JUKEBOX ANTE TOMIĆA

'You Can Call Me Al': Utješi te kada počneš raditi sumorne račune

 Bruno Konjević/CROPIX
Na 16. mjestu hitova koji su promjenili život književnika Ante Tomića nalazi se Paul Simon

Moje priznanje prije neku večer izazvalo je trenutak nelagode za stolom.

“Paul Simon?”, upitala me poznanica.

“Ti ga ne voliš?”

“Ne... Ne znam, zapravo. Sjećam se kad sam bila mala da je bio onaj spot gdje on i Chevy Chase plešu i guraju se, i da je bio užasno popularan, a ja sam mislila: Što, ovo je kao smiješno?”

Ne pamtim najbolje, ali vjerojatno sam i ja slično reagirao na Paula Simona u vrijeme planetarnog uspjeha albuma Graceland. Njujorški šminker snimio je ploču s afričkim urođenicima? Ma, daj zajebi.

Čitava dva desetljeća su prošla dok nisam otkrio kakav je krasan autor posrijedi. Govorim o njegovim zrelim, samostalnim radovima, bez Arta Garfunkela, oni su mi mnogo miliji. Volim njegove pjesme o vezama koje nisu išle, zajedljivu “50 Ways to Leave Your Lovers”, gubitničku “Slip Sliding' Away” i pretužni solo na saksofonu u “Still Crazy After All These Years”.

Ali, za razumjeti takvo što zaista moraš imati ozbiljne godine i shvaćati da si mnoge stvari uprskao, da si gdjekad krivo odabrao ili bio gad, da si razočarao neke žene. Negdje oko trideset pete, kad počneš praviti ovakve sumorne račune, treba ti Paul Simon da te utješi pjesmom kako se to zaista svima događa.

Ona stvar koja se onomad nije svidjela mojoj poznanici, “You Can Call Me Al”, jedna je od takvih. Veselog je ritma i vrlo smiješna, premda je o nepodnošljivim egzistencijalnim tjeskobama srednjih godina. Tko god je prešao četrdesetu može se prepoznati u pjesmi, znate o čemu su stihovi, morali ste jednom osjetiti jedan od onih kretenskih napada panike, kad vam se srce zbog nečega iznenada uzlupalo i kad ste, baš kao Paul Simonov nesretni Al, pomislili:

Gdje su mi žena i djeca?

Što ako ja umrem ovdje?

Tko se onda ne bi nasmijao kada se Paul Simon i Chevy Case krenu djetinjasto gurkati u videospotu? Što bi drugo mogli učiniti dvojica muškaraca koji su ovaj trenutak shvatili da su bolje polovine života iza njih, da je sve dalje propadanje i smrt i svako veselje može im biti posljednje?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:14