ZAGREB, OSIJEK...

Veliki kazališni vodič Jutarnjeg: ovo su nove predstave koje vas očekuju u Hrvatskoj na jesen

Ubojstvo u Orient Expressu

 Bruno Lovrenčić, Kerempuh/
Satiričko kazalište Kerempuh sezonu započinje rano, već u petak, 20. rujna premijerno prikazuju ‘Ubojstvo u Orient Expressu‘ Agathe Christie

Većina hrvatskih teatara priprema premijere za listopad, no novih predstava neće nedostajati ni u rujnu, barem kad je Zagreb posrijedi.

Festival svjetskog kazališta, kojim tradicionalno počinje sezona u glavnom gradu, već je ugostio jednu predstavu, "F**k me" argentinske redateljice Marine Otero, a predstoje još tri. Prvo će u subotu, 28. rujna, u KUC-u Travno zaigrati "Medejina djeca", slavnog belgijskog redatelja Mila Raua, a u utorak, 1. listopada, Festival daje u Gavelli predstavu "Solo" slovenske redateljice i suizvođačice Nine Rajić Kranjac. Traje četiri sata i predstavlja pobunu protiv tradicionalnog, građanskog teatra. Festival svjetskog kazališta završava u petak, 4. listopada, kad u Zagrebačkom kazalištu mladih igra "Medeja" nizozemskog redatelja Johana Simonsa.

Zagrebački HNK prvu dramsku premijeru ima u petak, 25. listopada, kada će na glavnoj pozornici Rene Medvešek režirati klasik Radovana Ivšića "Kralj Gordogan", predstavu o totalitarnom vladaru poput Kralja Ubua. Posrijedi je jedan od najvažnijih naših kazališnih tekstova 20. stoljeća.

Zagrebačko dramsko kazalište Gavella, pak, najviše je požurilo s premijerom, doduše, više prilagodbom Brechtove "Prosjačke opere" koja je ljetos premijerno izvedena na Malom Brijunu u koprodukciji s Kazalištem Ulysses i u režiji Lenke Udovički. Glume ne jedino Gavellinih glumci, pa je to svojevrsni eksperiment repertoarni. Premijera je u četvrtak, 19. rujna.

Satiričko kazalište Kerempuh sezonu, što se premijernih naslova tiče, također započinje rano, jer već u petak, 20. rujna, premijerno prikazuju "Ubojstvo u Orient Expressu" Agathe Christie, znači dramatizaciju jednog od najpoznatijih kriminalističkih romana u povijesti, u režiji Sare Stanić Blažević.

image

‘Prosjačka opera‘

image

Fuck me

Zagrebačko kazalište mladih prvu premijeru također daje predstojeći vikend. Zaigrat će u subotu, 21. rujna, predstava "Jezik kopačke", praizvedba teksta Ivana Ergića, bivšeg nogometaša, i Filipa Grujića, u režiji Boruta Šeparović, frontmena Montažstroja, naše najbolje nezavisne kazališne skupine. Predstava se bavi toksičnim okružjem u kojem obitavaju mladi nogometaši i propituje patrijarhalni obrazac i kapitalističku pohlepu u nogometnoj industriji.

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, pak, prvu premijeru daje u subotu, 12. listopada: Ivan Leo Lemo preradio je tekst "What The Butler Saw" Joea Ortona, poznatog engleskog komediografa iz 20. stoljeća, a pod naslovom "Peripetije sa psihijatrije".

Osječki HNK priprema, u koprodukciji sa zagrebačkom Gavellom, kultnu dramu Fabijana Šovagovića "Sokol ga nije volio", u režiji njegova sina Filipa Šovagovića, a dramaturgiju radi Anja Šovagović Despot, njegova kći. Oboje su i sami ne jedino glumci nego i pisci, upravo poput oca, a u toj velikoj ansambl predstavi igraju glumci iz oba teatra. Premijera u Osijeku jest i subotu, 9. studenoga, a u Gavelli u četvrtak, 22. studenoga.

Riječki HNK još nije odredio datum prve dramske premijere, a trebala bi se održati u studenome, autorski projekt Ivana Plazibata "Kad se zaljubljujemo". Nije zasad objavljena ni podjela.

Splitski HNK zasad nije objavio raspored igranja novih predstava, nego se za početak sezone igraju predstave Splitskog ljeta. Pretpostavljam da bi se prva premijera ipak mogla održati makar u studenome.

image

Jezik kopačke Jelena Janković

Jelena Jankovicwww.jelenajankov/

Dubrovačko Kazalište Marina Držića prvu premijeru daje u subotu, 4. listopada, Držićeva "Arkulina" u režiji Marine Pejnović, čime se nastavlja politika kazališta da ugošćuje najbolje naše mlade redateljice i redatelje.

Varaždinski HNK pak prvu premijeru daje u petak, 11. listopada, naširoko poznatu crnu komediju srpskog dramatičara Dušana Kovačevića "Balkanski špijun". Režiju potpisuje Vanja Jovanović.

Karlovački Zorin dom prvu dramsku premijeru daje u četvrtak, 26. rujna, predstavu "Zlogrba" Rite Trdin, koju je svojedobno napisala za svoju kći Lovorku Trdin koja je sad eto, odrasla, i sama izvodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:09