OBRAT

Nakon velike bure u javnosti i pisanja Jutarnjeg lista Ozren Prohić ipak neće raditi u osječkom HNK: "Nedovoljno smo ozbiljno procijenili težinu optužbi"

Ozren Prohić
 

 Duje Klaric/Cropix/Cropix
Profesor Prohić u više je navrata prijavljen za psihičko i spolno uznemiravanje studenata na Akademiji dramske umjetnosti, te je bio i suspendiran na dvije godine

"Nedovoljno ozbiljno procijenivši težinu optužbi koje se Ozrenu Prohiću stavljaju na teret, angažirali smo ga kao redatelja opere Bedricha Smetane ‘Prodana nevjesta‘. Uvidjevši ozbiljnost iznesenih optužbi, izvještavamo javnost kako smo s današnjim danom raskinuli suradnički odnos s redateljem Prohićem", rekao nam je Vladimir Han, intendant osječkog HNK.

Obrat se zbio u petak, dva dana nakon što je Jutarnji list pisao o tome kako profesor Prohić - koji je u više navrata prijavljen za psihičko i spolno uznemiravanje studenata na Akademiji dramske umjetnosti, te je bio i suspendiran na dvije godine - kod njih režira novu predstavu.

Mnogi Prohićevi kolege bili su zbog toga šokirani, na Facebook profilu kazališta pratitelji su ostavljali negativne komentare, a i aktivisti su burno reagirali.

"Zato što smo takvo društvo i takve su nam institucije. Žao ti je kad se netko i javi jer su nasilnici kod nas omiljena bića. Nitko ih ne kažnjava. Što će nam strogi zakon ako društvo ne poduzima stroge mjere i ne pokaže da takve stvari neće tolerirati?" rekla nam je početkom prošlog tjedna Sanja Sarnavka, aktivistica za ljudska i ženska prava.

Intendant Han nam je rekao da HNK u Osijeku ostaje mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja. "Odlučni u tome da nastavimo obogaćivati kulturnu ponudu u regiji raznovrsnim programima, a potaknuti izvrsnim odjekom predstava koje nudimo našoj publici, te bilježeći nezapamćenu posjećenost, ustrajat ćemo na izvrsnosti i poticajnom radnom okruženju", naglasio je.

Za sad se ne zna tko će biti novi redatelj ‘Prodane nevjeste‘ jer su, kako nam je rekao Ladislav Vrgoč, ravnatelj opere osječkog HNK, upravo u procesu koncipiranja kreativnog tima.

Podsjetimo, još je prošle godine dekan ADU Davor Švaić, nakon što je doznao da je DORH odbacio optužnicu protiv Prohića, odlučio da njegovi grijesi nisu problematični za zajednicu i vratio ga na nastavu. Tada je Akademijino Povjerenstvo, koje se bavilo procesuiranjem prijava za spolno uznemiravanje i zlostavljanje, podnijelo kolektivnu ostavku.

Nakon velike bure u javnosti Vijeće ADU lani je izglasalo Prohiću nepovjerenje, izjasnivši se kako on više ne može biti dio kolektiva. Do toga je došlo ponajprije nakon objave snimke Prohićeva polusatnog divljačkog urlanja na studenticu 2017. godine tijekom jedne probe.

Na snimci, između ostalog, profesor viče: "Hoćete razotkriti da je ovaj peder, a ova u kur..?! Što hoćete razotkriti? Dajte izradite neki kur..! Super je, ljubavi, ionako ćeš, opanjkavajući mene, napraviti u Hrvatskoj karijeru, al‘ daj napravi predstavu!"

Uz niz psovki, najčešći njegov povik bio je: "Škandalozno!", pa je to bio naziv prosvjeda studenata ADU organiziranog 30. listopada prošle godine protiv psihičkog zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja na Akademiji. Prohiću tada nije dan otkaz, nego je razriješen svojih nastavničkih dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:43