NAJPOPULARNIJI KRIMI-AUTOR

'FANTOM' JO NESBOA Tajanstveni narko boss čiji dileri nose dresove Arsenala

Pisac ističe kako norveška policija ipak nije tako korumpirana kao u njegovim knjigama

Ako je vjerovati statistikama, u svijetu se svake 23 sekunde proda jedna knjiga Joa Nesboa. Ovaj impresivan skor norveški pisac zasigurno će još podebljati objavom svog najnovijeg romana “Sin”, koji se upravo ovih dana pojavio na norveškom, dok je kod nas u izdanju Fokusa nedavno objavljen deveti roman iz serijala o Harryju Holeu preveden kao “Fantom”.

Prvi put nakon tzv. Osloanske trilogije - koju čine romani “Crvendać”, “Nemesis” i “Đavolja zvijezda” - pred nama je djelo čija se radnja cijelo vrijeme događa u Oslu, a činjenica je da je Nesbo najbolji upravo kada piše o svom rodnom gradu. Iako nikada nisam bila u Norveškoj, imam osjećaj da bih se vrlo lako snašla u Oslu samo na temelju onoga što sam o ovom gradu, njegovim toponimima i simbolima naučila kroz Nesboove romane.

Fantom zvan Dubai

Nakon tri godine života u Hong Kongu, gdje je radio kao utjerivač dugova, Harry Hole vraća se u Oslo. Njegov posinak Oleg, koji je kada se zadnji put spominjao, bio još dječak, u međuvremenu je postao ovisnik i diler i završio je u zatvoru pod optužbom da je ubio svog najboljeg prijatelja, također iz narkomanskog miljea. Slučaj je zaključen no Harry je uvjeren u Olegovu nevinost i želi pronaći pravog ubojicu, iako formalno više ne radi za policiju.

Kada je prije godinu dana gostovao u Zagrebu, Nesbo je izjavio kako je tijekom pripreme ovog romana često razgovarao s pravim dilerima, a čak je nekoliko noći proveo u hostelu za ovisnike.

“Rekao bih da je 90 posto mojih knjiga točan opis Osla, ali ako trebam stvari koje ne postoje kako bi priča bila uvjerljiva, ja ću ih izmisliti”, izjavio je Nesbo u nedavnom intervjuu za Guardian.

Norveška je, uz Švicarsku i Luksemburg, najbogatija europska zemlja, no Oslo je europski rekorder po crnim brojkama: svake godine od predoziranja umire 240 ljudi, što je više nego broj žrtava u prometnim nesrećama. I dok Nesbo ističe kako policija u Norveškoj ipak nije tako korumpirana kao u njegovim knjigama, u javnosti je velik odjek imala korupcijska afera norveškog službenika zaduženog upravo za borbu protiv droge, Eirika Jensena.

U Harryjevoj odsutnosti puno se toga promijenilo i u fiktivnom Oslu: trgovina drogom uzela je maha, Harryjev nekadašnji rival Mikael Bellman napredovao je u karijeri i sada je šef policije, a korupcija u policiji, ali i u politici sve je jača. U gradu se pojavio novi narko boss, fantom nadimka Dubai, kojeg nitko nikad nije vidio, ali ima najbolju robu u gradu (nova sintetička droga pod imenom violina), a njegovi dileri raspoznaju se po tome što nose nogometne dresove Arsenala.

Wilco i Foo Fighters

Harry Hole, čije je mučenje u prošlom romanu doseglo svoj vrhunac, naizgled se riješio svog velikog poroka alkohola, no njegova autodestrukcija i dalje je na rubu nihilizma. I dalje je nepovjerljiv prema ljudima pa tako u mobitelu ima memorirano samo osam brojeva, a ovaj put imat će posla i s neustrašivim sibirskim kozacima...

Glazbene reference kojima Nesbo često pribjegava kako bi portretirao svoje likove i u ovom romanu igraju značajnu ulogu. Pištolj marke Odessa kojim je počinjeno ubojstvo, inače oružje kojim se koristi ruska mafija, pištolj je koji se pojavljuje na naslovnici albuma Foo Fightersa, a jednu veliku misteriju u slučaju razrješava i pjesma “Summer Teeth” grupe Wilco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 13:34