DANI SRPSKE KULTURE

U hrvatske teatre stiže nova drama Dušana Kovačevića ‘Udovica živog čovjeka‘

 R.z./ata Images/profimedia/R.z./ata Images/profimedia
U sklopu manifestacije bit će otvorena i izložba "Barbarogenij – 100 godina" u galeriji SKD "Prosvjeta" u Zagrebu

Pisac i scenarist Dušan Kovačević bit će glavni gost ovogodišnjih Dana srpske kulture u Hrvatskoj, koji će se održati od 10. listopada do 14. studenog. Bit će izvedena i najnovija Kovačevićeva drama "Udovica živog čovjeka", te prikazani njegovi brojni antologijski filmovi.

"Dani srpske kulture koje tradicionalno organizira zagrebačka ‘Prosvjeta‘ još jednom su prilika da se predstave recentna postignuća u okviru srpske kulturne scene. Manifestacija oduvijek pobuđuje veliku pažnju, ne samo u Zagrebu, nego i u cijeloj Hrvatskoj", ističu u najavi.

Ovogodišnje izdanje počinje izložbom "Barbarogenij – 100 godina" u galeriji SKD "Prosvjeta" u Zagrebu 10. listopada u povodu stote obljetnice Nadrealističnog manifesta, André Bretona, a fokusira se na odjeke na prostoru Kraljevine Jugoslavije. Projekt je imao za cilj istražiti zastupljenost autora sa prostora i vremena Kraljevine Jugoslavija, prije svega pokret okupljen oko časopisa "Zenit" kojeg je pokrenuo Ljubomir Micić. Uz Micića isticao se i Marko Ristić koji je objavljivao u almanahu "Nemoguće" i uređivao časopis "Nadrealizam danas i ovdje".

"Zenit" uz Krležin i Cesarčev "Plamen" predstavljao je najvažniji avangardni časopis koji je izlazio u Hrvatskoj. Na izložbi će biti prikazana originalna bibliofilska građa, časopisi i knjige poput "Tragova", "Pečata", "Svedočanstva", "Nadrealizam danas i ovde". U tim časopisima surađivali su i Tin Ujević, Gustav Krklec, Sava Šumanović, A.G. Matoš, Oskar Davičo, Miroslav Krleža, Salvador Dali, Miloš Crnjanski i drugi. Program će osim izložbe sadržavati i scenske izvedbe, a bit će organiziran i okrugli stol, književne večeri i filmski program.

"Posebno smo zadovoljni što ćemo predstaviti stvaralaštvo velikog srpskog dramskog pisca i scenarista Dušana Kovačevića. Iako hrvatska kazališna i filmska publika dobro poznaje opus ‘suvremenog Nušića‘ bit će to i prilika da se razmijene iskustva između hrvatskih i srpskih filmskih i kazališnih umjetnika. Očekujemo i zanimljivu raspravu o Kovačevićevom stvaralaštvu na otvorenju Dana srpske kulture koja će se održati u zagrebačkom satiričkom kazalištu "Kerempuh", kaže dr. Duško Ljuština, potpredsjednik SKD "Prosvjeta".

Kovačević će u Zagreb doći krajem listopada kada započinje i retrospektiva njegovog filmskog stvaralašta. U "Kerempuhu" u Zagrebu i zatim u Sisku, Puli i Rijeci igrat će se "Udovica živog čovjeka", a filmovi "Balkanski špijun", "Tko to tamo peva" i "Maratonci trče počasni krug" bit će prikazani u Zagrebu, Vukovaru, Splitu i Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:37