JAN KOVAČIĆ

Na mladog glumca tik pred prijemni na pješačkom prijelazu naletio je policijski auto: ‘Nakon toga sve grlim puno jače‘

Jan Kovačić

 Darko Tomas/Cropix
Roditelji glumca zaposlenog u Kazalištu Komedija poznati su glazbenici Ivana Plechinger i Bruno Kovačić

Jan Kovačić (25) od početka godine je zaposlen u Kazalištu Komedija i, kaže nam, osjećaj je fanatastičan.

- Neopisivo je nakon napornog dana na Akademiji otići u Komediju i igrati u sjajnim predstavama s glumcima i pjevačima koje znam otkad sam bio dijete, a sad ih imam čast zvati svojim kolegama i prijateljima. Komedija je poput moje male oaze u kojoj sam okružen predivnom glazbom i talentiranim umjetnicima s kojima publici na pozornici prikazujemo najljepše priče - kaže nam Jan, koji je nastupao u popularnim mjuziklima Jalta, Jalta, Jesus Christ Superstar i Ljepotica i Zvijer.

Neumorni mladić uživa i davati glas u animiranim filmovima, a posebno je ponosan na Nindža Kornjače: Makljaža s mutantima, u kojem je dao glas Michelangelu i Avatar: The Last Airbender na Netflixu, gdje je bio Princ Zuko.

Nedavno je u kina došao crtić Avanture malog Don Quijotea u kojem daje glas glavnom liku Alfonsu. Osim crtića radio je i u seriji Dnevnik Velikog Perice, čija druga sezona će se gledati ove jeseni na HRTu. Njegov lik svira u bendu uz Bernarda Tomića, Tita Medvešeka i Vilija Gobca.

- Iako je ovo moja prva serija, uživao sam u svakome trenutku rada na tom projektu, koji je izniman u svakome smislu. Posebna mi je čast raditi s redateljem Vinkom Brešanom, a upoznao sam toliko čudesno talentiranih kolega da ovu seriju neću nikad zaboraviti - kaže nam Jan, koji još nije potpuno svjestan da je postao ‘zaposlen čovjek‘.

Nova era

- Sve je zapravo posljednjih pola godine bilo isto kao i prije. Išao bih na Akademiju, nakon Akademije odigrao predstavu, pa sutradan opet Akademija i tako u krug. Jedina promjena protiv koje nemam ništa protiv je - mjesečna plaća. Ovih dana završavam svoj put na Akademiji, pa ću se napokon moći isključivo posvetiti projektima u svome kazalištu i izvan njega.

Prije dvije godine završio je preddiplomski studij na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje je pohađao smjer glume i lutkarstva. Nakon toga upisao je diplomski studij na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ovih dana ga čeka još samo obrana pismenog diplomskog.

- Time će završiti pet godina mog studiranja. Bilo je to nezaboravno iskustvo i vjerujem da će mi biti čudno prihvatiti kraj, ali sa završetkom ove ere, počinje nova koja će, siguran sam, biti još uzbudljivija - govori.

Iako je danas prezaposlen, njegov put do profesionalnog angažmana nije išao glatko. Upisao se na Akademiju tek iz trećeg pokušaja i to u Osijeku. Prvi pad na prijemnom u Zagrebu ga je, kaže, zabolio, ali nikako nije želio odustati.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Teška nesreća

Tik pred prijemni iduće godine, u lipnju 2018. doživio je tešku nesreću kad je na pješačkom prijelazu na njega naletio policijski auto i nosio ga trideset metara. Jan je imao slomljene nogu, lopaticu i ključnu kost, napuknute prsnu kost i lijevu potkoljenicu, blagi potres mozga i krvarenje u mozgu.

Iako se tada spremao u bolnici gdje mu je redovito dolazila njegova mentorica i obiteljska prijateljica Jasna Palić, nije bio moguć prolaz jer je bio na štakama.

- Sav slomljen sam radio tekst. Oporavak je dugo trajao i dugo sam morao potpuno mirovati - prisjetio se.

Trenutka nesreće se ne sjeća, a za roditelje i brata je, kaže nam, sve bilo dramatično. Njegovi roditelji, poznati su glazbenici, Ivana Plechinger i Bruno Kovačić.

image
Darko Tomas/Cropix

Najveća je opasnost bila što mu je komad stakla ušao u vrat.

- Da je bilo par centimetara više, bilo bi baj baj - govori Jan i u šali dodaje da ‘sad bar ima 17 kul ožiljaka za pokazivati‘.

Nakon toga se puno toga za njega promijenilo. Postao je oprezniji, ali i bliskiji s ljudima koje voli.

- Nakon tog sve grlim puno jače - govori.

Hejteri mu ne smetaju

Nakon višemjesečnog oporavka u Osijeku na prijemnom je briljirao i upisao se na dvopredmetni studij, gluma i lutkarstvo.

Mlađoj publici je poznat i po tome što je dvije godine snimao za JoomBoos. To mu je bio zabavan hobi i, kaže, da bi ga radio i dalje da ima višak vremena. Hejteri mu nikad nisu bili problem, a i danas još zna dobiti obavijest na nekom svom starom videu.

Mnogi se sjećaju i njegovog mlađeg brata Viga koji je često bio ‘zvijezda‘ njegovih videa.

- Znao sam ga izrabljivati za svoje videe, a on je volio biti iskorišten - smije se Jan i dodaje da mu je brat izuzetni glazbeni talent koji je završio treću godinu kompozicije na Glazbenoj akademiji.

Prva uloga Janu je, prisjetio se, došla dok joj se još nije nadao.

image
Darko Tomas/Cropix

Jasna Palić nazvala ga je i rekla mu da je raspisana audicija za ‘Ljepoticu i zvijer‘. Njemu se to činilo prekomplicirano jer je studirao u Osijeku i nije znao kako bi balansirao fakultet i rad.

- Ne budi smiješan, bar se pojavi - rekla mu je Jasna. I pristao je.

Budući da je na audiciji prošao desilo se baš ono čega se bojao. Predavanja i vježbe na studiju u Osijeku su većinom obavezna pa bi poslije njih sjedao na BlaBlaCar da odradi probu, prespava doma u Zagrebu i juri u Slavoniju opet na predavanje.

Ipak, bio je svjestan nevjerojatne prilike. Komedija je uvijek bilo kazalište kakvo voli. Tamo može biti u glazbi i u glumi, a bolji spoj za njega ne postoji.

Snovi se ostvaruju

- Mislio sam da ću, kad završim faks, godinama lutati po audicijama i jednog dana možda dobiti ulogu u nečemu. A da se sve to dogodi usred studiranja, tome se nisam nadao - ispričao je Jan, i sam iznenađen sretnim razvojem događaja.

- Zauvijek ću se sjećati razgovora s mojim pokojnim profesorom Sašom Anočićem na drugoj godini. Rekao je: ‘Jan, ti moraš u Komediju. To kazalište je stvoreno za tebe.‘ Snovi se ostvaruju!

Jana veseli što je nedavno dobio ulogu u Jadnicima, čija je premijera u studenom. Glumit će Thenardiera.

- On mi je jako drag, što je čudno, pošto je zapravo grozna osoba. On je iznimno škrti krčmar, prevarant i kradljivac koji pritom uživa! Međutim, kad god se pojavi na sceni, publika ga dočeka s osmijehom, a vidjet ćete i zašto. Silno se veselim probama koje samo što nisu počele. Bit će mi velika čast utjeloviti jednog tako gnjusnog, a zapravo šarmantnog lika koji širi veselje svojim lošim djelima - priča nam Jan kroz smijeh.

Trema je kod njega uvijek prisutna, ali da nema nje, nema zašto ni igrati, smatra. Nju rješava pripremljenošću.

image

Jan Kovačić

Darko Tomas/Cropix

Ovoga ljeta se zbog svega nije stigao odmarati onoliko koliko je inače navikao. Kaže da nije bio student koji odgađa ispite do jeseni, volio bi se svih ispita riješiti kako bih imao mirno ljeto kroz koje može samo uživati, ali zbog raznih obaveza, nije imao vremena završiti diplomski rad prije ljeta.

- Zato su moji dani na Pašmanu uglavnom počinjali buđenjem prijepodne, paljenjem laptopa i pisanjem. Sviđala mi se tema o kojoj pišem, gluma u mjuziklu, ali i dalje je bilo izazovno. No, isplatilo bi se jer bi ostatak dana provodio s bratom i prijateljima s kojima se vidimo samo ljeti. A ta naša druženja se ne propuštaju.

Komedija je odlučila njegovu monodramu u kojoj glumi, lutkari, pjeva i svira staviti na svoj repertoar ove jeseni što mu je velika čast.

- Posebno se veselim i sudjelovanju u projektu Jutarnjeg lista Oni dolaze. Kolegica Lara Nekić i ja, pripremamo vam nešto sasvim posebno, dođite svi u Peti kupe na sjajan provod - poručio je za kraj ovaj iznimno simpatičan glumac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 11:44