KANCONA UMJESTO CAJKE

Sin čuvenog hrvatskog tenora ima novu misiju: ‘Dosta je bilo toga da klinici slušaju samo narodnjake. Krećemo u bitku‘

Krunoslav Cigoj

 Ranko Suvar/cropix
‘Volio je Mariju Lanzu, a i sâm je postao jedan od neponovljivih tenorskih glasova. Nazivali su ga ‘najmlađi tenor svijeta‘

Monografija "Krunoslav Kruno Cigoj", u izdanju Školske knjige, autora Jasmina Bašića, čija je promocija bila 19. rujna u zagrebačkom HNK, prvi je projekt Udruge Krunoslav, koji je predstavljen hrvatskoj javnosti, nakon aktivnosti u BiH, kako nas je informirao sin čuvenog, pokojnog tenora, Mark Cigoj.

Krunoslav Cigoj debitirao je s 18 godina kao Ernesto u operi "Don Pasquale", te je ubrzo krenuo putem europskih i svjetskih pozornica, najprije bečke i Volks opere, te vrlo lukrativnih poslova s hamburškom diskografskom kućom Metronom, uz hamburške simfoničare, a kasnije je njegova međunarodna karijere došla sve do američkih pozornica; da nije bilo bolesti, moguće je da bi završio u Metu.

Volio je Marija Lanzu, a i sâm je postao jedan od neponovljivih tenorskih glasova. Nazivali su ga "najmlađi tenor svijeta", a pola njegova života bilo je obilježeno bolešću s kojom se borio i Jose Carreras, no Cigoj, nažalost, tu bitku nije dobio.

image
Privatna arhiva Jagode Martinčević
image
Privatna arhiva Jagode Martinčević

Udruga za poticanje operne umjetnosti "Krunoslav Cigoj", kako je ispričao njegov sin Mark Cigoj, osnovana je 2017. godine, dvije godine nakon smrti neprežaljenog "Štefa", kako su ga u kazalištu zvali, koji je u svojoj karijeri bio i diplomat i ratni humanitarac.

- Misija joj je promocija operne umjetnosti i očuvanje sjećanja na lik i djelo Krunoslava Cigoja. Onako kako je on radio, otvorena srca, obraćamo u svojem daljnjem radu svim željnima znanja i klasične glazbe, a posebno djeci i mladima - ističe Mark Cigoj.

Udruga se prvi put predstavila javnosti u travnju 2019. godine, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu, gdje je postavljena audiovizualna izložba o liku i djelu Krunoslava Cigoja s eksponatima iz obiteljskog fundusa, a u povodu toga što je posthumno proglašen počasnim građaninom Grada Sarajeva.

Otad, Udruga je djelovala preko društvenih mreža, gdje je stekla 500-tinjak članova, prijatelja i podupiratelja.

Sa Školskom knjigom, koja je izdavač monografije o tenoru, nastavit će se promotivne aktivnosti na skorom Interliberu, a za 2025. godinu, Udruga priprema izdavanje još jedne knjige.

- Kako Udruga čuva vrijedne eksponate iz Cigojeva profesionalnog života, kao što su note, instrumenti, partiture, bilješke, kostimi, audio i video snimke na svim vrstama nosača zvuka, i niz drugih uspomena vezanih uz njegovu bogatu karijeru, izložba svega toga bit će organizirana i u Hrvatskoj, nakon što pronađemo adekvatni prostor - najavljuje Cigoj mlađi, dodajući i kako je u planu snimanje dokumentarnog filma o Krunoslavu Cigoju na temelju monografije.

image

Promocija monografije Krunoslava Cigoja

Na fotografiji: Mark Cigoj

Zeljko Puhovski

- Do kraja godine u službenu proceduru uputit ćemo inicijativu da Krunoslav Cigoj, koji je, između ostalog, nagrađen i nagradom Grada Zagreba, dobije svoju ulicu u rodnom gradu. Članovi Udruge rade na projektu približavanja operne umjetnosti našim najmlađima, djeci, kako bi se ona u najranijoj životnoj dobi upoznala s ljepotom operne i klasične glazbe. Čvrstog smo uvjerenja da u poplavi svima lako dostupne folk muzike i ostalih inačica glazbe upitne kvalitete, djeci i tinejdžerima trebamo dati mogućnost da čuju najljepše operne arije i talijanske kancone, kako bi formirali svoj glazbeni ukus. Samo tako, edukativno djelujući prema najmlađima, osigurat ćemo preduvjete da klasična glazba i opera ne padnu u zaborav, i da jednoga dana ponovno dobijemo nekog najmlađeg tenora na svijetu, kao što je Krunoslav Cigoj bio krajem 60-ih i početkom 70-ih godina.

Na promociji monografije "Krunoslav Kruno Cigoj" u zagrebačkom HNK, okupljene je arijom počastio fantastičan, 27-godišnji tenor Filip Filipović. Taj mladi čovjek svojom interpretacijom dokazao je da djelovanje Udruge u tome smjeru itekako ima smisla - zaključio je Mark Cigoj o zagrebačkom Carusu, legitimnom nasljedniku njegova oca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 14:50