ODLAZAK LEGENDE

Umro osnivač Grateful Deada: Upravo je on svojim inovacijama slavnom bendu dao prepoznatljivi zvuk

Članovi loegendarnog benda Warren Haynes, Bob Weir i Phil Lesh,

 Doug Pensinger/Afp
Njujorški Empire State Building je objavio da će neboder biti osvijetljen "tie-dye" bojama

Phil Lesh, član i osnivač sastava Grateful Dead koji je svojim sviranjem bas gitare bendu dao specifičan zvuk, preminuo je u petak u dobi od 84 godine, objavljeno je na njegovom korisničkom računu na društvenoj mreži Instagram.

Njujorški Empire State Building je objavio da će neboder biti osvijetljen "tie-dye" bojama kako bi odao počast članu psihodeličkog benda poznatog po dugim improvizacijama na svojim nastupima.

Prema objavi na Instagramu, Lesh je preminuo mirno, okružen obitelji.

image

Phil Lesh

Cory Schwartz/Afp

Časopis Rolling Stone je Lesha proglasio 11. najboljim basistom svih vremena, a pjevao je i glavne te prateće vokale. Mnogi obožavatelji su ga smatrali jednako utjecajnim poput frontmena sastava Jerryja Garcije, koji je preminuo 1995.

"Njegova ideja da svira bas i melodiju istovremeno, pri čemu se njegovi tonovi kreću unutar i oko melodije, postali su prepoznatljiv dio zvuka Grateful Deada kao i Garcijina gitara", rekao je Rolling Stone.

"Phil je bio više od revolucionarnog, inovativnog basista. On je promijenio način na koji sam razmišljao o glazbi kao tinejdžer", napisao je na Instagramu Trey Anastasio, glavni gitarist sastava Phish.

Sastav je osnovan u američkoj saveznoj državi Kaliforniji 1965., a proslavio se tijekom kontrakulturnog pokreta Summer of Love u San Franciscu 1967. koji je prigrlio mir, ljubav i halucinogene droge.

No, glazba sastava je izdržala znatno duže od pokreta kao mješavina rocka, folka, countryja i jazza.

image

Bob Weir i Phil Lesh

Neilson Barnard/Afp

Nakon Garcijine smrti, dugotrajni članovi Bob Weir, Bill Kreutzmann i Mickey Hart su osnovali razne sastave pod nazivom Dead & Company, a Lesh je odlučio stvoriti vlastiti bend Phil Lesh and Friends, koji je djelovao do 2023.

Phil Chapman Lesh rođen je 15. ožujka 1940. u kalifornijskom gradu Berkeleyju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2024 07:03