JOŽA HORVAT

Nova nagrada se dodjeljuje za najbolji putopis, a nagrađeni autor dobiva 1500 eura i brončanu plaketu

Ana Brnardić, Dorta Jagić, Branislav Glumac, Zoran Jurić

 Damjan Tadic/Cropix
Na natječaj Hrvatskog društva pisaca mogu se prijaviti i djela pisaca iz susjednih država, napisana na jeziku s kojeg ne treba prijevod

U Vili Arko na Gornjem gradu u Zagrebu Hrvatsko društvo pisaca predstavilo je danas novopokrenutu Nagradu Joža Horvat. Na konferenciji za novinare o Nagradi su govorili pisac Branislav Glumac, inicijator nagrade, spisateljica Dorta Jagić, jedna od članica žirija i članica radne skupine koja je radila na Pravilniku, akademski kipar Zoran Jurić, autor brončane plakete s likom Jože Horvata, i glavna tajnica HDP-a Ana Brnardić.

Dorta Jagić predstavila je kriterije i uvjete za prijavu na natječaj za Nagradu Joža Horvat. Nagrada se, kako je rekla, dodjeljuje za putopisno djelo bez obzira na vrstu i rod. Naglasila je da je riječ o regionalnoj nagradi, odnosno da se na natječaj mogu prijaviti pisci s djelima napisanima na jeziku s kojeg ne treba prijevod. Ovo proširenje, dodala je, izvire iz same prirode putopisa kao vrste koja voli širenje i raznolikost, a i iz činjenice da je naše tržište malo i da je broj književno vrijednih objavljenih putopisa godišnje relativno malen. Također, istaknula je Jagić, Nagrada ima zanimljivu dvogodišnju dinamiku – ove godine ona će se dodijeliti za najbolju objavljenu knjigu, a iduće za najbolji objavljeni rukopis. Ove godine natječaj se otvara 1. rujna i traje do 30. rujna, a mogu se prijaviti knjige čije je prvo izdanje objavljeno u zadnje dvije godine (od 1. rujna 2022. do 31. kolovoza 2024.). Knjige se šalju na adresu Hrvatskog društva pisaca, Basaričekova 24, Zagreb. Rukopis, koji će biti nagrađen iduće godine, objavljuje se u posebnoj ediciji HDP-a godinu nakon toga, ali se kao objavljena knjiga ne može kasnije natjecati za istu nagradu. Dorta Jagić istaknula je da su uz nju u žiriju i Gordana Crnković i Jasen Boko te da se žiri bira na četverogodišnji mandat.

Sjećanje na Horvata

Kako je rekla Ana Brnardić, glavna tajnica Društva, HDP je još prošle godine, na incijativu Branislava Glumca, odlučio osnovati Nagradu Joža Horvat za najbolje putopisno književno djelo. Time se željelo odati počast i uspostaviti kontinuitet pamćenja i sjećanja na književni i društveni doprinos Jože Horvata, ali i potaknuti vrednovanje putopisa kao autorskog rada. Brnardić je zahvalila Gradu Zagrebu na financijskoj podršci zahvaljujući kojoj će Nagrada biti i novčana (1500 eura), a nagrađena autorica ili autor primit će i brončanu plaketu s likom Jože Horvata akademskog kipara Zorana Jurića.

image

Dorta Jagic, Branislav Glumac, Zoran Jurić

Damjan Tadic/Cropix
image

Plaketa

Damjan Tadic/Cropix

Branislav Glumac govorio je o prijateljstvu s piscem, NOB-ovcem, antifašistom, moreplovcem Jožom Horvatom, i o tome da danas još malobrojni mogu svjedočiti o živim susretima s njim – živi su mu prijatelji još i Alojz Majetić i Velimir Visković. O Joži Horvatu otkrio je i nekoliko zanimljivih, manje poznatih detalja, među ostalim da mu je svojedobno kao mladcu dodijeljena uloga da čuva Miroslava Krležu, takoreći pištoljem, kao i to da se Joža Horvat Alojzu Majetiću i njemu povjerio da bi volio da ga na koncu proguta more.Hrvatsko društvo pisaca nositelj je prava na djela Jože Horvata, osim na djelo "Besa" i "Svjedok prolaznosti", oporučnom željom Jože Horvata, dugogodišnjeg člana Društva. S njegovom suprugom Renatom Horvat Društvo je 26. lipnja 2015. potpisalo Ugovor o darovanju koji je stupio na snagu 7. veljače 2016., danom smrti Renate Horvat. Kako je Renata Horvat u poslovima oko prava na korištenja djela svoga supruga surađivala s Hrvatskom autorskom agencijom (HAA), suradnju je nastavilo i Društvo pa se sva pitanja oko korištenja prava upućuju, osim HDP-u, i HAA-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 16:57