‘MA TO JE FIKCIJA‘

Rat za milijune zbog slavnog Bolera: ‘Nasljednici tvrde da ga Ravel nije napisao sam, sud donio povijesnu presudu‘

Plesači tijekom probe, Maurice Ravel, ‘Bolero‘, Budimpešta

 Attila Kisbenedek/afp/profimedia/Attila Kisbenedek/afp/profimedia
Ravel je Boléro premijerno izveo u pariškoj Operi 1928. godine. Djelo se od prvoga trenutka prometnulo u senzaciju

Francuski je sud presudio. Boléro, jedno od najpoznatijih djela u svijetu klasične glazbe, napisao je samo i isključivo francuski skladatelj Maurice Ravel (1875. - 1937.). Donesena presuda odnosi se na slučaj koji je, piše The Guardian, mogao rezultirati povlačenjem ovoga dobro znanoga orkestralnoga djela iz javne domene.

Ravel je Boléro premijerno izveo u pariškoj Operi 1928. godine. Djelo se od prvoga trenutka prometnulo u senzaciju, a kada je kroz desetak godina skladatelj preminuo, njegovi su nasljedenici počeli primati velike novčane svote. Primali su, naime, milijune dolara do isteka autorskih prava 2016. godine.

Autorska prava u Francuskoj vrijede sedamdeset godina od skladateljeve smrti, no u ovome je slučaju nekoliko godina dodano kako bi se nadoknadili gubici tijekom Drugog svjetskog rata.

image

Francuski dirigent Fayçal Karoui i ‘Orchestre Lamoureux‘, Maurice Ravel, Bolero "Orchestre Lamoureux" on February 3, 2013, u sklopu Folle Journee, u Nantesu

Frank Perry/afp/profimedia/Frank Perry/afp/profimedia

No, slučaj su otvorili nasljednici Alexandrea Benoisa, proslavljenoga scenografa koji je radio na originalnoj izvedbi Boléra, tvrdeći da je njihov slavni predak trebao biti naveden kao koautor. Kako je Benois preminuo 1960., da je sud presudio u korist nasljednika, Boléro bi ponovno bio zaštićen autorskim pravima, i to do 2039. godine.

Prema tvrdnjama odvjetnika te obitelji, "Boléro je osmišljen za balet pa ga se ne bi trebalo smatrati samostalnom orkestralnom glazbom". Također, tužitelji ukazuju na razne dokumente koji Benoisa navode kao koautora glazbe. No, prema francuskom Društvu autora, skladatelja i izdavača glazbe organizacija (SACEM), tvrdnje o koautorstvu baziraju se na "povijesnoj fikciji". Ukazuju iz SACEM-a pritom na službenu izjavu koju je 1929. godine potpisao jedini navedeni autor - Ravel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 11:03