HVALJENI ‘RINALDO‘

Poljska kraljevska opera iz Varšave u zagrebački HNK donosi jedno od Händelovih najsavršenijih djela

Olga Pasiecznik, Jan Jakub Monowid i Anna Radziejewska 

 Krzysztof Bielinski
Unatoč svojoj relativno kratkoj povijesti, ova državna operna kuća stekla je značajan ugled, pohvale kritike i simpatiju publike

U srijedu 11. rujna 2024. u 19:30 sati Poljska kraljevska opera iz Varšave nastupit će u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Na pozornici HNK u Zagrebu Poljska kraljevska opera izvest će operu "Rinaldo" Georgea Friedricha Händela. Opera će biti izvedena u sklopu Zagrebačkog opernog festivala, na kojem će sudjelovati nekoliko europskih opernih kazališta.

Redatelj "Rinalda" u izvedbi Poljske kraljevske opere je Jarosław Kilian, scenografiju i kostime osmislila je Dorota Kołodyńska, za koreografiju je zaslužan Rui Ishihara, dok će glazbeni nastup voditi Michał Piotrowski na violini. Među izvođačima našli su se vrsni pjevači specijalizirani za izvođenje barokne glazbe, među kojima su: Jan Jakub Monowid (kontratenor) - Gofreddo, Olga Pasiecznik (sopran) - Almirena, Anna Radziejewska (mezzosopran) - Rinaldo, Jakub Foltak (kontratenor) - Eustazio, Paweł Michalczuk (bas-bariton) - Argante, Marta Boberska (sopran) - Armida. Soliste će pratiti Ansambl davnih instrumenata Poljske kraljevske opere Capella Regia Polona.

image

Olga Pasiecznik i Anna Radziejewska

Krzysztof Bielinski

Libreto za "Rinalda" - opere naručene od vrlo mladog, ali već glasovitog Georgea Händela, koji je tek stigao u Englesku - pripremio je Giacomo Rossi na temelju scenarija Aarona Hilla prema epizodi iz slavnog epa "Oslobođeni Jeruzalem" Torquata Tassa. Händelu je trebalo samo dva tjedna da sklada glazbu. Brojne posudbe iz vlastitih ranijih djela nisu ni najmanje utjecale na kvalitetu nove opere. Prve izvedbe održane su 1711. godine i naišle su na oduševljenje publike. Nakon dvadeset godina postavljanja djela koje je sam skladatelj neprestano revidirao, opera je nestala s pozornica na gotovo 200 godina. Ponovno otkrivena u 20. stoljeću, danas se smatra jednim od Händelovih najsavršenijih djela ovog žanra te i dalje nadahnjuje nadolazeće generacije umjetnika i ljubitelja glazbe.

Vrijedi podsjetiti da je Poljska kraljevska opera u lipnju ove godine održala koncert u Zagrebu s arijama i duetima iz opera Georgea Friedricha Händela. Koncert je održan u sklopu Opernog gala tjedna u organizaciji HNK u Zagrebu.

image

Anna Radziejewska i Olga Pasiecznik

Krzysztof Bielinski

Poljska kraljevska opera - jedna od najmlađih opernih pozornica u Poljskoj i jedna od dvije državne operne kuće - započela je s radom 1. kolovoza 2017. godine. Unatoč svojoj relativno kratkoj povijesti, stekla je značajan ugled, pohvale kritike i simpatiju publike. Glavne su joj aktivnosti produkcije najvećih starih opera - osobito razdoblja baroka i klasicizma. Repertoarni kanon uključuje besmrtna Monteverdijeva, Händelova i Mozartova djela, ali i djela mnogih drugih vrhunskih skladatelja spomenutih razdoblja. Drugi je zadatak vraćanje na pozornicu bogatog i često zaboravljenog repertoara poljske glazbe - opernih djela, ali i druge vokalne i instrumentalne skladbe. Ustanova provodi i aktivnu koncertnu djelatnost, stare i suvremene, komorne i simfonijske skladbe prezentira na najvišoj razini, s karakterom zvuka što bližim razdoblju iz kojeg potječu.

Predstavljanje opere "Rinaldo" Georga Friedricha Händela u izvedbi Poljske kraljevske opere u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu sufinanciraju Ministarstvo kulture i nacionalne baštine Republike Poljske u okviru programa Inspiring Culture i Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 09:17