NAGRAĐENI OVACIJAMA

ZKM ‘Ćelavom pjevačicom‘ oduševio publiku u Šangaju, za predstavu u režiji Suzane Nikolić tražila se ulaznica više

ZKM-ov ansambl s publikom nakon premijere

 ZKM
Drugi dio kulturne razmjene nastavlja se u lipnju 2025., kad ZKM ugošćuje predstavu ‘Letter to a Child Never Born‘, u režiji Zhou Ke

Zagrebačko kazalište mladih ostvarilo je jedno od svojih iznimnih međunarodnih gostovanja, ovaj put u Kini, u Šangaju, na 15. Festivalu suvremenog kazališta (15. ACT Shanghai Contemporary Theatre Festival), na pozornici tamošnjeg Centra dramske umjetnosti (Shanghai Dramatic Arts Centre - SDAC). Ta vodeća institucija izvedbenih umjetnosti u Kini surađuje s novim i etabliranim kineskim umjetnicima, stvarajući više od 40 lokalnih i međunarodnih produkcija za više od 300.000 gledatelja svake godine.

SDAC je poznat po svom inovativnom pristupu kazalištu, poticanju kreativnosti i kulturne razmjene. Riječ je o važnom kazalištu grada Šangaja s pripadajućim ansamblom i šest pozornica različitih veličina na tri lokacije u središtu grada.

image

ZKM-ovci ispred Shanghai Dramatic Arts Centra

ZKM

ZKM-ov ansambl (glumci Sreten Mokrović, Nataša Dorčić, Adrian Pezdirc, Iva Kraljević, Hrvojka Begović i Mateo Videk) gostovao je u SDAC-u 28. i 29. rujna s predstavom "Ćelava pjevačica" Eugena Ionesca, u režiji Suzane Nikolić.

Oko 900 gledatelja u dvorani Shanghai Dramatic Arts Centra ovacijama je prihvatilo ZKM-ovu premijernu izvedbu u Šangaju, a za dvije kasnije izvedbe tražila se ulaznica više. Na kraju premijerne izvedbe, ZKM-ovci su se i fotografirali s razgaljenom kineskom publikom koja uživa u tom kazališnom običaju bliskosti s dramskim umjetnicima, uključujući i fotografiranje i snimanje.

image

Razgovor s publikom u SDAC-u

ZKM
image

Adrian Pezdirc

ZKM

ZKM-ova izvedba "Ćelave pjevačice" naišla je na izvrsne kritike kineskih kazališnih kritičara, ali i na veliku angažiranost publike, koja je brojnim komentarima dala svoje osvrte na društvenim mrežama SDAC-a, poput ovoga: "U ovoj predstavi tzv. apsurd nije hir odvojen od stvarnosti, već odraz kaosa I proturječnosti skrivenih u našim svakodnevnim životima. Ionesco koristi svoju jedinstvenu perspektivu kako bi proveo publiku kroz ‘apsurd‘ i preispitao pravo značenje riječi ‘normalno‘".

Ravnateljica ZKM-a, Snježana Abramović Milković, iznimno zadovoljna reakcijom kineske publike, tijekom boravka s ansamblom u Šangaju bila je i na službenom razgovoru s direktor SDAC-a, Nickom Yuom, te njegovom pomoćnicom, Ophelijom Huang, na kojem se dogovarala daljnja kazališna suradnja. Drugi dio ove kulturne razmjene realizirat će se u lipnju 2025., kad ZKM ugošćuje predstavu "Letter to a Child Never Born", u režiji Zhou Ke.

image

Ravnateljica ZKM-a, Snježana Abramović Milković, s direktorom SDAC-a, Nickom Yuom

ZKM

Ovakve međunarodne kazališne suradnje od iznimnog su značaja za razvoj suvremenog zagrebačkog kazališta jer upravo to ZKM-ov ansambl upisuje na svjetsku kazališnu mapu najznačajnijih suvremenih kazališnih scena, čineći ga i ambasadorom hrvatske kulture i Grada Zagreba.

ZKM svake godine ostvaruje niz značajnih gostovanja na međunarodnim kazališnim festivalima, poput TESZT Festivala u Temišvaru u Rumunjskoj, na glasovitom SIRENOS Festival u Vilniusu, na renomiranom Teatru Shakespeare u Gdanjsku u Poljskoj, na međunarodnom Jesenskom festivalu, u teatru UP Rendezvénytér u Budimpešti, uz mnogobrojna gostovanja i na svim značajnim festivalima u regiji.

Vratimo li se na posljednje gostovanje u Šangaju, vrijedi napomenuti da je redateljica ZKM-ove predstave "Ćelava pjevačica", Suzana Nikolić, vrlo dobro upoznata s kazališnom scenom u Kini budući da je tri godine predavala glumu na Shanghai Theatre Academy, najvećoj kazališnoj akademiji u Kini. Zbog puno toga, ovo ZKM-ovo gostovanje otvorilo je i nastavak značajne kulturne suradnje između NR Kine i Republike Hrvatske.

image

Suzana Nikolić

ZKM
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:46