BEZ DLAKE NA JEZIKU

Glasoviti povjesničar i jedan od najvećih stručnjaka za Treći Reich: ‘Zabinut sam. Trump nije Hitler, ali...‘

 Steven May/alamy/alamy/profimedia/Steven May/alamy/alamy/profimedia
Evansu uskoro izlazi nova knjiga u kojoj donosi životne priče uglednih nacista

Richard J Evans, povjesničar svjetskog glasa, profesor povijesti na Sveučilištu Cambridge od 2008. do odlaska u mirovinu 2014. i autor hvaljene trilogije o Trećem Reichu, napisao je novu knjigu "Hitlerovi ljudi: Lica Trećeg Reicha" (Hitler’s People: The Faces of the Third Reich, Penguin Books), koja izlazi sredinom kolovoza, a u kojoj donosi životne priče uglednih nacista.

Tim povodom dao je intervju za list The Guardian u kojem je objasnio zašto je imao potrebu ponovno pisati o najmračnijem razdoblju povijesti 20. stoljeća.

Jedan od razloga, rekao je Evans, zasigurno je uspon moćnika i potencijalnih diktatora u Europi, kao i u Sjedinjenim Državama. "Stoga je postalo urgentno važno proučiti zašto su ljudi, ponovno, na svim razinama, počeli odstupati od demokratskih normi".

Isto tako, priznao je, unatoč svim svojim prethodnim istraživanjima, imao je osjećaj "da te ljude" nije dobro poznavao.

"Saznao sam stvari o njima kojima se nije pridavao toliki značaj. Na primjer, postoji nekoliko primjera istaknutih nacista koji su kao djeca ili adolescenti gledali kako im otac gubi položaj u društvu ili osramoćeno napušta Njemačku. To mi je bilo jako upečatljivo".

Evans se osvrnuo i na film Jonathana Glazera "The Zone of Interest".

"Vidio sam film i zapravo sam pomogao Martinu Amisu oko originalne knjige prema kojoj je snimljen. Zamolio me da je pregledam i našao sam 50-ak grešaka. Bio je divan pisac, ali mislim da je cijela stvar zapravo malo moralno upitna".

Kako je nadalje objasnio, film se razlikuje od knjige u nekoliko zanimljivih, značajnih aspekata. "Mislim da postoji problem u tome što film prikazuje središnju figuru komandanta kao osobu koja ima tu vrstu sretnog buržoaskog obiteljskog života. Dnevnici Rudolfa Hössa, zapovjednika Auschwitza, sugeriraju da to nije bilo tako. Unatoč tome, to je vrlo snažan film koji potiče na razmišljanje".

image
Kamil Krzaczynski/Afp

Osvrnuo se i na usporedbe Donalda Trumpa i Hitlera koje opet postaju aktualne.

"Jako sam zabrinut. Mark Twain je rekao da se povijest ne ponavlja, ali ponekad se rimuje. Trump nije Hitler. Nacizam je bio militaristički usmjeren na osvajanje drugih zemalja. Trump je izolacionist. Ali ipak mislim da su on i njegovi pristaše stvarna prijetnja demokraciji, u svom fanatizmu i poricanju istine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2024 09:00