TAJNA ALICE MUNRO

Kći slavne nobelovke otkrila mučnu prošlost: Očuh ju je seksualno zlostavljao dok je bila dijete, majka je ipak ostala s njim

Alice Munro

 Peter Muhly/Afp
Jedne večeri, dok je imala devet godina, a majke joj nije bilo kod kuće, ‘došao je u njen krevet i seksualno je napastovao‘

Najmlađa kći kanadske nobelovke Alice Munro otkrila je da ju je očuh seksualno zlostavljao dok je bila dijete, no da je njezina majka ostala s njim i nakon što je za to saznala.

Andrea Robin Skinner je za Toronto Star rekla da je sve počelo u ljeto 1976. kada je imala devet godina, a on je bio u 50-ima.

Jedne večeri dok joj majke nije bilo, ‘došao je u njen krevet i seksualno je napastovao‘, rekla je Skinner.

Munro, koja je za zlostavljanje saznala nekoliko godina kasnije, ostala je s njim sve do njegove smrti 2013.

Književnica koja je preminula u svibnju u 92. godini, jedna je od najslavnijih kanadskih spisateljica kratkih priča u kojima često govori o životu u malom gradu u Ontariju u kojem je odrasla, a posebno su bili hvaljeni njezini nijansirani portreti žena i djevojaka.

‘Štitila ga je‘

Andrea Robin Skinner i njezina braća i sestre rekli su kako vjeruju da je ova mračna obiteljska priča također dio ostavštine njihove majke.

‘Nisam željela vidjeti još jedan intervju, biografiju ili događaj koji bi bio u raskoraku sa stvarnošću onoga što mi se dogodilo, i činjenicom da je moja majka, iako je znala istinu o tome što se dogodilo, odlučila ostati s mojim zlostavljačem i zaštititi ga‘, rekla je.

Skinner je rekla da je prvi put napadnuta tijekom posjeta svojoj majci i očuhu, Geraldu Fremlinu, u njihovom domu u Clintonu, u Ontariju.

Kasnije je sve priznala svojoj maćehi, koja je potom rekla njezinom ocu, Jimu Munrou, koji je, pak, odlučio da se neće miješati.

Skinner je opet došla u dom svoje majke sljedeće godine.

Njezina maćeha Carole je za Toronto Star rekla: ‘Kazala sam joj da ne mora ići. Ali htjela je provoditi vrijeme sa svojom majkom.‘

Skinner je isprva bilo drago što je njezin otac čuvao obiteljsku tajnu, jer se bojala kako će njezina majka reagirati.

‘Rekla mi je da se Fremlinu sviđam više od nje i mislila sam da će me kriviti ako ikad sazna‘, napisala je.

Zlostavljanje se nastavilo i tijekom narednih godina.

Dugo je šutjela

Fremlin joj je tijekom vožnji automobilom pokazivao intime dijelove tijela, nagovarao je na seks i pričao o curicama iz susjedstva koje su mu se sviđale. No izgubio je interes kad je postala tinejdžerka, rekla je Skinner.

Šutjela je o zlostavljanju sve do odlaska na fakultet kad se suočila s poteškoćama sa svojim fizičkim i mentalnim zdravljem.

Nekoliko godina kasnije, 1992., majci je priznala da je zlostavljana, a ova je reagirala ‘kao da je saznala za nevjeru‘.

Fremlin je u međuvremenu obitelji napisao pisma u kojima je priznao zlostavljanje, ali je za sve okrivio Andreu Robin Skinner.

‘Andrea je upala u moju spavaću sobu zbog seksa. Ako dođe do najgoreg, namjeravam izaći u javnost i objaviti nekoliko fotografija, posebno neke snimljene u mojoj kolibi u blizini Ottawe koje su izuzetno eksplicitne i na kojima je Andrea u donjem rublju‘, rekao je u pismima koja su također objavljena u medijima.

Alice Munro je na koncu napustila Fremlina, ali mu se nakon nekoliko mjeseci vratila i ostala s njim do kraja života.

Rekla je ‘da je naša mizogina kultura kriva jer se od nje očekivalo da sebi uskrati zadovoljavanje svojih potreba, žrtvuje se za svoju djecu i nadoknađuje propuste muškaraca‘, napisala je njezina kći Andrea.

Skinner je 2005. prijavila zlostavljanje policiji Ontarija, predočivši pisma koja joj je napisao Fremlin.

Policija ga je optužila za nepristojni napad. Priznao je krivnju, ali ‘šutnja se nastavila jer je njezina majka bila slavna‘, rekla je Skinner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:59