DVIJE KAFETARIJE

Na Držićevoj poljani je kafetijer Frano, a na Opatovini kavana gospona Rudija...

‘Kavana na Opatovini‘, Histionsko ljeto

Histrionsko ljeto počinje predstavom ‘Kavana na Opatovini‘. Dva dana poslije, na Dubrovačkim ljetnim igrama igra ‘Kafetarija‘

Ove godine na ljetnim kazališnim pozornicama imamo dvije lokalne adaptacije Goldonijeve "Kafetarije". Histrionsko ljeto počinje 11. srpnja na zagrebačkoj Opatovini s predstavom "Kavana na Opatovini" u adaptaciji i prijevodu Petre Mrduljaš i režiji Ivana Gorana Viteza. Dva dana poslije, na Dubrovačkim ljetnim igrama, na Držićevoj se poljani izvodi "Kafetarija" u prijevodu i adaptaciji Frana Čale i režiji Paola Tišljarića, u suradnji s Kazalištem Marina Držića.
U histrionskoj, zagrebačkoj varijanti "La bottege del caffe" izvođači su Zlatko Ožbolt, Marko Hergešić, Matej Đurđević, Denis Bosak, Jakov Zovko, Marija Kolb, Tomislav Dunđer, Nancy Abdel Sakhi i Klara Fiolić. Oni kavu koja je u Goldonijevo doba bila skup napitak spajaju s tradicijom ispijanja "kavice" u zagrebačkom miljeu, pa će na Opatovini tako osvanuti kavana gospona Rudija, ali i kladionica šjor Bepa. Kavanu vodi Rudi, entuzijast i zaljubljenik u kavu, koji kao pravi Purger vjeruje da fina kavica rješava sve probleme. Između kavane i Bepove kladionice našao se razapet mladi nogometaš Marko Angelek, kojega muče hazarderski vir, ljubavne zavrzlame te portal Alfanews.

image

‘Kafetarija‘, Dubrovačke ljetne igre

U Dubrovniku u adaptaciji Goldonija na prilike koje se samo ondje mogu dogoditi na scenu dolaze: Frano, kafetijer (Hrvoje Sebastijan), Gospar Lukša (Marijan Nejašmić Banić), Dživo, trgovac (Edi Jertec), Blage, njegova žena (Angela Bulum), Karlo, tobožnji konte (Antonio Agostini), Lukrecija, njegova žena (Marija Šegvić), Giselle, balerina (Srđana Šimunović), Zore, vlasnica kartašnice (Mirej Stanić), Toni, Franov djetić (Bojan Beribaka), te Inspektor (Boris Matić).

Na Igrama je, podsjećaju, "Kafetarija" premijerno postavljena u režiji Tomislava Radića 1978. godine na Gundulićevoj poljani, a 2016. igrala je na Stradunu u režiji Vinka Brešana. Ivana Mikuličin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 14:33