MISTERIJ SMRTI

SLAVNI NOBELOVAC BIO JE UBIJEN? Sud naredio ekshumaciju Pabla Nerude zbog sumnje da je otrovan

Čileanski sud naredio je ekshumaciju posmrtnih ostataka književnika i nobelovca Pabla Nerude zbog sumnji da je umro od trovanja, a ne od raka prostate kako se godinama vjerovalo. Istaknuti ljevičar i komunist Pablo Neruda umro je 1973. godine u 69. godini života, samo 12 dana nakon vojnog puča u kojem je Augusto Pinochet na vlasti zamijenio dotadašnjeg socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea, inače velikog Nerudina prijatelja.

Čileanska je vlada 2011. pokrenula istragu na osnovu izjava Nerudina osobnog vozača Maneula Araya Osorija, koji tvrdi da je 23. rujna 1973. godine primio poziv iz bolnice u kojoj se pisac liječio. Araya tvrdi da mu je Neruda rekao neka hitno dođe jer da mu je liječnik dao injekciju dok je spavao, sugerirajući da je možda otrovan, a poziv je navodno primila i Nerudina udovica Matilde Urrutia.

Kao razlog za moguće Nerudino ubojstvo navodi se njegovo otvoreno neslaganje s represivnom politikom generala Pinocheta, njegova javna kritika diktatorskog režima i vojnog udara koji je smatrao velikom izdajom svoje zemlje. Fondacija koja se brine o Nerudinoj ostavštini navodi da je upoznata s namjerom čileanskih vlasti da se piščevo tijelo ekshumira, ali i da su u njoj i dalje uvjereni da je Neruda preminuo od posljedica teške bolesti. Ipak, ističu kako se nadaju da će ovakav čin vlasti odagnati sve moguće sumnje koje postoje u javnosti. Pablo Neruda pokopan je pokraj svoje supruge na Isla Negri, oko 120 kilometara zapadno od Santiaga. Točan datum ekshumacije još nije poznat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 19:18