Zlatna operna mladež

Zagrebačkom Carusu i princu među baritonima pridružit će se dive Darija i Valentina

Danijel Gašaparpvić, Darijan Ivezić, Filip Filipović, Marin Čargo, Valentina Fijačko Kobić i Darija Auguštan u Lošinju, FB

 Fb/
Prvaci i solisti zagrebačke opere na Danima Josipa Kašmana izvest će ulomke iz željeznog repertoara

Festival Dani Josipa Kašmana, posvećen najznačajnijem hrvatskom baritonu - koji je rođen na Malom Lošinju, pjevao je na otvorenju glasovite Metropolitan opere u New Yorku, a svijet mu je klicao principe dei baritoni - u svojemu18. izdanju donosi "Operu pod zvjezdanim lošinjskim nebom u spomen Kašmanu".

image

Zagreb, 141022.
HNK, Trg Republike.
Predstavljanja pocasnog sefa dirigenta Opere Piera Giorgija Morandija te novih clanova ansambla Opere, Darija Augustan, Emilia Rukavina, Marija Kuhar Sosa, Filip Filipovic, Domagoj Dorotic.
Na fotografiji: Filip Filipovic
Foto: Ranko Suvar/CROPIX

Ranko Suvar/Cropix

"Program koji je na Lošinju 14. kolovoza u 21 sat je koncipiran prema liku Josipa Kašmana kao središnjeg solista (na koncertu će to biti bariton Marin Čargo), kroz kojeg se pokrivaju sva velika djela operne literature koja su obilježila karijeru Josipa Kašmana kao i opernih naslova koje sam Kašman nije izvodio, ali su dio željeznog repertoara", najavljuju organizatori.

U ulomcima iz navedenih naslova, Čargu će pridružiti najuspješnija sopranistica mlađe generacije Darija Auguštan, pa prvakinja opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Valentina Fijačko Kobić te izvanredni tenor, "zagrebački Caruso" Filip Filipović. Za klavirom će bit maestro Darijan Ivezić, a narator spektakla bit će idejni začetnik ovog projekta te umjetnički i izvršni voditelj festivala Danijel Gašparović.

Pored opernog spektakla, festival donosi i program "Sklad klavira kroz četiri ruke"; na ljetnu pozornicu Kina Vladimir Nazor 31. 8. doći će makedonski klavirski duo Mimoza Keka i Jovana Trajcheva koji će izvesti bisere literature za klavir, četveroručno, poput Brahmsovih Mađarskih plesova ili Gershwinovog Rhapsody in blue, kao i obrade prvog stavka Beethovenove 5. simfonije i majstorstva iz pera Astora Piazzolle - Oblivion, Adios Nino i Libertango.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 07:22