ZAGREBAČKI SOLISTI

Predstavljena nova sezona i monografija u povodu 70. godišnjice postojanja najpoznatijeg hrvatskog komornog ansambla u svijetu

Monografija ”70 godina Zagrebačkih solista”

 Ivan Mihaljevic/
Akademik i skladatelj Frano Parać istaknuo je važnost ansambla u promicanju hrvatske kulture i autora, kojima je i sam, kako kaže, zahvalan za svoju karijeru

Zagrebački solisti i njihovi gosti predstavili su monografiju "70 godina Zagrebačkih solista“ posvećenu najpoznatijem hrvatskom komornom ansamblu u svijetu. Također, predstavljena je i 71. sezona koja u Zagreb dovodi najveća imena klasične glazbe.

"Zagrebački solisti predstavljeni su kroz četiri autora, četiri različite perspektive: akademika, glazbenika, kustosice i producentice“ kazala je urednica monografije i jedna od autorica, producentica Marija Tonković, dok je akademik i skladatelj Frano Parać istaknuo važnost ansambla u promicanju hrvatske kulture i autora, kojima je i sam, kako kaže, zahvalan za svoju karijeru.

image

Urednica monografije Marija Tonković

Ivan Mihaljevic/

Akademik Stanislav Tuksar dao je muzikološki i historiografski pregled na 70 godina ansambla, glazbeni autor je ujedno i trenutni koncertni majstor ansambla Sreten Krstić dok je četvrti pisac viša kustosica Marina Perica Krapjanov, ujedno i autorica izložbe o ansamblu iz 2019. godine.

71. sezonu Zagrebačkih solista predstavili su violinistica Alexandra Conunova, predsjednik Upravnog vijeća ansambla Krunoslav Marić, violinist Sreten Krstić i skladatelj Tomislav Oliver. Sezona će započeti 12. listopada u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u pratnji violinistice Conanove. Na programu će se, uz djela hrvatskih skladatelja, naći i djela najvećih svjetskih skladatelja, ali i gostovanja mnogih svjetski poznatih solista, istaknuo je Krunoslav Marić. Jedan od ključnih trenutaka sezone bit će izvedba novog djela suvremenog skladatelja Tomislava Olivera u svibnju 2025. godine, uz popratna djela Borisa Papandopula i Josepha Haydna.

image

Nova sezona i monografija predstavljeni su u Lisinskom

Ivan Mihaljevic/

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, a svoj prvi koncert održali su 1954. pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka a od zadnjih izdanja ističe se nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, a koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy. Kultni ansambl koji je 80-ih imao najprodavaniji album klasične glazbe u svijetu, ljubimci španjolskog kraljevskog dvora za koje se u Beču kaže: ‘ako želite slušati Mozarta idite u Zagreb‘ već nekoliko godina poklanjaju i koncerte građanima te sviraju na ulicama Zagreba i Hrvatske.

image

Na predstavljanju je bio i skladatelj Ivo Josipović

Ivan Mihaljevic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 15:12