UZ BOK TRUMPU

Gledanost ovog filma na Netflixu je u jednu noć porasla više od tisuću posto. Nije teško zaključiti zašto...

Hillbilly Elegy

 Netflix/Youtube
Pošto je Vance imenovan kandidatom za potpredsjednika SAD-a, njegova knjiga vratila se među najveće Amazonove bestselere, a gledanost filma ‘Hillbilly Elegy‘ je u porastu

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump službeno je postao republikanski pretendent na poziciju "lidera slobodnog svijeta". S njime u borbu, obznanio je, ulazi mladi senator iz Ohija, pravnik s diplomom prestižnog Yalea te veteran J.D. Vance (39), koji se, osim službom u marincima te političkom karijerom u usponu, može pohvaliti i prvim mjestom na listi bestselera New York Timesa. Uspjeh je to koji su mu donijeli memoari "Hillbilly Elegy", objavljeni 2016. godine, iste godine kada je Trump, pobjednom nad protukandidatkinjom Hillary Clinton, zasjeo na poziciju predsjednika SAD-a. Bestseler, koji je četiri godine kasnije adaptiran za film, donosi Vanceovu osobnu priču i analizu krize bjelačke radničke klase u SAD-u.

image

Bivši predsjednik SAD-a Donald J Trump i američki senator JD Vance, Milwaukee

Annabelle Gordon/instar Images/profimedia/Annabelle Gordon/instar Images/profimedia

Vance, naime, progovara o "društvenom i klasnom sunovratu" spomenute društvene grupe i propituje čimbenike koji mu pridonose. Pripovijeda pritom o svojoj obitelji i odrastanju u Ohiju te piše o višegeneracijskom siromaštvu, nasilju i zlostavljanju, alkoholizmu i ovisnosti o drogama te disfunkcionalnosti i lošim odnosima, kojih u njegovoj obitelji nije nedostajalo. Osam godina nakon što je objavljena, Vanceova knjiga, kao i Netflixov istoimeni film (Gorštačka elegija) u režiji Rona Howarda s Glenn Close i Amy Adams u glavnim ulogama, vratili su se u fokus javnosti. Pošto je Vance imenovan kandidatom za potpredsjednika SAD-a, njegova se knjiga vratila među najveće Amazonove bestselere, a film temeljen na bestseleru pozicionirao se na visoko šesto mjesto najgledanijih filmova na Netflixu.

image

Hillbilly Elegy, Glenn Close i Amy Adams

Netflix/planet/profimedia/Netflix/planet/profimedia

Prema istraživanju Luminatea, piše CNN, gledanost filma na Netflixu je u odnosu na dan prije imenovanja porasla za 1,179 %. Dok se film u ponedjeljak gledao 19.2 milijuna minuta, u nedjelju se gledao 1.5 milijuna minuta.

Kada se prvotno pojavio, film je dobio uglavnom negativne kritike, iako su Close i Adams hvaljene za svoje tumačenje Vanceove bake i majke. Ipak, osim nominacije za Oscara, Close je uloga donijela i onu za ozloglašene Razzie Awards. Kritičari su hvalili i mladog glumca Gabriela Bassa, koji je utjelovio mladog Vancea.

image

Američki senator, republikanac iz Ohija, JD Vance

Annabelle Gordon/instar Images/profimedia/Annabelle Gordon/instar Images/profimedia

Na poznatoj internetskoj stranici za književne preporuke Goodreads aktivnost u vezi Vanceove knjige "Hillbilly Elegy" privremeno je ograničena, uključujući ocjenjivanje te recenziranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 12:13