I DALJE POLEMIKE

Ne stišavaju se strasti oko splitskog HNK: ‘Sve skupa mi izgleda kao jedna velika zamka‘

Vicko Bilandžić

 Goran Mehkek/Cropix
‘Svakako je teško funkcionirati u ovim uvjetima, svakodnevno smo u medijima, ‘rastežu‘ nas, s pravom ili bez prava‘ navodi Vicko Bilandžić

Bivši član Kazališnog vijeća HNK Split Luka Jadrić podnio je kaznenu prijavu protiv intendanta HNK Split Vicka Bilandžića za nenamjensko trošenje proračunskih sredstava.

U prijavi je naveo da je "29. prosinca 2023. godine intendant bez suglasnosti Kazališnog vijeća proveo izmjenu plana nabave protivno članku 24. Zakona o kazalištima te ga poslao kao materijale za dnevni red 16. sjednice Kazališnog vijeća HNK Split, priznavši da je novac, 60 tisuća eura, već utrošen, odnosno da je novac poreznih obveznika trošio nenamjenski.

Kao odgovorna osoba iskoristio je svoj položaj i prekoračio ovlasti i time prouzročio štetu HNK u Splitu te gradskom i državnom proračunu i počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti – zlouporabom položaja i ovlasti – opisano i kažnjivo po članku 291. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona.”, kako je pisala Slobodna Dalmacija.

Nakon Jadrićeva poteza, intendant HNK Split Vicko Bilandžić se osvrnuo na njegovu izjavu i spomenutu prijavu odbacivši optužbu da su neusvajanjem plana nabave u propisanom roku oštećeni porezni obveznici. Poslao je izjavu medijima.

"HNK Split je postupalo sukladno uobičajenim procedurama, radili smo nabavu sukladno našem financijskom planu koji je usvojen i od KV i od Gradskog vijeća grada Splita, pa ponovno od KV. Kako nisam još vidio kaznenu prijavu, ne znam točno o kojim se stavkama radi, ali u tom planu nabave su stavke poput nabave klima uređaja iz veljače, nabave šatora za umjetnike za Splitsko ljeto u lipnju, usklađivanja cijena tijekom cijele godine hotelskog smještaja za umjetnike između očekivanih i stvarnih cijena te početka digitalizacije, odnosno kabliranja po kazališnoj zgradi za uvođenje LAN mreže. To su standardne poslovne procedure u HNK Split, i mi smo te interne procedure napravili na vrijeme i dali ih KV-u na usvajanje. Riječ je o popratnom dokumentu koji proizlazi iz financijskog plana koji je, ponavljam, usvojen i na KV-u i na Gradskom vijeću ", naglasio je intendant HNK Split, dodajući kako je plan nabave poslan dva dana prije kraja 2023. KV-u na usvajanje te da je odgovor tog tijela bio „Pravit ćemo se da ovaj dokument nismo dobili“.

image

Ispred Državnog odvjetništva.
Konferencija za medije o nepravilnostima u HNK Split

Na fotografiji: Luka Jadrić

Tom Dubravec/Cropix

"Sve skupa mi izgleda kao neki kafkijanski proces, kao zamka. Mislim da je iz njih jasno da je potrebno imati jasan, otvoren i transparentan odnos između uprave i kazališnog vijeća da bi se moglo voditi kazalište, a ne KV koje opstruira rad uprave i onemogućuje normalno funkcioniranje kazališta. Uistinu se nadam da ćemo uskoro dobiti novo KV s kojim ćemo nastaviti komunicirati na jasan i transparentan način i zajednički raditi na unaprjeđivanju svih poslovnih procesa unutar kazališta, na rastu kvalitete predstava, širenju kazališne publike i sadržaja za publiku. Mislim da je publika već to prepoznala i jako smo zadovoljni s ovom sezonom", komentirao je Bilandžić te naglasio:

"Sve ovo vrijeme uglavnom izbjegavam reagirati na ove ‘popratne situacije‘ iz dvaju razloga: prvi je - želim se baviti programom, želja mi je da tema razgovora, kad je riječ o kazalištu, bude program, predstave, umjetnici. Drugi je razlog da jednostavno nemamo vremena. Mi smo vrlo organizacijski potkapacitirani, tek stvaramo novu strukturu da bismo mogli napredovati. A problemi koji u kazalištu postoje, postoje već odavno, nisu došli sa mnom".

image
Tom Dubravec/Cropix

Na pitanje kako funkcionira HNK Split bez KV-a i kad će biti postavljeno novo, intendant je odgovorio kako je izbor KV-a isključivo u domeni Grada Splita kao osnivača i da ni na koji način ne sudjeluje u njemu.

"Jedino što bi meni kao intendantu olakšalo posao jest da u tom novom KV-u sjede i jedan pravnik i jedan ekonomist, da nemamo slučajeva da KV ne razumije dokumentaciju koja im se dostavlja", istaknuo je.

Na upit zašto se s dostavom plana nabave čekao zadnji tren za slanje, jer KV nije prihvatilo prijedlog uprave o sazivanju elektronske sjednice dva dana prije isteka godine, a fizička nije bila moguća, Bilandžić je odgovorio:

"Svi kazališni djelatnici rade i nedjeljom i praznikom i noću, žao mi je što KV nije shvatilo tu obvezu da i oni ponekad, kad je potrebno, moraju odraditi nešto na neradan dan.

image
Nikola Vilic/Cropix

Mi možemo reći da smo s planom nabave zakasnili 12 sati, ali u ovakvoj kadrovskoj situaciji, s ozbiljnim manjkom kadra, mi smo KV-u dostavili 2500 stranica dokumentacije do tog trenutka, tražili su dokumentaciju 5-6 godina unazad, prozivali neke eminentne umjetnike, što sam pokušavao zaustaviti… Mislim da je iz toga sve jasno, kao što je sve jasno i iz činjenice da ova prijava dolazi šest mjeseci nakon tzv. nepravilnosti i što su dijelovi uplata za ove nabave išli nakon nove godine, a grad je cijelo vrijeme bio obaviješten o svakom našem postupku".

Intendant HNK Split na kraju je rekao i koliko poteškoća u svakodnevnom radu ima zahvaljujući ovim "nekazališnim“ problemima u HNK Split.

"Svakako je teško funkcionirati u ovim uvjetima, svakodnevno smo u medijima, „rastežu“ nas, s pravom ili bez prava. Neki od kolega nas i napuštaju zbog toga i potpuno ih razumijem, dolaze neki novi koji su spremniji uhvatiti se ukoštac s time, ali spreman sam braniti kazalište i unaprijediti ga i poslovno i umjetnički", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 08:24