U 92.GODINI

Umrla je majka Whitney Houston, poznata pjevačica. Pogledajte kako nastupa s kćeri

Whitney i Cissy Houston 1990.

 Goffphotos.com/goff Photos/profimedia/Goffphotos.com/goff Photos/profimedia
Od svojih glazbenih korijena nikada se nije suviše udaljila. Desetljećima je, naime, vodila zbor baptističke crkve u kojem je Whitney pjevala kao dijete

Dvostruka dobitnica nagrade Grammy, pjevačica soul i gospel glazbe te majka neprežaljene pjevačke dive Whitney Houston preminula je u 92. godini života, piše AP.

Cissy Houston, koja je u starosti patila od Alzheimerove bolesti, nekoć je pjevala s Arethom Franklin i Elvisom Presleyjem, koji joj je, otkrila je u svojim memoarima "How Sweet the Sound", poklonio narukvicu na koju su bili upisani njeno ime i nadimak koji joj je sam dao sam Elvis.

Emily Drinkard (Cissy Houston), rođena je u Newarku kao najmlađe od osmero djece radnika u tvornici i domaćice. Kada je imala pet godina, njeno troje braće i sestara osnovalo je gospel grupu Drinkard Singers.

Cissy, koja je kao djevojčica izgubila majku, a kao tinejdžerica i oca, jedno je vrijeme živjela sa starijom sestrom Lee Warrick, čija su djeca Dionne i Dee Dee bila relativno slične dobi kao Cissy, piše The Guardian.

U glazbi je bila od rane dobi. Nastupala je u crkvi, a zatim je bila i dio obiteljske gospel grupe. Šezdesetih je bila članica grupe The Sweet Inspirations, koja je pratila pjevače soula poput Otisa Reddinga, Loua Rawlsa, The Driftersa te Dionne Warwick.

Njen prateći vokal može se čuti i na nekim popularnim pjesmama poput "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman" Arethe Franklin, Van Morrisonove "Brown Eyed Girl" te "Son of a Preacher Man" Dusty Springfield.

Houston je s grupom posljednji put pjevala 1969. godine nakon njihova nastupa s Presleyjem u Las Vegasu, a upravo njeno posljednje snimanje s grupom postalo je njihov najveći R&B hit - " (Gotta Find) A Brand New Lover".

Nakon četiri albuma sa spomenutom grupom, Houston je započela samostalnu karijeru, a njen glas može se čuti na snimkama pjesama glazbenika poput Chake Khan, Donnyja Hathawayja, Jimija Hendrixa, Luthera Vandrossa, Beyoncé, Paula Simona, Roberte Flack i Whitney Houston.

Njeni gospel albumi "Face to Face" i "He Leadeth Me" 1997. i 1998. su godine nagrađeni Grammyjem.

Od svojih glazbenih korijena nikada se nije suviše udaljila. Desetljećima je, naime, vodila zbor baptističke crkve u kojem je Whitney pjevala kao dijete.

Tijekom Whitneyjina debija na nacionalnoj televiziji, Cissy je s njome izvela hitove Arethe Franklin. Majka je pjevala i prateći vokal na njenom prvom albumu.

Cissy i Whitney često su zajedno pjevale i uživo na koncertima, a zajedno su se pojavile i na filmu ("The Preacher‘s Wife, 1996.).

Osim kćeri Whitney, koja je preminula 2012. godine u dobio od 48 godina, Cissy je nadživjela i unuku Bobbi Brown, koja je tragično skončala u dobi od samo 22 godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 12:33