NEZABORAVNA LABUDICA

Preminula najveća zvijezda zagrebačkog HNK: ‘Često sam ju sretala na Dolcu među kumicama, a zbog ovoga je vječno žalila...‘

Vesna Butorac Blaće

 /Vladimir Pondelak/HDPBU
S legendarnim koreografom Waczlavom Orlykowskim stvorila je do danas nepremašenog ‘Orašara‘

Odletjela je zagrebačka labudica. Na svoj rođendanski dan 11. rujna, u 81. godini preminula je Vesna Butorac Blaće, primabalerina Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Neki stariji poznavatelji reći će nezaboravna labudica povela je sa sobom i zlokobnu Lhotkinu Đavolicu, fantazmagoričnu Djevojku iz " Čudesnog mandarina" Bele Bartoka, nesretnu Frajlu Melaniju Papandopula i Krleže, tragičnu Giselle, Shakespearove Juliju i Desdemonu, zaigranu Pepeljugu, "Trnoružicu" virtuoznu Vilu šećera iz " Orašara" i tko zna koliko još bajkovitih junakinja koje su lebdjele scenom na vršcima prstiju.

Zagreb je oduvijek imao vrhunske pjevače i plesače, nekolicinu koje je ponosno mogao slati u svijet među najbolje, Vesna Butorac Blaće bila je jedna od njih. Pljeskala joj je i publika Londona, Salzburga, Beča, Graza, Bregenza i drugih sredina do Amerike gdje je gostovala s raznim trupama. No, uvijek je bila vezana za svoju matičnu kuću zagrebački HNK u koji ju je kao 16. godišnjakinju dovela nekadašnja primabalerina, pedagoginja i prva ravnateljica Baleta Sonja Kastl. Iskusna gospođa odmah je prepoznala posebnosti mlade učenice zagrebačke baletne škole, ishodila joj angažman, kasnije i usavršavanje u Sankt Peterburgu pa karijeru fantastične tehničarke i prirodno izražajne interpretkinje " sa stotinu lica" više ništa nije moglo zaustaviti.

U međunarodnoj trupi New London Ballet plesala je uz Margot Fonteyn, od internacionalnih zvijezda i u inozemstvu i kod kuće s Miloradom Miškovićem, Peterom van Dykom, Peterom Breuerom, u Zagrebu često s Damirom Novakom i Antonijem Maksimovićem.

S legendarnim koreografom Waczlavom Orlykowskim ostvarila je poseban umjetnički odnos a zajedno su stvorili do danas nepremašenog " Orašara" u kojem je Vesna uz Vilu šećera tumačila i djevojčicu Klaru.Plesala je i klasične i suvremene uloge, iznimna je bila u razlici izmedju dobrih princeza i opakih zlokobnica, osobito je voljela englesku plesnu školu " zbog finoće", nije joj se baš milila Giselle, a vječno je žalila zbog dvije neostvarene prilike s Milkom Šparemblekom.

Živjela je u zelenilu Tuškanca sa suprugom Brankom Blaćeom i kćeri Lanom, jednostavna, simpatična, ni malo " zvjezdasta", često na Dolcu medju kumicama koje nisu znale da njihov sir jede nezaboravna zagrebačka labudica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 11:25