U ZALEĐENOJ RIJECI

Nakon što je šokantno ubojstvo uzburkalo malu zajednicu, primalja se suprotstavila postojećim pravilima... novi krimić u Hrvatskoj

Ariel Lawhon

 Backroads Photography, Kristee Mays./
Riječ je o djelu koje se temelji na stvarnom životu nevjerojatne, snažne žene, primalje koja je živjela sredinom 18. stoljeća. Za sobom je ostavila 10 000 dnevničkih zapisa.

Ledom okovana novost je na tržištu nakladničke kuće Perga, nakon knjige Maggie Smith Ti možeš učiniti ovaj svijet prekrasnim, javili su.

Kako pišu: "Riječ je o djelu koje se temelji na stvarnom životu nevjerojatne, snažne žene, primalje koja je živjela sredinom 18. stoljeća. Knjiga hit autorice Ariel Lawhon koju donosimo u prijevodu Marina Popovića, bazira se na dnevničkim zapisima Marthe Ballard. Lawhon na temelju dnevnika počinje graditi uzbudljiv povijesni misterij: nakon što je šokantno ubojstvo uzburkalo njenu malu zajednicu, ona se suprotstavila postojećim pravilima, koja su među ostalim nalagala i da žene ne smiju svjedočiti na sudu bez prisutnosti muškog člana obitelji, i upisala se u povijest. Napeta je to i i nježna priča o izvanrednoj ženi koja je imala hrabrosti zauzeti stav i suprotstaviti se stoljetnim nepravdama i nejednakosti.

Radnja je sljedeća: godine 1789. u zaleđenoj rijeci Kennebec, u malom mjestu Hallowell, pojavilo se tijelo okovano ledom. Martha Ballard pozvana je da ga pregleda i utvrdi uzrok smrti. Budući je ona ujedno i primalja, ima uvid u puno toga što se događa iza zatvorenih vrata i poznaje mnoge tajne. U njezinu su dnevniku dokumentirane sve smrti i rođenja, ali i svi zločini počinjeni u zajednici, od kojih neki nisu nikad izišli na svjetlo dana. Poklopilo se da je nekoliko mjeseci prije baš ona zabilježila prijavljeni slučaj silovanja koje su počinila dvojica uglednih muškaraca. Tijelo jednog od njih pronađeno je zarobljeno u ledu. Iako je njegova smrt proglašena nesretnim slučajem, Martha sumnja da su dva zločina povezana te počinje istraživati i ne namjerava odustati unatoč svim predrasudama i teškoćama s kojima se kao žena susreće u toj maloj sredini.

Martha Ballard (1735.–1812.) bila je žena koja je u svojoj karijeri primalje pomogla donijeti na svijet više od tisuću djece. U to doba visoke smrtnosti majki i novorođenčadi Martha je uspjela sačuvati mnoge živote i izgubiti tek začuđujuće mali broj rodilja i djece. Povijest ju je upamtila upravo zato što je bila žena koja je znala čitati i pisati – gotovo nečuveno za to vrijeme – i za sobom je ostavila iznimno dragocjenih 10 000 dnevničkih zapisa.

image

Naslovnica knjige ‘Ledom okovana‘

Perga Media/

Paralelno i triler, i raskošan povijesni roman, Ledom okovana je prepun akcije i napetosti do kraja, nevjerojatna priča o jednoj nevjerojatnoj ženi i zajednici u kojoj živi. Ili riječima same autorice: "Pripovjedačica sam koja je petnaest godina vjerovala da Marthinu priču vrijedi ispričati. Želim da znate njezino ime. Želim da svojim prijateljima kažete za nju. Želim da svijet pamti da su sitnice, počinjene iz ljubavi, jednako važne kao i stvari koje pune novinske stupce i povijesne knjige."

Ariel Lawhon američka je književnica, bestseler autorica New York Timesa, koju kritika hvali upravo zbog povijesne fikcije, njezina su djela I Was Anastasia i Code name Helene. Njezine knjige prevedene su na brojne jezike.

U medijima je pisalo sljedeće: "Ljubitelji Outlandera Claire Fraser uživat će u glavnoj protagonistici koja je hrabra i koja se ne libi štititi nevine... impresivno" - The Washington Post, "Drama koja osvaja... Živopisan roman čije stranice okreću same od sebe, iz pera jedne od naših najzanimljivijih spisateljica povijesne fikcije" – Kirkus Reviews

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:32