik koji Svemirka žanrovski smješta pod retro alt pop.

To bi, veli, bila najtočnija žanrovska odrednica ovoga benda, za čiju glazbu Vuković nadahnuće pronalazi svugdje: u filmovima, glazbi, povijesti, svakodnevnom životu...

"Ideje se rađaju na čudne načine, najbitnije je da je mozak otvoren i spreman za uparivanje", smatra umjetnik koji je tijekom karijere s bendom doživio razne zgode.

Bilo je puno situacija o kojima bi mogao pričati. Zadnja anegdota u nizu ona je o pokvarenom kombiju.

"Dok smo se penjali na planinu, kombi nam se pokvario i skoro izgorio. Zvuči kao redovna situacija, ali meni je bilo jako stresno i zabavno u isto vrijeme", pripovijeda čovjek iza pjesama poput "Žene od vanilije" i "Možda nisam dobar", koji je na scenu stupio 2015. godine.

image
/Bruno Mitrović

"Ako se vratimo u vrijeme između 2015. i 2018. godine, mislim da je internet bio puno lakši mediji za probiti se. Nekako je bilo puno više ideja i nekog elana u muzici. Mozda je to samo moj dojam. Imam osjećaj da je danas pop muziku i internet progutao kapitalizam, a alternativa je upala u neke svoje vlastite dubioze i apatičnost", mišljenja je Vuković, koji kaže da za koncert ne prpremaju ništa specijalno.

"Svirat ćemo jedan set u kojem ćemo obuhvatiti sav dosadašnji materijal. Bit će veselo, a možda čak bude i dobro", šali se Vuković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 13:58