LENKA UDOVIČKI

Htjela sam izokrenuti da su žene uvijek na dnu, a pogotovo je to tako u kapitalizmu

Lenka Udovički

 Ivan Posavec/
Gotovo sve uloge u predstavi "Prosjačka opera", izuzev jedne - igraju žene

Kazališna redateljica Lenka Udovički voli Bertolta Brechta. U svojoj bogatoj karijeri, a režirala je i po Engleskoj i Americi i to s internacionalnim glumačkim zvijezdama kao što su Vanessa Redgrave, Glenn Close i Anette Benning, nikada se na kazališnim daskama ni mimo njih nije libila društvenih komentara ni angažmana. Brechtov teatar i Brechtova poezija za to su redovito dobra polazna točka. "Majku Hrabrost" tako je režirala još prije odlaska iz Beograda početkom devedesetih, 2011. je u kazalištu Ulys‘ses koje je na Brijunima pokrenula sa suprugom Radom Šerbedžijom napravila sjajnu predstavu "Zadrživi uspon Artura Ulija", a ovog ljeta je postavila i "Prosjačku operu", u koprodukciji sa zagrebačkim Dramskim kazalištem Gavella. Zagrebačka premijera bila je prošlog četvrtka. "Volim se vraćati Brechtovim upozorenjima", kaže Lenka. "On je uvijek provokativan."

Sve uloge u predstavi, osim Mackija Noža, igraju žene, u tradiciji berlinskih kabareta od prije stotinu godina kad je "Opera" i napisana. To je uistinu rijetka prilika za nadigravanje za čak devet glumica, koje usto igraju i po više uloga. "Žene su uvijek na dnu", kaže Udovički, "pogotovo u kapitalizmu koji ovdje Brecht snažno kritizira. To smo htjeli izokrenuti." Ovakva "ženska podjela" svakako je metaforična, ali i zabavna, jer puno je prostora posvećeno skeču, plesu i lascivnostima i, naravno, muzici Kurta Weilla.

Lenka Udovički voli komentirati političke događaje u svijetu, zgranuta je nad Gazom i užasima koji se tamo događaju, i izravno je bila uključena u pomoć Ukrajini. Teatar Ulys‘ses organizirao je dobrotvorni kamp za djecu i umjetnice, neku vrstu muzikoterapije. Lenka je i prije rata vodila u Ukrajini radionice, dobro poznaje tamošnju kulturnu scenu, a prošle godine je režirala predstavu u Lavovu, o Lesji Ukrajinki, velikoj tamošnjoj književnici. "Dogodine Ulys‘ses teatar slavi dvadeset i pet godina", govori Lenka, "planiramo to proslaviti nekom dobrom predstavom."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:11