PREMIJERA U NEW YORKU

VIDEO: Iza pozornice La MaMe glumci su vrištali od sreće

 Tomislav Krasnec
ZKM-ova ‘Garaža’ u režiji Ivice Buljana u kultnom njujorškom kazalištu

NEW YORK - U Zagrebu si izložen drugoj vrsti pogleda. Predstava s TBF-om na pozornici, sa Slavenom Toljem u scenografiji.... sve to u Zagrebu djeluje tako da mnogi govore - gle sad ove što se prave važni. Sve predobro zvuči. Ovdje, to je sasvim normalno. A opet, La MaMa je kao Metropolitan u svijetu alternativnog kazališta. Svi moji najdraži autori su ovuda prodefilirali. Ovo je posebno mjesto neopisive važnosti - skupljao je dojmove Ivica Buljan.

Vrisci ushićenja prolomili su se iza pozornice nakon završetka predstave i pljeska iz publike od oko 150 ljudi. Za glumce je to bio magičan trenutak: premijera predstave na daskama kultne La MaMe u New Yorku.

Nakon sinoćnjeg, još ih čeka sedam izvedbi na East 4. Street na Manhattanu, a od sredine veljače nastavljaju u Teslinoj 7 u Zagrebu.

Istočni engleski

Predstava “Garaža”, nastala prema romanu Zdenka Mesarića, prepuna je seksa, alkohola i rock’n’rolla. Radnja spaja borilačke vještine, eutanazijski turizam, dramu, obiteljsko nasilje, pedofiliju i društveni trulež.

Njujoršku premijeru i predstojećih sedam predstava glumci igraju na engleskom jeziku. Namjerno su željeli ostaviti istočnoeuropski naglasak, ali njihov engleski bio je dobro razumljiv i izvornim govornicima. Uostalom, u New Yorku, gradu u kojem 90 posto taksista ne govori pravilnim engleskim jezikom, publika je navikla na engleski sa snažnim stranim naglaskom.

U predstavi glume Ksenija Marinković, Frano Mašković, Sreten Mokrović, Barbara Prpić, Doris Šarić-Kukuljica, Nina Violić, Vedran Živolić, Goran Bogdan i članovi splitskog TBF-a.

Ekipa kao komuna

Čitava glumačka postava funkcionira složno kao komuna, možda zbog puta u New York, možda zato što su svi na istoj valnoj duljini. - Predstava je takva da se vrlo lako može pretvoriti u praznu, čak i prljavu, ako nema onu neku zajedničku strast koja kola među glumcima. Sretna sam što ovdje to imamo - kazala je Nina Violić nakon premijere.

Potencijalno “najprljaviji” trenuci predstave su kad otac junaka Binata (Frano Mašković) pored svoje mrtve žene vodi ljubav s lakom ženom, cheerleadersicom gladijatorskih borbi (Nina Violić), te kad Goran Bogdan potpuno gol četveronoške skače po pozornici (osvijetljenoj bljescima stroboskopa) utjelovljujući lik gladijatora-psa.

“Garaža” je premijerno izvedena u New Yorku zahvaljujući suradnji koju je direktorica ZKM-a Dubravka Vrgoč uspostavila s legendarnom Ellen Steward, osnivačicom kazališta La MaMa, najvažnijom ženom američkog teatra. La MaMa je kultno američko i svjetsko kazalište, koje je šezdesetih godina počelo okupljati sve najbolje u Americi tog vremena, a i dovoditi u Ameriku vodeće europske redatelje.

Zaboravljeno povezivanje

Ellen Steward je bila predvodnica ideje da teatar može promijeniti svijet.

- U to vrijeme teatarski internacionalizam bio je uzrečica dana. A sad, kad bismo se mogli međunarodno povezivati više no ikad prije, to je gotovo zaboravljeno - kaže Ivica Buljan.





Redatelju Buljanu predložak je donio Saša Antić iz TBF-a

Predstava je nastala prema tekstu koji se Njujorčanima opisuje kao “najšokantniji roman napisan u Hrvatskoj posljednjih godina”. Zanimljiva je priča kako je roman Zdenka Mesarića uopće došao u ruke redatelja Ivice Buljana. Postojala je ideja da Buljan, ZKM i TBF rade nešto zajedno, ali imali su problema s pronalaženjem forme i teksta te suradnje. Sve dok pjevač TBF-a Saša Antić nije slučajno naišao na Mesarićev roman, pročitao ga i dao Buljanu koji je sutradan putovao u Francusku.

- Pročitao ga je u avionu i zaključio da je to savršen tekst za predstavu - kaže Saša Antić.









Publika kaže

Laraine Goodman, članica LaMaMe od 80-ih

- Predstava kao da ti rastvori tijelo i zatim te bičuje sat i pol vremena. Ali New York je najbolje mjesto za moćno kazalište.

Margaret Araneo, teatrologinja

- Predstava je hiperrealistična. To je moj glavni dojam.

Shoshona Currier, kazališna umjetnica

- Predstava je teška, ali uzbudljiva. Uživala sam u glazbi i izvanrednim glumcima koji su stalno na pozornici.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 10:39