BOGAT PROGRAM

Predstavljena je nova kazališna sezona HNK Zajc pod sloganom ‘Doviđenja. Dobrodošli!‘

Predstavljanje sezone u HNK Ivan Zajc

 Drazen Sokcevic/
U Rijeci će ponuditi 14 dramskih, opernih i baletnih premijera, 10 koncerata, dvije obnove i dva nova kazališna programa

Nova kazališna sezona HNK Ivana pl. Zajca odvijat će se pod sloganom "Doviđenja. Dobrodošli!", a na programu će biti 14 dramskih, opernih i baletnih premijera, 10 koncerata, dvije obnove i dva nova kazališna programa, izvijestio je riječki HNK.

Repertoar nove sezone predstavili su aktualni intendant dr. sc. Marin Blažević, buduća intendantica Dubravka Vrgoč i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović. Ono što ovu sezonu čini jedinstvenom je činjenica da su je pripremala dva intendanta: aktualni intendant dr. sc. Marin Blažević na dužnosti ostaje do kraja 2024. godine kada svoj četverogodišnji mandat započinje Dubravka Vrgoč.

image

Marko Filipović, Dubravka Vrgoč i Marin Blažević

Drazen Sokcevic/

Premijere Hrvatske drame u sezoni 2024./2025. su autorski projekt Ivana Plazibata radnog naslova "Kad se zaljubljujemo". U nastavku sezone, 2025. godine će se na scenu postaviti dramatizacija romana Bekima Sejranovića "Nigdje, niotkuda" u režiji Ivice Buljana te predstava radnog naslova "Oslobađanje" u koprodukciji s Nacionalnim kazalištem Tunisa u sklopu projekta "Deconfining". Posljednja premijera Hrvatske drame sljedeće sezone je autorski projekt Lede Festini Jensen, Damira Martinovića (Mrle) i Ivanke Mazurkijević, "Magarčić i kit".

Pripremaju se dva mjuzikla, početkom sezone obnova "Sunset Bulevarda" Andrewa Lloyda Webbera u režiji Renate Carole Gatice te krajem sezone "West Side Story" Leonarda Bernsteina u režiji i koreografiji Lea Mujića.

image

Predstavljanje sezone u HNK Ivan Zajc

Drazen Sokcevic/

Na programu riječke Opere tri su velike premijere. Ujesen na riječku pozornicu stiže "Napudraj joj lice" Thomasa Adèsa u koprodukciji sa Slovenskim komornim glazbenim kazalištem i Cankarjevim domom u Ljubljani, pod dirigentskim ravnanjem Simona Dvoršaka i u režiji Eve Hribernik. Slijedi opera "Arijadna na Naksosu" Richarda Straussa pod ravnanjem Villea Matvejeffa i u režiji Marina Blaževića.

U opernom programu 2025. je premijera opere Giacoma Puccinija "Manon Lescaut". Riječ je o velikoj koprodukciji Zajca s Teatro Regio di Parma, Fondazione Festival Puccini Torre dell Lago, Fondazione Lirico Sinfonica Petruzzelli Teatro di Bari i Nacionalnom Operom Bukurešt.

Balet riječkoga HNK postavlja dvije premijere. Prva je koprodukcija u sklopu Konzorcija HNK s HNK-om u Splitu "Laurencija" Vakhtong Chabukiani i Aleksandra Kreina u novoj koreografskom verziji Nine Ananiašvili, te "Pepeljuga" Sergeja Prokofjeva u neoklasicističkoj koreografiji Lea Mujića.

image

Sopranistica Kristina Kolar

Drazen Sokcevic/

Talijanska drama postavlja mjuzikl u koprodukciji s Gledališčem Koper, "La nostra famiglia/Naša familija" Saše Eržena u režiji Marjana Nećaka, predstave za djecu Petre Cicvarić "Chi non memorizza googlerizza/Tko nema u vugla, googla" u režiji Peđe Gvozdića te "Il Papa‘/Ja tata" Bjarni Haukur Þórssona u koprodukciji s ZaTroCaRaMa APS, a u režiji Marca di Stefana. Njihova zadnja premijera je "La moglie saggia/Mudra žena" Carla Goldonija u režiji Giorgia Sangatija te koprodukciji s Teatro Stabile Veneto.

Od sljedeće sezone će se u HNK Zajc, nakon velikog uspjeha u HNK u Zagrebu, priređivati Filozofski teatar. Trajat će od siječnja do lipnja te će ugostiti Gorana Bogdana, Leu Ypi, Jasmilu Žbanić, Georgija Gospodinova te Nikolaja Schultza. Teme o kojima će s domaćinom i voditeljem programa Srećkom Horvatom i publikom promišljati i razgovarati gosti Filozofskog teatra kreću se od književnosti, glume i filma, pa sve do oblika i mogućnosti ili nemogućnosti slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:26