ORIENT EXPRESS

Žrtva ubojstva ovdje nije muškarac, nego žena, nedostaju neki likovi, ubacilo se i pošalica na račun toga što vlak zapinje na Balkanu...

Problemi: Godina je 1934., no stolci su aluminijskim nogama, a pukovnik kao da sad sišao sa Sljemena

 Ranko Suvar/Cropix
Žrtvu u Ubojstvu u Orient Expressu uvjerljivo igra naša poznata glumica, no nije jasno otkuda aluminijske stolice 1934. godine

Kerempuhova inscenacija slavnog romana Agathe Christie "Ubojstvo u Orient Expressu" solidna je predstava za otvaranje sezone. Redateljica Sara Stanić Blažević potpuno je neiskusna, što se osjeti po stanovitom brzanju i strahu od nepomične scene, no ukupan je dojam ipak uravnotežena radnja što traje sat i po, taman toliko da se ne osjetiš prevarenim a opet nisi ni predugo među likovima koje odnekud već zapravo poznaješ.

Žrtva ubojstva ovdje nije muškarac, nego žena, nedostaju neki likovi, malko se tu ubacilo i pošalica na račun toga što vlak zapinje na Balkanu, pa tu ima i hrvatsko-srpskih aluzija, no sve je ostalo po radnji izvornoj, iz romana, da ne kažem filmova. Opet svakome po ukusu, ali što se mene tiče najbolje se snašao Luka Perušić kao Podvornik kola, jer na njemu cijelo vrijeme vidiš da nije samo snishodljiv nego da štogod i krije. Kad ne bih znao radnju, najviše bi na njega sumnjao ili da je ubojica ili da je svjedok ubojstva, a možda čak i potencijalna nova žrtva. Izvanredna je i Elizabeta Kukić kao Princeza Dragimiroff, za koju također vrlo brzo posumnjaš da često laže, no opet nemaš dojam da su te laži usko povezane s ubojstvom. Žrtva je dakle gospođa ne gospodin Ratchett, igra je s pojačanim glasom, uvjerljivo Mia Begović, koja zatim glumi i kao leš, što je zabavno prekoračenje. Poirot Damira Poljička jest solidna pojava, možda mrvicu dosadan. Zanimljiva je i Tanja Smoje kao gospođa Hubbard.

Ne sviđaju mi se kostimi Matee Japec i scena Petre Poslek jer su plod nekakvog poluamaterizma, gdje su u vlaku iz 1934. posloženi stolci s aluminijskim nogama, a obuća aktera kao da je iz susjednog dućana, pri čemu recimo pukovnik Arbuthnot, koga igra Josip Brakus, skakuće u sportskim cipelama za treking te se čini da je sad sišao sa Sljemena. Troje aktera je u crvenom, čemu?

Još igraju Ana Maras Harmander, Ornela Vištica, Josipa Anković i Marko Makovičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 14:13